Okružná-premnozeny hmyz

Zodpovednosť za riešenie: Levice

Uzavretý
meno
Aja Lukáčová 29. apríla 2021

Dobry den,

v poslednom case sa opat zbiehaju bzdochy dnu do bytu, kazdy den nam ich zopar urobi nejakym sposobom nalet dnu, aj napriek sietkam a tak sa obavam aka bude situacia ked sa zacnu mnozit. Viem, ze minuly rok bol tento problem rieseny neskor postrekom, ked uz bola situacia taka ze ich bolo vsade ako maku. Chcem sa preto opytat, ci je mozne nejakym sposobom tento rok predist az takemu premnozeniu ?

04. máj 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň. Jedná sa o hmyz, ktorý nie je pre človeka ani napadnuté dreviny nebezpečný. Výskyt daného taxónu je na našom území bežný. Vzhľadom na vhodné klimatické podmienky bol uvedený hmyz v minulom roku premnožený. Mesto Levice, tak ako iné mestá, vykonalo v minulom roku po prvý krát chemické postreky s cieľom znížiť populáciu daného hmyzu. Vzhľadom na vysokú finančnú náročnosť chemického ošetrenia nemohli byť vykonané postreky vo všetkých lokalitách mesta. Nakoľko boli vykonané iba lokálne postreky, bolo možné vyhodnotiť účinnosť daného postreku porovnaním výskytu bzdôch (Heteroptera) na lokalitách ošetrených s lokalitami neošetrenými. Predmetný chemický postrek bol v minulom roku vyhodnotený ako nedostatočne účinný. Negatíva daného postreku výrazne prevýšili jeho pozitíva. Hhlavné negatíva: finančná náročnosť, nízka účinnosť - ošetrovali sa celé dreviny tzv. zmáčaním, nakoľko sa jedná o lietajúci hmyz, nemuselo dôjsť k jeho zásahu, krátkodobá účinnosť - jedná sa o kontaktný postrek a k tomu, aby zotrval na ploche, je potrebné použiť ďalšie látky a aj tak zotrvá na ploche len do prvého dažďa, max. však do 3 - 5 dní od aplikácie, ďalej zásah necieľových organizmov a v neposlednom rade škodlivosť (aj keď sa jedná o certifikované prípravky pre použite v EÚ). Vzhľadom na vyššie uvedené mesto Levice neplánuje ďalej vykonávať chemické postreky proti bzdochám (Heteroptera). Ďakujeme za porozumenie a prajeme pekný deň. 

odd. životného prostredia a komunálnych vecí MsÚ Levice
15. máj 2021

J. R. Oppenheimer

Jaj jaj takáto šlendrianska „odfajč“ odpoveď pán Mgr. Valovič. Preto beriete plat a ste funkčne zodpovedný Referent pre údržbu zelene a čistoty aby ste hľadali a navrhovali schodné riešenia a nie výhovorky. JE TO ŠKODCA – PARAZIT RASTLÍN A TEDA AJ STROMOV! (vycuciavajú živiny cez listy) Je super že predmetný hmyz je neškodný pre človeka, ale KDE JE ESTETIKA, KOMFORT BÝVANIA A PSYCHO HYGIENA OBYVATEĽOV V DOMÁCNOSTIACH (asi viete ako veľmi smrdia pri kontakte)? PREČO STE POUŽILI KONTAKTNÝ PRÍPRAVOK A NIE SYSTÉMOVÝ??? (kontaktný musí doslova trafiť škodcu aspoň mikro časticou účinnej látky, ale systémový sa vstrebe do listov a pri cucaní alebo požere sa sám škodca otrávi) Po dôkladnom zhodnotení a výbere vhodného typu pesticídu (v tomto prípade insekticídu) sa neúčinnosť postreku veľmi často rovná nesprávnej aplikácii (napr. zle namiešaná dávka, podceňované a nepoužívané zmáčadlá!!!!!!!), nesprávnej technike (rosenie pod väčším tlakom je účinnejšie ako hrubý postrek pri slabšom tlaku) alebo nevhodnými podmienkami pri postreku (napr. počasie – najmä sila vetra kedy by sa nemalo aplikovať ani pri slabšom vetre, NIE po daždi pár hodín [mokré listy – zrieďovací efekt] a NIE pred dažďom kedy podľa odporúčania výrobcu konkrétneho druhu postrekovej látky je nutné aspoň 2. – 3. hodiny aby sa účinná látka dostatočne vstrebala do rastliny a pod.). Prečo nespomínate lacnejšie alternatívne metódy ochrany, ktoré by mohli čiastočne pomôcť? Napr. Feromónové lapače, Lepové pásy/dosky.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania