Opadané lístie v Schoeller parku

Zodpovednosť za riešenie: Levice

V riešení
meno
Bagara 13. januára 2018

Rád by som sa dozvedel, kedy konečne bude Mesto riešiť odpratávanie opadnutého lístia v Schoellerovom parku. V minulosti sa tento park čistil od lístia už v priebehu decembra. Už je polovica januára 2018 a staré listy si pokojne ležia nedotknuté. Čaká sa kým ich zakryje sneh alebo začnú hnit?

14. január 2018

Martin

Pán Bagara: Levice a Levičania nemajú iný vážnejší problém, než ako je opadané lístie? To lístie, ktoré sa vráti prírode a vytvorí potrebnú vrstvu humusu v pôde a vráti potrebnú hmotu do stromov? To lístie, ktoré chráni aj pôdu i stromy (korene) pred zimou, ktorá nás zrejme ešte čaká? Skutočne niet iných problémov?
14. január 2018

Martin

Bravó!!! Scenzurovali a osekali ste môj príspevok o hodnú časť!! Bravó! Cenzúra ako za socializmu vám, milí administrátori, už ide. Ešte sa tak naučiť prijať čítať pravdu a ste 01!! Teda, presnejšie, teraz ste len tá NULA...
15. január 2018

Bagara

Pán Martin nemáte pravdu. Keby ste boli trošku viac študovali, nepísali by ste bludy. Park je neorná pôda a krajinotvorný estetický prvok mesta! Listy zo stromov sa ťažko rozkladajú aj po zaoraní do pôdy (nehovoriac o škodlivom okyslovaní pH), kde najmä mikroorganizmy (aj živočíchy) majú podmienky na rozklad fytomasy a tvorbu humusotvorných látok (samozrejme pri vhodnej hĺbke, teplote, aeróbnosti, vlhkosti a pod.). Avšak na povrchu pôdy (napr. v parku), kde nedochádza k zapracovaniu a k zmiešaniu s časťami ornice sa takáto rastlinná hmota iba veľmi zložito a zdĺhavo rozkladá. Musí prejsť najprv hnilobným procesom, ktorý nie je žiaduci pre návštevníkov Mestského parku a to nie len z nechutného vizuálneho hľadiska, ale napr. aj kvôli pachu a výparom (napr. pre ľudský organizmus škodlivé plesne). Verte mi, že strom o veku napr. 100. rokov s koreňovým systémom v okruhu 8 m a v hĺbke 3 m nevymrzne (sila koreňov závisí aj od druhu stromu). Skôr by som sa bál škodcov, chorôb a vetra (aj antropogénnej činnosti).
17. január 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet. Je v riešení odd. životného prostredia a komunálnych vecí MsÚ Levice

MsÚ Levice
17. január 2018

Martin

Pán Bagara nemáte ale ani Vy pravdu. Najskôr si naštudujte niečo o zeleni a potom vypisujte.Lístie je vítaným prírodným produktom, ktorý spĺňa počas zimy ochrannú funkciu a navyše obohacuje pôdu o živiny. Vrstva lístia poslúži ako prírodná ochrana rastlín pred mrazmi. Počas zimy sa budú postupne rozkladať a obohacovať pôdu o živiny.
Zdroj: Čejka a kol: Abeceda záhradkára
17. január 2018

Bagara

Pán Martin prečítajte si pozornejšie môj predošlý komentár! Mýlite si klasickú záhradku mimo intravilánu s historickým parkom a drevinami v centre veľkomesta! Spomínaný autor to určite písal a myslel skôr na trvalky (kvety), trváce koreniny, okrasné rastliny a kríky, popr. mladé vyšľachtené stromčeky (ovocné, úžitkové a iné) a pod.. Mnoho záhradkárskych rastlín napriek tomu, že sú trváce sú súčasne aj plytko koreniace a viac menej náchylné na vymrznutie. Áno, tam je potrebná ochrana pred mrazmi rôznymi spôsobmi a opatreniami. Často sa v záhradkách opadané lístie zapracováva do pôdy (rýľovanie, orba, rotavátorovanie, ...) pre rýchlejší rozklad a zanedbateľnú tvorbu prospešných vlastností pôdy (veľmi veľa závisí od druhu a pôvodu lístia). No ale o spôsobe výživy a sprístupňovania pôdnych živín pre mohutné mnoho desiatok rokov staré dreviny napr. v parkoch, o biofyzikálnych + biochemických procesoch v pôde Vám ako snaživému laikovi ani nebudem radšej písať, lebo by ste to zas nepochopili a prekrútili.
17. január 2018

Bagara

A ináč neviem čo je dôležitejšie pre mesto a obyvateľov pán Martin? Poriadok – čistota – estetika (napr. aj opadané lístie), alebo použitie zábavnej pyrotechniky 1x do roka (Silvester – Nový rok), či Vianočné trhy :-) hihihi
23. marec 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, jarné vyhrabávanie lístia v parku sa uskutoční v priebehu 13. týždňa 2018.

odd. životného prostredia a komunálnych vecí MsÚ Levice
23. marec 2018

Bagara

Radšej neskoro, ako nikdy! :-)

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania