Nové byty - informácie

Zodpovednosť za riešenie: Krásno nad Kysucou

V riešení
meno
ivan 22. januára 2018

Dobrý deň,
vo viacerých mediach bola medializovaná sprava o výstavbe 3 mestských nájomných bytoviek na sídlisku Zákysučie. Udajne je o ne veľký záujem.
Kam majú záujemcovia adresovat svoje žiadosti (Mestsky urad ? , ktorý odbor? alebo mestsky podnik Krasbyt?)
Ake su pravidla pre prideľovanie bytov vo Vašom meste? (nakolko čo mesto , či obec to diametralne odlišne požiadavky-niekde vyžaduju trvaly pobyt , inde min 2-5 rokov trvaly pobyt a inde nič).V minulosti sa vysktli nejake pochybnosti o prideleni jedneho najomneho bytu poslancovi mestskeho zastupitelsva ako bude teraz ošetrena transparentnost pridelovania bytov a pripadne špekulacie y bytmi?
Ake su predpokladane kalkulovane ceny najomneho a energii pre tieto byty?(pripadne porovnanie z jestvujucimy bytmi)

22. január 2018

Odpoveď samosprávy

Vaša informácia je správna. O nájomné byty v Zákysučí je veľký záujem, nielen o tie ktoré sa stavajú ale aj v prípade uvoľnenia už existujúcich bytov. Záujemcovia svoju žiadosť môžu adresovať na sekretariát Mestského úradu, prípadne na úsek sociálnych vecí, bytové - číslo dverí 2, t.č. 041/4308923. Tieto žiadosti sú evidované tak ako prichádzajú a podmienky bude určovať zastupiteľstvo. Snažíme sa prideľovať byt čím najtransparentnejšie, ale vyskytol sa jeden prípad, keď síce v zákone ale nie s pravidlami morálky zastupiteľstvo prednostne určilo byt terajšiemu poslancovi. Kritéria, ktoré sme doteraz používali boli myslím si veľmi transparentné a podľa situácie a časového obdobia sa menili. Pri väčšom záujme ako je možnosť pridelenia bytov je vždy nespokojnosť tých, ktorým sa byt nepridelil a radi by mali iné kritéria, aj keď pred prideľovaním bolo s nimi oboznámení. Podľa mňa bolo najtransparentnejšie kritérium kde sa byty losovali a každý vylosovaný žiadateľ vylosoval ďalšieho za účasti všetkých pozvaných žiadateľov. Žiaľ aj s takýmito postupom boli niektorí nespokojní a navrhovali rôzne iné kritéria, napr. podľa počtu detí, iní zasa podľa dĺžky žiadosti a podobné iné kritéria, ktoré ostatným zasa nevyhovujú. Pri poslednom prideľovaní bolo i kritérium trvalého pobytu v meste Krásno nad Kysucou, ale vyskytlo sa veľa oponentov, ktorí síce trvalý pobyt tu nemali ale chceli ďalší život spojiť s naším mestom formou trvalého bydliska. Určite radi prijmeme návrhy na čo najtransparentnejšie prideľovanie bytov a poslanci v mestskom zastupiteľstve rozhodnú, ktorí spôsob schvália. Doteraz bolo mojou snahou, aby sme čo najviac zamedzili prípadnej možnej špekulácii s prideľovaním bytov. Cena nájomného bude stanovená po zrátaní všetkých nákladov, ktoré výstavba bytov obnáša a prepočítaná na 30 rokov, myslím si, že nájomné sa veľmi nebude líšiť od nájomného, ktoré je v ostatných nájomných bytovkách v Zákysučí. Tak ako sa vyvíjajú technológie i pri výstavbe tejto bytovky sme projekty prispôsobili tak, aby boli energeticky úporné a podľa projektov sú zaradené do najvyššej energetickej už úspornej triedy.

Ing. Jozef Grapa, primátor mesta
04. február 2018

ivan

Dobrý deň,
vďaka za obšírne vysvetlenie problému ale pripomína trochu úvahu o švajčiarskom syre:Predstav si kus švajčiarskeho syra, toho, čo je plný dier. Čím viac syra, tým viac dier. Každá diera zaberá miesto, kde mohol byť syr.
Čiže, čím viac dier, tým menej syra. Čím viac syra, tým viac dier a čím viac dier, tým menej syra.
ZÁVER: ČÍM VIAC SYRA, TÝM MENEJ SYRA.
V podstate všetko je v rukách mestského zastupiteľstva.Preto by malo byť v zaujme mesta by čo najskor boli prijate jasné pravidla aby mestský úrad nebol zbytočne zavalený žiadosťami neoprávnených záujemcov a ti umelo nenafukovali bublinu okolo bytov.Pomerne jesne sa stým vysporiadali v Trnave kde su pravidla dlhodobo jasne a nemenne a majú veľa takýchto bytov.
Tento týždeň bežala na KTV reportáž o výstavbe nájomných bytov v Čadci , kde však hlavný problém vidia naopak v zákonom stanovenej podmienke maximálneho príjmu žiadateľa , žiadnych závezkov voči mestu či štatu .Tuto podmienku vobec nespomínate, prečo? Nečerpáte na to prostriedky z rovnakých fondov?
Spomínate obdobie 30 rokov avšak už nie čo bude po nich.Keď sa pred 10-15 rokmi začali v susedných obciach stavať nájomne byty s príspevkom štátu hovorilo sa (nevidel som zmluvy možno je to fáma) o tom že si ich po 30rokoch budu moct odkúpiť. Bohužiaľ fluktuácia je tam tak veľká že by sa to tykalo už len mizivého % záujemcov..Ako sú tieto podmienky nastavene teraz?
13. november 2018

Zuzana

Dobry den, nebolo by nahodou spravodlive, aby sa byty pridelovali najprv ludom byvajucim a pochadzajucim z Krasna nad Kysucou? Ak si spominate, tak ste to mali aj na predvolebnom listku, ze byty budete pridelovat "nasim obcanom" a kedze viem, ze vela ludi, ktori byvaju v socialnych bytoch na stanici NEPOCHADZAJU z Krasna nad Kysucou, ako chcete tentoraz zabezpecit, aby boli hlavne uprednostneni ludia, ktori tu ziju od svojho narodenia? Pisete, ze ludia z inych miest by chceli ďalší život spojiť s naším mestom formou trvalého bydliska a co potom nasi ludia, mladez, ktorym sa byt neujde? Oni maju odist zo svojho rodiska? Od svojich rodin, rodicov, pribuznych? Za to, ze cudzi chcu spojit zivot s nasim mestom? Nezda sa vam to trochu pritiahnute za vlasy prijat cudzich a svojich domacich doslova vystvat z Krasna, lebo im sa byt neujde???

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania