Výtlky na Záhradnej ulici

Zodpovednosť za riešenie: Letanovce

V riešení
meno
Pavol Slebodník 12. júna 2018

Na opravu cesty na Záhradnej ulici nie je obec ochotná vložiť ani 1 €, napriek tomu, že za cestu obec priamo zodpovedá a táto povinnosť vyplýva zo zákona o obecnom zriadení. Na kosenie cesty v správe SCKSK obec vie objednať a zaplatiť súkromnú firmu a je pravdepodobné že peniaze sa nikdy nevrátia späť.

Nemá s tým problém pani kontrolórka ?

15. jún 2018

Odpoveď samosprávy

Vážený občan,

ďakujeme Vám za Váš podnet.

Problematika Záhradnej ulice je pálčivým problémom, ktorý trápi nielen samotnú obec, no najmä jej obyvateľov už dlhodobo. Na jednom z OZ v r. 2017 bola starostovi i poslancom obce predložená petícia zo strany obyvateľov Záhradnej ulice, ktorá sa týkala jej nevyhovujúceho stavu a následne sa stala predmetom rokovania na jednom zo zasadnutí OZ. Nakoľko sa na tomto zasadnutí nedospelo k všeobecnej zhode, obec kontinuálne zisťovala ďalšie potrebné skutočnosti (finančnú nákladovosť, majetkovo-právne vysporiadanie pozemkov pre danú cestu v danej lokalite, technické riešenie rekonštrukcie, atď.), na základe ktorých by OZ prijalo zodpovedné riešenie, ktoré by danú problematiku vyriešilo a nebolo by iba vopred nesplneným sľubom, samozrejme vezmúc do úvahy finančné možnosti našej obce, tak ako to už bolo prezentované na predmetnom OZ.
Aj preto Vám (ako jednému z predkladateľov petície) bola dňa 10.2.2018 zo strany starostu a poslancov OZ ponúknutá možnosť zvolania pracovného stretnutia s cieľom prerokovania daného problému oveľa komplexnejšie a za účasti čo najväčšieho počtu obyvateľov Záhradnej ulice, ktorých sa tento dlhodobý problém týka. Napriek tomu, že na túto ponuku neprišla doteraz z Vašej strany žiadna odpoveď, veríme, že sa toto stretnutie na základe Vami určeného termínu v dohľadnej dobe uskutoční a spoločnými silami dospejeme k akceptovateľnému riešeniu pre všetky zúčastnené strany. Samozrejme otázka výtlkov a ich odstránenia by bola predmetom rokovania navrhovaného pracovného stretnutia ako jedna z možností riešenia predmetnej cesty.

Čo sa týka kosenia trávy pri vstupe do obce, išlo predovšetkým o bezpečnosť obyvateľov obce i tých, ktorí ňou prechádzajú, a tá nie je vedeniu obce ľahostajná, preto sa uprednostnil verejný záujem a obec sa rozhodla kosenie zrealizovať súkromnou spoločnosťou, pričom zástupca Správy ciest Košického samosprávneho kraja Stredisko SNV, bol vopred informovaný o zaslaní faktúry za účelom finančnej refundácie týchto prác.

S pozdravom,


Mgr. Nikola Zvalená, prednostka obecného úradu
18. jún 2018

Pavol Slebodník

Záhradná ulica je existujúca cesta.
Cesta, ktorou sa nedá prejsť autom rýchlosťou 20km/hod, v niektorých miestach ani 10km/hod je HAVARIJNÝ STAV !!! Pri ceste do vstupe obce hovoríte o bezpečnosti a verejnom záujme. Čo by sa stalo, ak by a Záhradnú ulicu bolo potrebné zavolať rýchlu zdravotnú pomoc alebo hasičov ? TO NIE JE VEREJNÝ ZÁUJEM ? Ako rýchlo by prišli na potrebné miesto pri stave cesty, za ktorú zodpovedá obec ?

Stav cesty na Záhradnej ul. je HAMBA obce, starostu aj poslancov. Kuriéri napr. odmietajú doručovať zásielky na túto ulicu.

Povedať že neprišla odpoveď na ponuku danú 10.2.2018 (na fašiangovej zábave) mi pripadá ako výhovorka prváčka v základej škole, ktorou sa zakrýva neochota riešiť tento problém. Keď ste zvolali občanov ul.Slobody aj ul. Poľnej tiež ste niekomu "ponúkli možnosť zvolania stretnutia" ? Nie, jednoducho ste zvolali občanov, pretože problém je kompetnetná riešiť obec a tak trochu okrem verejného záujmu majú niektorí poslanci aj osobný záujem.

Ale ak chcete termín - tak kedykoľvek. Stretnutie však musí zvolať obec.
20. jún 2018

Pavol Toporcer

Dobry den p.Slebodnik,

1. o tej vyhovorke - mysleli sme, ze sa budeme vediet dohodnut na termine pracovneho stretnutia s obcanmi ulice Zahradnej aj bez oficialnej pozvanky a preto sme osobne Vam tuto moznost ponukli po nasom pracovnom stretnuti ustami starostu obce za pritomnosti dalsich psolancov, pricom vtedy ste absolutne neprotestovali voci takejto forme pozvania a suhlasili ste. Ale to je ten najmensi problem, aby pozvanka isla zo strany obce - urcite sa posle.

2. mozete mi prosim povedat mena poslancov, ktori maju podla Vas osobny zaujem riesit ulice - Slobody a Polnu ? A potom mozeme aj tu na tomto fore poskytnut odpoved (podlozenu faktami, cislami a nie nejakymi domnienkami atd), preco sa riesili tieto 2 Vami spominane ulice primarne (aj ked to uz bolo viac krat spomenute na inych forach - OZ, verejna schodza a z ktorych su k dispozicii na webe obce videozaznamy pre vsetkych, ktorych to zaujima).
Urcite viete (aj na zaklade OZ, ktoreho ste sa zucastnili a kde sme to preberali), ze transparentnost patri medzi nase priority a preto nemame ziadny problem zdovodnovat aj verejne nase rozhodnutia (starosta + poslanci OZ), cize aj tie tykajuce sa ulic Slobody a Polnej a preto ma zaujima Vase videnie osobneho zaujmu poslancov.
20. jún 2018

Pavol Slebodník

Dobre, tak odznova. Skúsme pochopiť jeden druhého, bez zbytočných invektív.
Rozlišujme 2 veci, sú to samostatné problémy:
1. Existujúca obecná komunikácia - Záhradná ulica
2. Stavebné pozemky.

k 1) Na ul. Záhradná je postavených alebo sa stavia 8-9 rodinným domov. Tie musia mať prístup k svojim domom, okrem toho je tu chovateľský areál, prechádzajú po nej aj iní občania možno aj k škole a inde.
Občania ktorí tu majú trvalý pobyt si v núdzi potrebujú zavolať rýchlu zdravotnú pomoc, hasičov, v bežnom živote poštového kuriéra, doviesť bežný materiál, po ceste prichádzajú rôzni úradníci (daňový úrad, živnostnský, úrad práce, sociálna zdravotná poisťovaňa, Technická inšpekcia, Hygiena,...). Každý kto tu príde, neveriacky krúti hlavou. Deti dostávajú otázky : "Vy bývate na farme ? Poštový kurér zahlási : "Keď mám doručiť zásielku na Záhradnú ulicu, mám odrána bolenie brucha" . Alebo doručovacia služba nejakého tovaru povie : " Keby som vedel kam to budem viesť, tak Vám to neodveziem". Primárne sa hambíme my, ale HAMBA padá ako som povedal na obec Letanovce, starostu a poslancov. Pýtam sa, Vám je to jedno ?
Lebo nám nie. To bol dôvod, prečo sa cca 30 občanov podpísalo pod žiadosť o vyčlenenie finančných prostriedkov pre rozpečet r.2018. Za cestu zodpovedá obec.
Nemáme právo na prístup k svojim domom ako všetci ostatní ?
JE TO ZÁKLADNÁ VEC PRE BÝVANIE.

k bodu 2) Na schôdzi OZ konanú 12/2017 som Vám vyčítal, že sa Vám nepodarilo pripraviť aspoň 4-5 stavebných pozemkov. Vysvetlil som Vám, že my nebojujeme proti ulici Slobody, že nám je jedno kde by stavebné pozemky boli. Aby však existovala možnosť pre mladých stavať v rodnej obci. Existovalo viac možností riešenia napr. aj na Staničnej ulici, Poľnej ako aj Záhradnej.... Na Záhradnej by sa takpovediac zabili dve muchy jednou ranou - opravila existujúca cesta aj pripravili stavebné pozemky .
Vy ste si vybrali ul. Slobody ako prioritu, aj keď je to najzložitejšie a najnáročnejšie riešenie. Ani na Záhradnej ulici sa takéto riešenie nepodarilo realizovať.
Zaželali sme Vám veľa šťastia, s tým že aj my sa budeme radovať, keď sa Vám to podarí zrealizovať.
ZÁVER
Tak ste začali riešiť bod 2), ale to neznamená že riešenie bodu 1) ste odsunuli na slepú koľaj a nebudete ho vôbec riešiť. Ak nechcete riešiť siete na Záhradnej ul. pre ďalšie stavebné pozemky, neriešte. Ale postarajte sa o to, čo máte v kompetencii. Aby bola Záhradná ulica zjazdná a mali sme prístup k domom ako všetci ostatní občania.
20. jún 2018

Pavol Toporcer

Len strucne, viac na planovanom pracovnom stretnuti:
1. stretnutie predbezne bude 4.7.2018,
2. odprezentuju sa aj nejake cisla, fakty a suvislosti, a mozno sa potom zhodneme na
zlozitosti a narocnosti jednotlivych lokalit z pohladu obce a ich prioritizacie pocas nasho
mandatu 2014 - 2018.
12. júl 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
dňa 4.7.2018 sa uskutočnilo pracovné stretnutie starostu a poslancov obce s obyvateľmi ulice Záhradnej, kde sa po vzájomnej diskusii dohodli ďalšie kroky na vyriešenie poukázaného problému na ulici Záhradnej.

Na vyriešení uvedeného podnetu sa pracuje.

Mgr. Nikola Zvalená, prednostka obecného úradu
17. marec 2021

Peter

Záhradná,-cesta-výtlk

17. marec 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom

Andrea Addová
Odkaz pre starostu
[email protected]
16. február 2022

Marian

Záhradná,-cesta-rozbitá (väčší úsek)

To ako vážne nie ste schopný za tie roky urobiť niečo s cestou na ulici Záhradnej ? :/
16. február 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom,

Martina
Odkaz pre starostu
[email protected]
25. november 2022

Samuel

Záhradná-cesta-rozbitá (väčší úsek)

Zas a znova ten istý problém, to ako vážne nie ste schopný nič s tým spraviť????
25. november 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom,
Admin
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania