Nevyužívané (bývalé) telefónne búdky

Zodpovednosť za riešenie: Levice

Vyriešený
meno
Denis Tóbiáš 19. októbra 2018

Upozorňujem na dlhodobo nevyužívané (bývalé) telefónne búdky ktorých ostalo po meste niekoľko. Po demontáži telefónnych automatov prestali plniť akúkoľvek funkciu a ostali v stave v akom ich vidíte na obrázkoch. Reklamné výplne ktoré sú ich súčasťou sú pravidelne ničené vandalmi. Ešte od spomínanej demontáže sú vnútri na miestach kde telefónne automaty boli nálepky s oznamom že na ich miesto pribudnú moderné informačné zariadenia s internetom čo sa ale nestalo. Prosím o riešenie (odstránenie zbytočných objektov alebo nájdenie nového účelu).

22. október 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet. Bol odoslaný na riešenie na odd. správy a evidencie majetku mesta.

MsÚ Levice
25. október 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, predmetná reklamná stavba spojená s prestrešením telefónnej búdky je vlastníctvom spoločnosti Hornak, s.r.o..a je umiestnená na pozemku v spoluvlastníctve fyzických osôb.Na predmetnú reklamnú stavbu, ako aj telefónne búdky Stavebný úrad mesta Levice nevydal stavebné povolenie, ani ohlásenie drobnej stavby.
Z dôvodu, že ide o stavby, ktoré nie sú majetkom mesta Levice a sú postavené na pozemku, ktorý je vo vlastníctve súkromných osôb (pozn.: tento pozemok prechádza aj pod regionálnu cestu v správe VÚC), avšak sú verejne prístupné a svojim neudržiavaným stavom môžu spôsobiť úraz osôb pohybujúcich sa v ich okolí, sme požiadali listom zo dňa 25.10.2018 spoločnosť Slovak Telekom o ich odstránenie. Tak isto sme požiadali o odstránenie všetkých nefunkčných pozostatkov bývalých telefónnych búdok nachádzajúcich sa na území mesta Levice.
V súvislosti s viacerými podobnými podnetmi sme už v októbri 2017 požiadali spoločnosť Slovak Telekom, a.s. o preverenie všetkých telefónnych búdok na území mesta Levice, predovšetkým o ich funkčnosť, vzhľad a potrebu.

odd. správy a evidencie majetku mesta, MsÚ Levice
12. máj 2019

Martin Hebert

Dobrý deň.

Obraciam sa na vás s týmto dlhodobým podnetom. Na ulici P.O. Hviezdoslava sa nachádza nepoužívaná telefónna búdka. V tejto dobe sa nenájdu ľudia ktorý by ju pravidelne využívali. Preto žiadam o opätovné kontaktovanie majtela o odstránenie búdky.

Dopredu ďakujem.
14. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, z dôvodu, že ide o stavby, ktoré nie sú majetkom mesta Levice a sú postavené na pozemku, ktorý je vo vlastníctve súkromných osôb (pozn.: pozemok na Ul.P.O.Hviezdoslava prechádza aj pod regionálnu cestu v správe VÚC), avšak sú verejne prístupné a svojim neudržiavaným stavom môžu spôsobiť úraz osôb pohybujúcich sa v ich okolí, sme uskutočnili šetrenie v predmetnej veci.

Čo sa týka reklamnej stavby spojenej s prestrešením uvedenej telefónnej búdky sme zistili nasledovné:
- Monitoring a pasportizáciu reklamných stavieb na území mesta Levice zabezpečuje na základe nájomnej zmluvy č. 620/2015, c.č. 1339/2015/OSEM pre mesto Levice spoločnosť VEGO MARKETING s.r.o., sídlo: Zvolenská cesta 29, 974 05 Banská Bystrica, IČO: 45672695 a pravidelne aktualizuje evidenciu reklamných stavieb.
- Na základe údajov v evidencii reklamných stavieb sme zistili, že predmetná reklamná stavba spojená s prestrešením telefónnej búdky je vlastníctvom spoločnosti Hornak, s.r.o..
- Šetrením umiestnenia predmetnej telefónnej búdky v teréne s porovnaním mapových podkladov z evidencie katastra nehnuteľností sme zistili, že táto je umiestnená na pozemku evidovanom v katastri nehnuteľností k.ú Levice, okres Levice, obec Levice, v liste vlastníctva č. 8814, ako parcela registra „E“ , parc.č. 1931 v spoluvlastníctve fyzických osôb.
- Na základe vyjadrenia Stavebného úradu mesta Levice bolo zistené, že na predmetnú reklamnú stavbu, ako aj telefónne búdky Stavebný úrad mesta Levice nevydal stavebné povolenie, ani ohlásenie drobnej stavby.
- listom zo dňa 25.10.2018 sme požiadali spoločnosť Slovak Telekom, a.s., Bajkalská 28, Bratislava o ich odstránenie. Tak isto sme požiadali o odstránenie všetkých nefunkčných pozostatkov bývalých telefónnych búdok nachádzajúcich sa na území mesta Levice. (V súvislosti s uvedeným oznamujeme, že listom zo dňa 2.10.2017 už bola spoločnosť Slovak Telekom, a.s. požiadaná o preverenie všetkých telefónnych búdok na území mesta Levice, predovšetkým o ich funkčnosť, vzhľad a potrebu).
- Dňa 15.11.2018 spoločnosť Slovak Telekom, a.s., Bajkalská 28, Bratislava reagovala na žiadosť MsÚ Levice zo dňa 25.10.2018 o odstránenie všetkých pozostatkov nefunkčných bývalých telefónnych búdok nachádzajúcich sa na území mesta Levice. Podľa vyjadrenia spoločnosti Slovak Telekom, a.s. telefónnu búdku nachádzajúcu sa na Ul. P.O.Hviezdoslava v Leviciach si prenajímali od spoločnosti EFEKTIV MEDIA spol. s r.o. v konkurze.
- Podľa informatívneho výpisu z Obchodného registra Okresného súdu Bratislava I sme zistili, že v súčasnosti je spoločnosť EFEKTIV MEDIA spol. s r. o. vymazaná z obchodného registra, nakoľko Uznesením Okresného súdu Bratislava I č. k.3K/34/2010-311 zo dňa 29.1.2013, ktoré nadobudlo právoplatnosť dňa 21.2.2013, bol zastavený konkurz voči dlžníkovi EFEKTIV MEDIA spol. s r. o. v konkurze, so sídlom Rozmarínova 31, 821 04 Bratislava, IČO: 35 778 652 pre nedostatok majetku. Správcom konkurznej podstaty bol JUDr. Ing. Vladimír Neuschl.
- Na základe uvedených skutočností sme listom zo dňa 16.11.2018 požiadali správcu konkurznej podstaty spoločnosti EFEKTIV MEDIA spol. s r. o. o informáciu, či bude pokračovať v konkurznom konaní, a ako bude naložené s uvedeným majetkom.
- Dňa 22.11.2018 sme prijali odpoveď JUDr. Ing. Vladimíra Neuschla, ktorý uviedol, že už nie je správcom konkurznej podstaty spoločnosti EFEKTIV MEDIA spol. s r. o. a súčasne táto spoločnosť bola už vymazaná z Obchodného registra. Zároveň uviedol, že vlastníkom telefónnych búdok bola spoločnosť METROPOL MEDIA, s.r.o. so sídlom Mickiewiczova 18, 811 07 Bratislava, a to na základe kúpnej zmluvy zo dňa 31.5.2010 uzavretej so spoločnosťou UniCredit Bank Slovakia s.r.o. pri výkone záložného práva priamym predajom. Predaj týchto zariadení bol zrealizovaný ešte pred začatím konkurzného konania.
- JUDr. Ing. Vladimír Neuschl informoval MsÚ Levice o tom, že spoločnosť METROPOL MEDIA, s.r.o. už je tiež vymazaná z Obchodného registra a pred výmazom mala jediného spoločníka a jediného konateľa s trvalým pobytom v Maďarsku.
- Na základe uvedených skutočností týkajúcich sa reklamnej stavby spojenej s prestrešením telefónnej búdky, ako aj telefónnej búdky samotnej, nachádzajúcej sa na Ul. P. O. Hviezdoslava v Leviciach, ktorá nie je majetkom mesta Levice a je postavená na pozemku, ktorý taktiež nie je majetkom mesta a súčasný vlastník stavby je neznámy, sme listom zo dňa 12.2.2019 v zmysle § 135 Občianskeho zákonníka Ministerstvu vnútra SR – Centrum podpory Nitra oznámili , že predmetnú stavbu, ako nálezca týmto odovzdávame, nakoľko podľa § 135 Občianskeho zákonníka, kto nájde stratenú vec, je povinný ju vydať vlastníkovi. Ak vlastník nie je známy, je nálezca povinný odovzdať ju príslušnému štátnemu orgánu. Ak sa o ňu vlastník neprihlási do jedného roka od jej odovzdania, pripadá vec do vlastníctva štátu. Uvedené ustanovenie platí primerane aj na opustené veci.
- Na list mesta Levice, zo dňa 12.2.2019 reagoval Okresný úrad Nitra. MsÚ v Leviciach prijal dňa 1.4.2019 od OÚ Nitra list – Zaslanie údajov k nefunkčnej telefónnej búdke a vydanie veci v zmysle § 135 Občianskeho zákonníka – oznámenie, ktorým sa odvoláva na stanovisko Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky zo dňa 5.12.2017 k opustenému majetku Obchodnej spoločnosti METROPOL MEDIA, s.r.o.
nasledovne:
Obchodná spoločnosť METROPOL MEDIA, s.r.o. IČO: 44891458 bola ako posledný vlastník veci z obchodného registra vymazaná v celom rozsahu. Na podklade tejto skutočnosti už neexistuje vlastnícke právo k predmetnej telefónnej búdke, keďže posledný vlastník de iure neexistuje (nemá právnu subjektivitu, a teda nemôže ani vlastniť, resp. konať v mene spoločnosti) a ak bola spoločnosť vymazaná z obchodného registra o dodatočnej likvidácii majetku bývalej spoločnosti rozhodne súd a to na návrh štátneho orgánu, a vymenuje likvidátora. Likvidátor speňaží majetok. Z výťažku predaja sa uhradí odmena a výdavky likvidátora, rovnako sa uhradia aj pohľadávky prípadných veriteľov. Ďalej Okresný úrad Nitra vo svojom liste uvádza, že ak vlastník zanikol to neznamená, že ide o opustenú vec, nakoľko k opusteniu veci dochádza z vôle vlastníka a v prípade zániku právnickej osoby, ktorá vlastnila nehnuteľný majetok neznamená, že zánikom spoločnosti došlo k preukázateľnému vzdaniu sa svojho majetku a podľa platných ustanovení Občianskeho zákonníka nie sú splnené podmienky na prevzatie majetku do vlastníctva štátu – do dočasnej správy Okresného úradu Nitra.


odd.správy a evidencie majetku mesta MsÚ Levice
17. máj 2019

Martin Hebert

Ďakujem za vyjadrenie a ochotu. Keď budete mať viacej informácii prosím píšte mi.
13. december 2019

Martin Hebert

Ďakujem. Problém je už vyriešený. Búdka tam už dávno nestojí.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania