Nebezpečná stanica

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

V riešení
meno
Michal 08. marca 2016

Nazdávam sa, že by bolo možno vhodné zriadiť dočasnú/trvalú kanceláriu policajných zložiek v priestoroch železničnej stanice, nakoľko je veľmi častou destináciou neprispôsobivých občanov a bezdomovcov. Čakanie na vlak v spoločnosti takýchto živlov je veľmi nepríjemné a dovolím si tvrdiť, že mnohých ľudí to od cestovania týmto dopravným prostriedkom aj odrádza.

11. marec 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Zabezpečovanie ochrany železničnej dopravy, verejného poriadku, bezpečnosti osôb a ich majetku vo vlakoch a na staniciach vykonáva Železničná polícia, ktorá bola na tento účel zriadená a riadi sa zákonom č. 57/1998 Z.z. o Železničnej polícii v znení neskorších predpisov.
Úlohou Železničnej polície je aj preventívne pôsobiť v železničných staniciach a vo vlakoch osobnej dopravy s dôrazom na zamedzenie okrádania cestujúcich, ďalej vykonávať skrátené vyšetrovanie trestných činov a odhaľovať, objasňovať a prejednávať priestupky spáchané v obvode železničných dráh.
Železničná polícia je podriadená ministrovi vnútra SR, ktorý určuje jej organizáciu, riadenie a zriaďuje jej útvary. Jej organizačné členenie nekopíruje územno-správne členenie SR, ale organizačné členenie železníc.
Záverom by som uviedol, že Železničná polícia má vecnú a miestnu pôsobnosť na úseku verejného poriadku, bezpečnosti a ochrane majetku v objektoch a zariadeniach v obvode železničných dráh. Odporúčam Vám Váš podnet na zriadenie dočasného, alebo trvalého pracoviska železničnej polície adresovať na odbor železničnej polície krajského riaditeľstva policajného zboru v Banskej Bystrici.


Zdenko Lauroško, zástupca náčelníka MsPO Levice

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania