Zbytočný výrub stromu

Zodpovednosť za riešenie: Levice

Uzavretý
meno
Martin 23. novembra 2017

Vysvetlí mi niekto z kompetentných, kto a na základe čoho vydal šokujúce a nezmyselné rozhodnutie zabiť živý strom pri vchode do mestského parku, ktorý tam stál roky rokúce? Namiesto toho, aby sme si chránili zeleň, tak ju rúbeme bez rozumu a citu.

24. november 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, uvedený strom druhu pajaseň žliazkatý (Ailanthus altissima) bol v tomto prípade odstránený z bezpečnostného hľadiska, nakoľko bol úmyselne poškodený navŕtaním kmeňa, čo malo negatívny vplyv na jeho súčasný zdravotný stav - usychajúce a suché konáre, ktoré narúšali prevádzkovú bezpečnosť. Postupné zhoršovanie zdravotného stavu bolo nezvratné z dôvodu uvedeného poškodenia. Zároveň tento druh dreviny je zaradený medzi invázne rastliny v zozname ustanovenom ministerstvom ŽP, a to vo všeobecne záväznom právnom predpise - vo vyhláške MŽP SR č. 24/2003 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny (Zoznam je v Prílohe 2A tejto vyhlášky), a preto vlastník, správca alebo užívateľ pozemku je povinný odstraňovať invázne druhy rastlín zo svojho pozemku spôsobom, ktorý ustanoví ministerstvo všeobecne záväzným právnym predpisom, a starať sa o pozemok tak, aby sa zamedzilo ich opätovnému šíreniu.
Pozn.: Súhlas na výrub inváznych druhov drevín zaradených v zozname ustanovenom MŽP SR sa nevyžaduje.


odd. životného prostredia a komunálnych vecí MsÚ Levice
24. november 2017

Martin

Úmyselne navŕtaný kmeň? A na čo teda máme kamery?? Mestskú políciu??? Alebo to spravil niekto úmyselne za účelom získania a následného predaja dreva??
24. november 2017

Bagara

Tak dlhodobo a všeobecne MsP kašle na svoje povinnosti a to najmä na častú pochôdzkovú činnosť a dôsledné sledovanie kamerového systému. Hlavná vec, že kamera (zámerne nevhodne osadená) v parku M. R. Štefánika sleduje a chráni súkromný majetok podnikateľa z Klubu 89. A čo sa týka stromu. Nikomu desaťročia (do takej výšky nenarástol za pár rokov.) nevadil, že je invazívny druh - určite to bol Pajaseň žliazkatý, alebo sa tu zámerne zavádza? Nebol to náhodou obyčajný Agát alebo Jaseň štíhly, či úzkolistý? Ak je pravda (možno je to zas iba klamstvo pre odôvodnenie výrubu zo strany MsÚ), že bol úmyselne navŕtavaný – tak za likvidáciou mohol byť aj niektorý podnikateľ, ktorý má v blízkosti predajňu, bar (prevádzku) – aby mu napr. netienil výklad a okná. Ale nevylučujem aj zištný dôvod pre niekoho z MsÚ, kvôli zisku dreva na kúrenie, alebo predaj. Som preveľmi zvedavý, či na jeho mieste zasadí úrad Mesta nejaký iný druh vysoko dorastajúceho stromu.
24. november 2017

Bagara

Martin bolo by zaujímavé zistiť cez niekoho z MsÚ alebo VIALLE (predpokladám, že táto spol. strom odpílila a narezala na menšie časti), kde skončil ten strom, resp. drevo. Ak sa Vám to podarí zistiť (veľmi ťažká, priam nemožná úloha), hneď bude každému všetko jasné :-)
24. november 2017

Bagara

Martin ak by ste išli do boja - v písomnej žiadosti použite Zákon č. 211/2000 Z. z., o slobodnom prístupe k informáciám (ZÁKON O SLOBODE INFORMÁCIÍ) § 3 (2) Povinná osoba podľa § 2 ods. 3 sprístupní iba informácie: o hospodárení s verejnými prostriedkami, nakladaní s majetkom štátu majetkom vyššieho územného celku alebo majetkom obce, o životnom prostredí, 3a) o úlohách alebo odborných službách týkajúcich sa životného prostredia a o obsahu, plnení a činnostiach vykonávaných na základe uzatvorenej zmluvy. § 14 Žiadosť o sprístupnenie informácií. (1) Žiadosť možno podať písomne, ústne, faxom, elektronickou poštou alebo iným technicky vykonateľným spôsobom. (2) Zo žiadosti musí byť zrejmé, ktorej povinnej osobe je určená, meno, priezvisko, názov alebo obchodné, meno žiadateľa, jeho adresa pobytu alebo sídlo, ktorých, informácií sa žiadosť týka a aký spôsob sprístupnenia, informácií žiadateľ navrhuje.
03. december 2017

Martin

Prečo mi osud tohto (a nielen tohto) stromu pripomína osud Žižkových kasární, Levických tlačiarní? Je to iba náhoda? Ale ja na náhodu neverím! Kto si vedel zariadiť, aby kasárne padli či tento strom padol?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania