Vlajka ZSSR

Zodpovednosť za riešenie: Levice

Vyriešený
meno
František 05. júla 2016

Chcem sa opýtať, prečo vlajku Európskej Únie na pamätníku Vápnik pri Leviciach vystriedala vlajka Sovietskeho Zväzu? Beriem, že pamätník je venovaný Červenej armáde ako osloboditeľke. Zároveň je však potrebné mať na pamäti, že rovnaká červená armáda nás o niečo neskôr okupovala vyše 20 rokov. Preto na niektorých občanov ako ja nevplýva veľmi dobre nahrádzanie vlajok EÚ vlajkami ZSSR.

09. júl 2016

Bagara

Pán František je síce pravda že nás okupovali nejaký čas, ale kebyže nie sú Sovietske vojská, tak dnes hovoríme po nemecky a kvantum z nás by skončilo v plynových komorách, lebo sme podľa nich (nemecká ríša pod doménou Hitlera) neboli typicky Árijská rasa!!! Vidím kompromis, aby tam boli všetky 3. vlajky (SVK, EÚ, Ruska_ZSSR)!!! :-)
10. júl 2016

František

To čo píšete ja vonkoncom nespochybňujem. Ak by sa Váš kompromis s troma vlajkami naplnil a po boku vlajky ZSSR by viala vlajka EÚ, bola by to veľká rarita a osobne by som bol veľmi zvedavý, čo na to povedia ľudia.
11. júl 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet. Preposlali sme ho na vyjadrenie Občianskemu združeniu Spoločnosť na obnovu pamätníka na vrchu Vápnik, ktoré zabezpečuje správu a údržbu uvedeného pamätníka.

MsÚ
11. júl 2016

*pt*

vycapit tam vlajku sovietskeho zvazu je vrchol primitivizmu ... kto sa chce vratit o 40 rokov dozadu nech sa paci, ukrajina tot kusok za humnami
12. júl 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, Sovietsku vlajku sme na pamätník vyvesili na žiadosť a podnet členov nášho občianskeho združenia (OZ) ako aj na základe pripomienok návštevníkov tejto kultúrnej pamiatky. Nahradili sme ňou vlajku EÚ, ktorej opodstatnenosť na tomto pamätníku bola na základe pripomienok členov OZ i návštevníkov pamätníka kritizovaná. ČSR v máji roku 1945 (mesto Levice a územie na ľavom brehu rieky Hron v decembri 1944) oslobodili vojská Červenej armády, ktorá bola regulérnou armádou štátu, ktorý sa významnou mierou podieľal na porážke fašizmu a predmetná vlajka patrila tomuto suverénnemu štátu (a tým i jeho armáde). Vyslovujem zároveň presvedčenie, že ak by ČSR vrátane nášho okresu oslobodili spod fašizmu vojská akéhokoľvek iného štátu, tak by tam dnes viala vlajka tohto štátu. Predmetný pamätník ČA leží v katastri obce Mýtne Ludany (nie Levice) a je súkromným spoluvlastníctvom OZ Spoločnosť na obnovu a využívanie pamätníka bojov Červenej armády na vrchu Vápnik (Šiklóš)




MUDr. Ján Medovarský, Predseda VV OZ Spoločnosť na obnovu a využívanie pamätníka bojov ČA

12. júl 2016

Bagara

Primitivizmus je nepoznať dejepis a históriu národa!!! Kto nás oslobodil (v podstate celú strednú Európu)? Hádam nie Európska únia??? Boli to Sovietske vojská - či sa to páči niekomu alebo nie!!! NIK sa nechce vracať o 40. rokov do zadu, ale úcta k osloboditeľom by mala byť zachovaná (1000síce životov padli aj pre nás - pre Slovensko a našu slobodu a boli to vojaci Ruskej armády)!!! Pán Tau - nemáš náhodou 20. rokov a preto si taký múdry??? :-) :-D Zažil si vyvražďovanie civiľného obyvateľstva nemeckými nacistami počas 2. svetovej vojny (Nemecko je tiež líder EÚ)??? Mne o tom aspoň rozprávali rodičia a starí rodičia a pozerám dokumentárne filmy, čítam historickú literu a poznám súvislosti!!!
12. júl 2016

Bagara

Pán František - my sa asi zhodneme. Rozumiem Vám. Avšak nechápem prečo na historickom pamätníku postavenom pre česť osloboditeľom Slovenska (v podstate nášho LV regiónu) - pre česť Sovietskej armády musí viať vlajka EÚ!?! Nie je to trošku smiešne, kontroverzné a choré??? :-)
13. júl 2016

Miloš Zaujec

Bagara ani ja som nezažil druhú svetovú vojnu, a aj mne rozprávali starý rodičia ako sa museli schovávať pred osloboditeľmi (hlavne dievčatá a ženy) takže píšme pravdu. A čo sa týka vlajok je na Slovensku nejaká vyhláška ktorá určuje ako sa majú vlajky umiestňovať.
14. júl 2016

Patrik

A prečo je tam vlajka SR? Či v tom čase neboli náhodou vojská ČSR a teda vojská ČSR republiky? Veď sa hádám hrdo nehlásime ešte aj k vojnovému fašistickému štátu SR. Ak tam je vlajka okupantov ZSSR tak nech je tam aj vlajka ČSR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Treba poznať dejepis!
15. júl 2016

Bagara

No tak pekne po poriadku Vážení antisovietsky (bez urážky) diskutujúci :-) Predsa nemôžeme skupinku (keď ich bolo aj viac v Európe) nadržaných a nemorálnych sovietskych vojakov považovať za globálny fenomén 2. svetovej vojny a hádzať všetkých do 1. vreca ;-) Ak je nejaká norma, resp. zákon o vyvesovaní vlajok na historicko kultúrne pamiatky (konkrétne pre vojnové) treba sa tým samozrejme riadiť (pochybujem o tom že niečo také striktne vymedzujúce existuje!) Ďalej: Patrik tak ma čítaj pozorne - preto je tam podľa mňa vlajka SR, lebo sme a žijeme + pamätník sa nachádza na zvrchovanom území SR – pochopil si to? :-) Armáda ČSR nás neoslobodila (prečo by tam mala byť jej vlajka???) – takže nechápem Tvoju iróniu a sarkazmus nie je na mieste. Veď práve že Ty vôbec, aleže totálka nepoznáš dejepis :-D Ak pľuješ na podľa Teba „okupantov ZSSR“ – tak asi fandíš nacistom a fašizmu, holokaustu a pod. že?!!? (ak nevieš čo znamenajú tie pojmy – pokojne si to vygúgli) Pretože keby neboli Sovieti a ich vojská – dnes by sme žili v týchto pojmoch ako v bežnej súčasti nášho života a samozrejme aj v RASIZME!!! (uvedomuješ si to?) Nie si náhodou v strane Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko??? :-D
16. júl 2016

*pt*

Na druhej strane možno keby ta slávna červená armáda ešte pár dní počkala niekde pri Lvove dnes tam mohla viať vlajka možno aj s hviezdičkami a my sme sa mohli všetci trochu inak, však ;) Howgh
16. júl 2016

Patrik

Pán Bagara okrem urážok a jednostranného uvažovania nedokážete rozumne uvažovať, protirečíte si a sám, uznávate nedemokratický režim a ospravedlňujete Stalinove zločiny. Som smutný, že práve v Leviciach musí viať slovenská vlajka pri vlajke, ktorá predstavuje tisíce obetí, prenasledovania a zničených životov práve na našom území.
16. júl 2016

Bagara

Pán Patrik a čím že Vás to urážam (napíšte mi to)??? A keď ja rozmýšľam jednostranne a nerozumne – potom Vy ako rozmýšľate (antisovietsky zadubene)??? O čom to pre Boha zas píšete, aký nedemokratický systém ja uznávam a kde si protirečím??? Došli Vám argumenty, tak píšete nezmysly!!! Ja sa snažím iba dať úctu osloboditeľom – ja som práveže vždy bol a budem proti totalitnému režimu hoc ktorej krajiny (aj ZSSR). Avšak faktom je že Sovieti nám oslobodili krajinu a bol to regulárny štát aj so svojou vlajkou. Totálne odbáčate od témy! Čo sem splietate Stalinove zločiny (aj keď sa bez pochyby udiali)??? Čo to má spoločné s pamätníkom oslobodenia nášho regiónu??? Napíšte mi prosím Vás na koho počesť krvopotne postavili naši rodičia ten monumentálny pamätník na Šiklóši??? Kto nás oslobodil??? Nepíšte hlúposti! Radšej by ste žili v nacizme, fašizme a rasizme!!! Uznávate holokaust??? Kto spáchal väčšie zverstvá (aj do počtu obetí) v strednej Európe – Stalin, či Hitler?!?!
16. júl 2016

Odkaz pre starostu Levice

Vzhľadom na to, že diskusia prestala byť vecná, bola zrušená.

Pavla Rachelová
([email protected])
16. júl 2016

Odpoveď samosprávy

Vzhľadom na to, že diskusia prestala byť vecná, bola zrušená.

Pavla Rachelová
([email protected])

Diskusia

Diskusia k tomuto podnetu bola uzatvorená.