M.R. Štefánika-strom-chýbajúci

Zodpovednosť za riešenie: Levice

Vyriešený

Dobrý deň. Pred vchodom M.R.Štefánika 15 bol vypílený dňa 10.12.2020 strom. Prečo? Niekto usúdil, že je starý alebo chorý ? Začiatkom mesiaca tu vysádzali mladé stromy. Ale práve na miesto po vypílenom strome nie. Zostalo tam prázdno. Kto posudzuje - odsudzuje stromy na likvidáciu. A kto plánuje výsadbu nových.

11. december 2020

Iveta

Ešte foto - prázdno po vypílenom strome. Mladé stromčeky ho nenahrádzajú.
11. december 2020

Iveta

Bolo ozaj nutné tento strom zlikvidovať ?
16. december 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet.

MsÚ Levice
18. december 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň. V prvej polovici vegetačného obdobia roka 2020 bol telefonicky nahlásený podnet na Oddelenie životného prostredia a komunálnych vecí MsÚ v Leviciach, týkajúci sa spochybnenej prevádzkovej bezpečnosti predmetných stromov. Dňa 28.07.2020 bola zamestnancami MsÚ vykonaná obhliadka nahlásených jedincov na tvare miesta. Jednalo sa o dreviny druhu breza previsnutá (Betula pendula), tieto dreviny sa kategorizujú medzi výplňové,  pionierske dreviny, ktoré slúžia k rýchlemu vyplneniu holého priestoru. Sú rýchlorastúce, krátkoveké, dobre prispôsobivé podmienkam prostredia avšak s veľmi slabou schopnosťou kompartmentácie (proces pri ktorom dreviny formujú bariéry okolo miesta poškodenia, či infekcie). Konkrétne išlo o dreviny vo výrazne zhoršenom zdravotnom stave so zlou vitalitou, krátkodobou perspektívou a nevhodnou prevádzkovou bezpečnosťou. Z vyššie uvedeného dôvodu požiadalo Mesto Levice príslušný správny orgán o vydanie súhlasu na ich výrub v zmysle Zákona o ochrane prírody a krajiny č. 543/2002 Z. z. Po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia Mesto Levice pristúpilo k ich výrubu. Výsadba na danom mieste ešte nenahrádza aktuálne vyrúbané dreviny ale tie, ktoré boli vyrúbané v predchádzajúcich rokoch, nakoľko aj v predchádzajúcich rokoch došlo k výrubom briez na danej parcele.

odd. životného prostredia a komunálnych vecí MsÚ Levice
18. december 2020

Iveta

Dobrý deň. Ďakujem pekne za vysvetlenie. Nechápem ale, teda prečo sa tento rok dosádzali stromy, ktoré boli vyrúbané v predchádzajúcich rokoch. Na to je aký plán ? Kedy teda budú nahradené tieto stromy ? Zas za niekoľko rokov ? Poprosím o konkrétny termín. Verím, že to ukladá ako povinnosť aj príslušný správny orgán, ktorý súhlasil s výrubom v zmysle Zákona o ochrane prírody a krajiny.
18. december 2020

Iveta

Podnet nepovažujem za "Vyriešený".
18. december 2020

Odkaz pre starostu Levice

Podnet bol opätovne odoslaný samospráve, a status nechavame ako vyrieseny nakolko gro podnetu bolo zodpovedane,

dakujeme za porozumenie,
s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]
18. december 2020

Iveta

Dobrý deň. Dobre, ako myslíte. Snáď nám samospráva odpovie.
21. december 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň. Áno, náhradná výsadba sa rieši vždy až po výrube. Nahrádza sa ňou ekologická ujma. V tomto prípade je potrebné ekologickú ujmu nahradiť do 31.03.2023. Mesto Levice si však túto povinnosť plánuje splniť už na jeseň v roku 2021.

odd. životného prostredia a komunálnych vecí MsÚ Levice
21. december 2020

Iveta

Dobrý deň. Ďakujem pekne za odpoveď. Teším sa, že strom bude nahradený už na jeseň budúceho roka.
25. marec 2021

Iveta

Dobrý deň. Chceme sa veľmi pekne poďakovať. Tento týždeň nám tu vysadili nové stromy, namiesto tých, ktoré na jeseň vyťali. Ďakujeme pekne.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania