Odpadky popri garážach

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

V riešení
meno
Jana Sorokáčová 27. marca 2018

Pozdĺž železničnej trate lokalita mala stanica, je veľké množstvo odpadu a desiatky použitých pneumatík. Žiadam o vyčistenie lokality. Problém trvá niekoľko mesiacov, odpadu pribúda. Toto by ste nechceli mať pod oknami bytov!!!!

27. marec 2018

Odpoveď samosprávy

Vďaka nezodpovedným občanom nášho mesta a okolia v lokalite bol vyvezený odpad v rozsahu 129 ton v spolupráci s Mestom Košice a spoločnosťou Kosit a.s. Pozemok je v správe ŽSR, Mestská časť zaslala vlastníkom výzvu na zabezpečenie čistoty v predmetnej lokalite.

ORR a BP MU MČ Košice - Juh
11. apríl 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
komunálny odpad a predmetné pneumatiky sa nachádzajú na parcele KNC č. 3556/8 v k. ú. Južné Mesto (na Jantárovej ulici v Košiciach), ktorá je v správe ŽSR.
V marci 2018 vykonali zamestnanci ŽSR, kontrolnú činnosť, pri ktorej zistili nelegálne skladovanie odpadu, čím došlo k porušeniu § 15, odst. 1, zákona NR SR č.79/2015 Z.z. o odpadoch v znení neskorších predpisov.
ŽSR týmto prehlasujú, že nie sú pôvodcom odpadu, urobili všetky opatrenia na ochranu svojej nehnuteľnosti a nemajú z uloženia odpadu majetkový ani iný prospech. Pretože sa jedná o verejné priestranstvo – garážovú lokalitu, ŽSR nemôže predmetné priestranstvo oplotiť a tak zabrániť vytváraniu divokých skládok.
Predpokladáme, že odpad pochádza z činnosti občanov MČ Košice – Juh, respektíve od nájomcov a vlastníkov garáži. ŽSR ako správca pozemku v priebehu mesiaca apríl zašle na Okresný úrad Košice – Odbor starostlivosti o životné prostredie (ďalej len OÚ KE-OSŽP) oznámenie o nelegálnom uložení odpadu na pozemku v správe ŽSR v danej lokalite. Tento problém s nelegálnymi skládkami na predmetnom mieste, ale aj na iných miestach napr. popri Jarmočnej ulici v Košiciach, ŽSR každoročne riešia nahlásením nelegálnych skládok príslušným úradom.
A to aj z dôvodu, že ide o odpad ktorý nepochádza z činnosti ŽSR. ŽSR sú správcom železničnej infraštruktúry.
Aj napriek hore uvedeným skutočnostiam sa ŽSR nebránia spolupráci s Mestom Košice a MČ Košice – Juh nájsť riešenie, aby bola zachovaná kultúra cestovania a ochrana životného prostredia. Ide o spoločný záujem, ktorým je „čistota Mesta Košice“.
Želám pekný deň!

Ing. Ľubomír Mitas
Železnice Slovenskej republiky
Generálne riaditeľstvo
Odbor komunikácie
13. apríl 2018

Jana Sorokáčová

Dobrý deň, súhlasím, že pravdepodobným pôvodcom nelegálnych skládok sú nájomcovia garáži, okoloidúci cestujúci z malej vlakovej stanici a neprispôsobiví občania zo vznikajúcej nelegálnej osady. Domnievam sa, že k tejto situácii vo veľkej miere prispieva fakt, že sa v danej lokalite nenachádzajú žiadne kontajneri, ktoré by občanom umožnili zbaviť sa odpadu v blízkosti garáži. Tiež napr. zakazové značenia sypania smäti, kamerové systemy mestskej polície a v neposlednom rade kontrola lokality a pokutovanie nelegálnej činnosti zo strany Mestskej polície Košice. Verím, že Mestská časť v spolupráci so ŽSR bude v tomto smere aktívna a zabezpečí čistotu aj v takychto lokalitách, aby občania MČ Juh mali zabezpečenú kultúru bývania, konkrétne 78 bytových jednotiek, ktoré majú výhľad na lokalitu plnej odpadu zo svojich okien a balkonov a očakávajú promtné riešenie.
S pozdravom
Sorokáčová.
09. máj 2018

Maros

Nie len to, ale tie hovada kdesi tie pneumatiky aj palia lebo uz neraz v noci sa stalo ze vonku je priserny smrad presne akoby niekto palil gumu!!! Kde su mestski policajci v noci, spia? Raz dva sa da vypatrat, kto si v tych garazach robi biznis z pneumatikami, no len sa netreba premavat na kolobezkach jak taki kolobezkari z materskej skolky.
30. júl 2020

Neaktívny účet

Smrad spáleného plastu je v danej oblasti aj vďaka ľuďom žijúcim v rodinnom dome medzi ulicami Oštepová a Mudroňová. Ľudia z Rosnej a Oštepovej najmä na jeseň a v zime nemôžu mať ani otvorené okno. Čiže sa to môže šíriť aj k Vám.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania