Chýbajúci prechod

Zodpovednosť za riešenie: Levice

Vyriešený
meno
Peter Ivkovič 09. novembra 2016

Za KD Družba sú vyznačené 3 parkovacie miesta pre invalidov, ale chýba prechod pre chodcov na druhú stranu cesty k obchodom na ulici SNP.
Tieto 3 miesta tým pádom strácajú význam, pretože sú ďaleko od pošty a k obchodom nevedie prechod pre chodcov. Ten ďalší je až o dobrých 80 metrov nižšie k Nám. Hrdinov, čo však nikto z ľudí zaparkujúcich svoje vozidlo za Družbou nevyužije a riskujúc prejde cez cestu.
Momentálne sa maľujú nové prechody, nedalo by sa vytvoriť prechod aj na spomínanom mieste? Bolo by to pre občanov veľmi užitočné.

13. november 2016

Martin Hebert

Ten prechod tam je ale o trošku vľavo vieš :)
14. november 2016

Peter Ivkovič

zle to vieš, choď sa pozrieť.
30. november 2016

Odpoveď samosprávy

Priechody v pre chodcov sú zriadené na Ul. SNP v križovatkách s Vojenskou ul. a s Ul. 29. augusta. Priechody sú umiestnené v takých úsekoch a tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky a tam, kde majú vodiči a chodci náležitý rozhľad. Od navrhovaného miesta je jestvujúci priechod umiestnený cca 80 m preto neuvažujeme s vyznačením ďalšieho priechodu pre chodcov v tomto úseku, pretože na protiľahlej strane je zriadené parkovisko pre vozidlá ktoré zásobujú jednotlivé prevádzky na Ul. SNP.

Ing. Zuzana Ürgeová, referent dopravy MsÚ Levice


30. november 2016

Bagara

Pán Ivkovič, neviem kedy ste fotili danú oblasť, ale nemáte pravdu – pán Hebert má pravdu. Prechod tam jestvuje /viď Vaše upravené foto/. Pravdepodobne medzičasom /predpokladám že to nastriekali cestári medzi 9.11. a 13.11. /. V každom prípade si myslím že je VEC vyriešená :-) Na druhú stranu cesty – k obchodom a pohostinstvám (a iným prevádzkam) môžete prejsť buď nižšie oproti Lekárni, alebo vyššie pri reštaurácii Rakva.
30. november 2016

Bagara

Podľa môjho názoru ide o veľmi frekventovanú cestu a dávať prechod pre chodcov každých 30 metrov je kvôli plynulosti premávky absurdita.
30. november 2016

Peter Ivkovič

Pán Bagara: porovnávajte prosím červené označenie na mojej fotke a na Vašej verzií, bavíme sa o dvoch rôznych miestach. Nepopieram existenciu prechodu na Vami označenom mieste ktoré spomínal aj pán Hebert. Prechod tam naozaj je, len nikam nevedie, resp. vedie k uzatvorenému bývalému parkovisku a nevedie k obchodom na druhej strane cesty.

K plynulosti premávky: na 200 metrovom úseku pred mestským úradom je premávka nemenej frekventovaná a sú tam až 3 prechody. Zároveň si myslím že samotný prechod spomaluje premávku len keď cez neho prechádza množstvo ľudí. V tomto prípade ulice SNP by však išlo len o niekoľko ľudí ktorí svoje vozidlo zaparkujú za Družbou. Premávka by bola spomalená len zriedkavo, navyše vodiči odbočujúci za Družbu spomaľujú beztak kvôli zákrute. Parkovacie miesta pre zásobovanie, ktoré spomína Pani Ürgeová, sú až za križovatkou a 20 metrov za miestom, ktoré navrhujem ja na vybudovanie prechodu. Naďalej si myslím, že korektným krokom zo strany mesta voči vodičom-chodcom ako aj prevádzkam na ulici SNP bolo vytvoreniu prechodu pre chodcov na ulici SNP. Garantujem Vám, že nikto z chodcov si nedá námahu aby kráčal až k prechodu pri banke alebo pri rakve. Samotná vyhláška navyše chodcom nezakazuje prejsť cez cestu mimo prechodu, citujem:

"Mimo priechodu pre chodcov sa smie cez vozovku prechádzať len kolmo na jej os. Chodci smú prechádzať cez vozovku mimo priechodu pre chodcov, len ak s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidiel nedonútia ich vodičov na zmenu smeru alebo rýchlosti jazdy."

Zároveň podotýkam, že kompetentné úrady nebol schopné ani za 5 rokov zamedziť prípadnému vbehnutiu vozidiel do protismeru na tomto mieste. Dopravné značenia Zákaz vjazdu a Prikázaný smer jazdy síce umiestnené sú, no zjavne to nepomáha a denne tu dochádza k nebezpečným situáciám, hlavne spôsobenými vodičmi z iných okresov. Do križovatky by som odporúčal umiestniť plastový ostrovček v tvare trojuholníka, ktorý by vodičov prichádzajúcich smerom od nemocnice nútil a navádzal k zabočeniu doprava namiestu vbehnutiu do protismeru. Jednoduché riešenie, realizácia by stála najviac niekoľko 100 eur, no zjavne chýba snaha to napraviť.
30. november 2016

Bagara

Heuréka :-) Veď tu je Vaše riešenie_Váš názor na riešenie situácie!
Samotná vyhláška navyše chodcom nezakazuje prejsť cez cestu mimo prechodu, citujem:
"Mimo priechodu pre chodcov sa smie cez vozovku prechádzať len kolmo na jej os. Chodci smú prechádzať cez vozovku mimo priechodu pre chodcov, len ak s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidiel nedonútia ich vodičov na zmenu smeru alebo rýchlosti jazdy." Pán Ivkovič - ako často tade potrebujete prejsť na druhú stranu počas 1. mesiaca? Pokojne prejdite na druhú stranu bez akýchkoľvek problémov a obmedzení keď žiadne auto nepôjde! ČO NAVRHUJETE VY??? Ten ostrovček je dobrý nápad – to by mohlo byť vyriešené /Mesto ako úrad verzus Dopravný inšpektorát a zas alibizmus/, ale to je zas iný problém a nie tzv. „ZEBRA“.
01. december 2016

Peter Ivkovič

pán Bagara: s tým citátom som len naznačil, že ľudia cez cestu prejdú aj bez prechodu (a na spomínanom mieste to tak naozaj spravia, + vyhláška im to aj umožňuje), no nebolo by predsa elegantnejšie im poskytnúť prechod a tým pádom by mali ako bonus aj prednosť? Stačilo by tak málo aby sa občanom uľahčil život. Aby som ešte zodpovedal aj ďalšiu otázku: na predmetnej ulici sa nachádzajú 2 reštaurácie, podnik, lekáreň, minimálne 7 rôznych obchodov, fungujú tam chovatelia aj včelári, takže ja osobne mám veľmi často dôvod sa dostať z parkoviska na druhú stranu cesty. Snáď toľko firiem, ktoré platia mestu dane, by si zaslúžilo, aby im mesto aj takýmto spôsobom uľahčilo podnikanie.
02. december 2016

Bagara

Pán Ivkovič, veď ja s Vami v podstate súhlasím a chápem Vaše argumenty. Lenže striekať nový prechod pre chodcov pochybujem že niekto navrhne a povolí (MsÚ, Dopravný inšpektorát). Ale keď pán Boh chce aj motyka vystrelí – sa hovorí. Skúšajte ďalej bombardovať Mesto s touto požiadavkou – držím Vám úprimne palce. Opakujem že ide najmä o plynulosť cestnej premávky v danom úseku, ktorý je veľmi frekventovaný počas pracovných dní zhruba od 7.00 – 17.00 a v sobotu od 9.00 – 13.00.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania