Parkovanie na chodníku

Zodpovednosť za riešenie: Krásno nad Kysucou

V riešení
meno
Johny 04. decembra 2017

Dobry den
Pred policajnou stanicou je znacka parkovanie na chodniku. Chcem sa opytat, ci primarnym ucelom chodnika nie je nahodou chodza po nom pre pesich. Ako moze byt chodnik aj ked je tam znacka skor parkoviskom ako chodnikom a ludia musia zostupit z neho, vystavit sa tak nebezpecenstvu, zatial co auta stoja na chodniku? Ved nech si tie auta nechaju na ceste a obcania mozu pouzivat chodnik. Pride mi to logicke a hlavne prakticke.

02. január 2018

Odpoveď samosprávy

Táto otázka nie je síce určená nám, ale skúsim aspoň čiastočne vysvetliť spôsob vybavovania dopravného značenia. Dopravné značenie určuje Okresný úrad, odbor dopravy na základe vyjadrenia Okresného riaditeľstva policajného zboru, odboru dopravného inšpektorátu. Mesto ako správca vozovky je len povinné rešpektovať toto rozhodnutie a nemôže doň zasahovať. O parkovaní na chodníku rozhodli teda spomínané inštitúcie a mesto ako správca komunikácie je povinné rešpektovať tento stav, ktorý je v súlade s platnou legislatívou.

Ing. Jozef Grapa, primátor mesta
02. január 2018

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme preposlali okresnému úradu Čadca, odbor dopravy.

S pozdravom

Martin Kollárik
[email protected]
03. január 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

v súvislosti s podnetom Parkovanie na chodníku na ul. 9. mája v meste Krásno nad Kysucou, Vám uvádzame nasledovné:

Okresný úrad Čadca, odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií (ďalej len "OU CA OCDPK") je podľa § 3 ods. 5 písm. a) zákona č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon č. 135/1961 Zb.") vecne a miestne príslušný cestný správny orgán pre pozemné komunikácie II. a III. triedy a podľa § 3 ods. 5 písm. f) zákona č. 135/1961 Zb. určuje použitie dopravných značiek a dopravných zariadení na cestách II. a III. triedy.

Uvedená cesta na ul. 9. mája v meste Krásno nad Kysucou, nie je cesta II. ani III. triedy a je miestnou komunikáciu. V zmysle § 3 ods. 2 zákona č. 135/1961 Zb. "Miestnu štátnu správu vo veciach miestnych komunikácií a účelových komunikácií vykonávajú obce ako prenesený výkon štátnej správy. Obce na miestnych komunikáciách a na účelových komunikáciách, určujú použitie dopravných značiek, dopravných zariadení a povoľujú vyhradené parkoviská. ...."

V zmysle § 3 ods. 7 zákona č. 135/1961 Zb. "Cestný správny orgán a obec môžu určovať používanie dopravných značiek, dopravných zariadení a povoľovať vyhradené parkoviská podľa odseku 2, odseku 4 písm. d) a odseku 5 písm. f) len so súhlasom dopravného inšpektorátu."

V zmysle zákona, je obec sama sebe cestný správny orgán, a keďže predmetná cesta je miestnou komunikáciou, OU CA OCDPK nie je vecne a miestne príslušný, sa k dopravnej značke vyjadrovať.

Ďakujem za pochopenie.

Ostávam s pozdravom

Ing. Martin Kováč
Vedúci odboru CDaPK
Okresný úrad Čadca
28. január 2018

Dnešný Svet

podnet pridaný 30. novembra. Sú to už skoro 3 mesiace/ 90 dni a nič nebolo vyriešené. Prečo?
02. júl 2018

Dnešný Svet

Takže PZ SR so svojim kredom pomáhať a chraniť sa stavia k veci nie riešiť problém, ale hľadať výhovorky aby danú vec nemusela vyriešiť k spokojnosti občanov. Keb porozmýšlali, tak autá parkujú na ceste aj tak zasahujú do cesty a cesta nie je plnohodnotná v oboch smeroch a chodník tam nie je vôbec. Alebo už je medzi ľudmi len arogancia a egoizmus a každý sa stará o svoju riť čo mu je pohodlnejšie a nehladia na ostatných???

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania