Pri Krásnej-zvoz separovaného odpadu

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

V riešení
meno
Róbert Andrášik 15. februára 2019

Ako mám chápať rozhodnutie mesta v MČ Krásna, ale aj iných o zrušení separovaného zberu (konkrétne papiera a skla) 3x v roku (mesiace február, september, november). V týchto mesiacoch neseparovať???? Všade sa rozpráva o nutnosti separovať a realita je opačná?!? Ešte pri skle by som to bral, tam by dokonca stačilo aj štvrťročne zbierať, ale papier nazbieram mesačne 2-3 vrecia. Mám ich v tých mesiacoch sypať do komunálneho odpadu? Ďakujem za EKO odpoveď.

06. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Stanovisko mesta Košice k zredukovaniu termínov zberu triedeného odpadu :
Uvedené súvisí s novým zákonom o odpadoch, ktorý podstatným spôsobom zmenil fungovanie systému triedeného zberu. Cieľom nového zákona je zvýšiť množstvo vytriedeného odpadu. Zaviedlo sa, že financovanie triedeného zberu vyhradených výrobkov je zabezpečované priamo výrobcami. Ide o povinnosť výrobcov postarať sa o svoj výrobok počas jeho celého životného cyklu. Výrobcovia sú zodpovední za financovanie nie znečisteného triedeného zberu odpadov pre obce, a to z obalov – papier, plast, sklo, kov, neobalov - papier, plast, sklo, viacvrstvové kombinované materiály a pod.
Systém triedeného zberu odpadov z obalov a neobalových výrobkov, ktorý je zavedený v mestách a obciach hradí výrobca, a to priamo zberovej spoločnosti. Ide o uznané náklady na triedený zber odpadu. Pritom výrobca má na financovanie tejto povinnosti finančné limity. Práve z tohto dôvodu a z kontroly plnenia štandardov zberu, ktorú stanovuje vyhláška, sú zmeny, t.j. zníženie frekvencie odvozu papiera z 12 x/ rok na 9x/rok.
Snahou subjektov v nakladaní s komunálnymi odpadmi je zabezpečiť čo najefektívnejšie nakladanie s odpadmi nielen s ohľadom na ekonomické podmienky, ale predovšetkým ako vyhovujúcu komplexnú službu pre občanov mesta.

Senderáková Ľudmila, Referát výstavby a CO, MÚ MČ Košice Krásna
07. marec 2019

Róbert Andrášik

Hmm, ekonomika ja pekná vec, ale pri separovaní to nieje vhodné... Stále som sa nedozvedel čo robiť tie tri mesiace s papierom? Sypať ho do komunálu? S každej strany počúvam o nutnosti separovať... Keď sa to ako tak ľudia naučia zrušíme zber. Postupujem tento problém na inštitúcie, ktoré sa zaoberajú ochranou prírody... Apropo tento problém patrí skôr mestu ako MČ.
15. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Mestská časť tlmočila naše/Vaše stanovisko spoločnosti KOSIT a spoločnosti Natur - pack, ktorú máme kontaktovať v prípade sťažností ohľadom triedených zložiek odpadu. Musíme konštatovať, že doposiaľ nemáme žiadne stanovisko k nášmu podnetu. Spoločnosť budeme opakovane kontaktovať.

Ing. Senderáková Ľudmila, Referát výstavby a CO, MÚ MČ Košice Krásna
07. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Zber triedeného odpadu rieši Mesto Košice prostredníctvom firmy KOSIT.

Senderáková Ľudmila, Referát výstavby a CO, MÚ MČ Košice - Krásna
16. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Mestská časť informovala zodpovedné spoločnosti, zabezpečujúce odvoz separovaného odpadu pre všetky mestské časti v Košiciach, o nespokojnosti občanov a Mestskej časti Košice - Krásna.
Mestská časť nerozhoduje o termínoch a spôsobe zberu odpadu. Toto je v kompetencii spoločnosti KOSIT a Natur - pack.
Poplatok za odpad pre občanov vyrubuje a vyberá Mesto Košice a nie Mestská časť Košice - Krásna.
Kto? Mesto Košice, KOSIT, Natur - pack

Senderáková Ľudmila, Referát výstavby a CO, MÚ MČ Košice - Krásna
20. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Mesto Košice
KOSIT, a.s.
20. júl 2020

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme preposlali subjektu, ktorý označila samospráva ako zodpovedný.

Andrea Addová
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania