Š. Majora-kôš-chýbajúci

Zodpovednosť za riešenie: Levice

Uzavretý
meno
andrea 01. júla 2019

V poslednej dobe sa začalo ešte viac dbať na životné prostredie a na triedenie odpadu. Naša domácnosť (verím, že nie je jediná) by mile rada odpad separovala, čím by prispela k čistote našej krajiny. No kde separovať? Žiadne koše, žiadne koše na triedenie odpadu. Bolo by možné aspoň do oblasti rodinných domov (nie len pri činžiaky v centre mesta) taktiež umiestniť nádoby na separovanie odpadu? Aspoň tie základné - sklo, plast či papier......Myslím si že by to bolo velmi efektivne. Ďakujem za odpoveď.

01. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet.
Kto? odd. životného prostredia a komunálnych vecí MsÚ Levice

Mestský úrad Levice
01. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, už od roku 2004 je v Leviciach realizovaný triedený zber odpadu. V lokalitách s rodinnými domami sa triedenie zabezpečuje do 120 l vriec rôznych farieb (na plasty, sklo a papier). Každá domácnosť v rodinnom dome vždy na začiatku roka obdrží sadu vriec, propagačné materiály a harmonogramy zberu. Okrem toho sa z lokalít s rodinnými domami zabezpečuje aj odvoz bioodpadu. Stačí v termíne podľa harmonogramu vývozu vyložiť vyseparovaný odpad pred rodinný dom. Podrobné informácie sú tiež na stránke mesta Levice https://www.levice.sk/index.php?id_menu=483.
Sme radi, že minimálne 60 % obyvateľov v týchto lokalitách separovaný zber využíva. Tým ostatným stačí sa do zberu zapojiť a prispieť k zvýšeniu vytriedeného množstva odpadu. V lokalitách s rodinnými domami neuvažujeme s rozmiestnením nádob, súčasný systém je vyhovujúci.

odd. životného prostredia a komunálnych vecí MsÚ Levice
03. júl 2019

Zuzana Bajzová Juhásová

No teda sucasny system NIE JE VYHOVUJUCI! Pravidelne sa nam stava,ze z troch vylozenych vriec napr. s plastom zoberu len dve, manzel potom telefonuje, nech sa vratia a vysypu aj to tretie, ktore si "nevsimli"....alebo pravidelne zbieram po ulici odpad,ktory z vreca vypadne,ked ho zhodi nejaky okoloiduci alebo vietor rozfuka papiere po ceste...v inych mestach to FUNGUJE A JE VYHOVUJUCE tak,ze KAZDY rodinny dom spolu s nadobou na komun.odpad obdrzi aj nadoby na triedeny odpad a NAVIAC aj na bio odpad...toto by bolo vyhovujuce mila samosprava!!
06. júl 2019

andrea

Je veľmi odvážne, čo samospráva tvrdí o aktuálnom systéme separovania odpadu.. Som tiež názoru, že súčasný stav vyhovujúci NIE JE. Taktiež niekoľkokrát sa mi stalo, že som po ulici v okolí domu zbierala odpadky, ktoré vietor poodfukoval a podobne. Vrecia nie sú zrovna to najlepšie riešenie za aké to vy považujete. Prečo v centre mesta sú na každých 2 metroch nádoby na separovanie od výmyslu sveta a mimo centra, v okolí rodinných domov už takáto možnosť nie je? Taktiež si myslím, že je zo strany samosprávy nemilé, že žiada, aby občania skladovali odpadky (plasty, papiere a pod.) vo vreciach celú dobu, kým príde konečne čas a tieto odpadky sa vynesú. Ten odpad zaberá určité miesto..... Ale to v Leviciach už nie je dôležité, hlavne, že sa vrecia rozdajú a tým je problém vyriešený. To je také Levické.. Ale to, aby sme išli dobou vpred a prispievali k čistejšiemu prostrediu, v ktorom mimochodom žijete aj vy, milá samospráva, tak to už je zbytočné lebo vrecia sú to najlepšie, čo nás kedy stretlo.
08. apríl 2021

andrea

Po dlhšom období sa chcem spýtať, či samospráva nezmenila názor na umiestnenie smetných nádob na podporu separácie odpadu. Vrecia nie sú dostačujúcim riešením. Ďakujem za odpoveď.
20. apríl 2021

Odkaz pre starostu Levice

Podnet bol opätovne odoslaný samospráve,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]
04. máj 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, Mesto Levice aj naďalej realizuje zber triedeného odpadu rovnakým a osvedčeným spôsobom. Umiestnenie kontajnerov na triedený odpad v IBV lokalitách nie je reálne ani z finančného hľadiska - ešte viac by bolo potrebné zvýšiť poplatok za zber  - a ani z zo strany OZV (Organizácie zodpovednosti výrobcov), ktorá riadi zber a financovanie triedenia odpadov . Takže naďalej platí, že  v  lokalitách s rodinnými domami sa triedenie zabezpečuje do 120 l vriec rôznych farieb (na plasty, sklo a papier). Každá domácnosť v rodinnom dome vždy na začiatku roka obdrží sadu vriec, propagačné materiály a harmonogramy zberu.
 V tomto roku Vám do domácnosti pribudla aj ďalšia nádoba na ukladanie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu . Informácie nájdete na  : 
https://www.levice.sk/?id_menu=0&module_action__175716__id_ci=332363#m_175716

odd. životného prostredia a komunálnych vecí MsÚ Levice
19. jún 2022

andrea

Milá samospráva, stav teda vyhovujúci nie je. Odkedy sa začalo so zálohovanými plastovými flašami tak každý druhý týždeň (lebo plasty zbierajú 1x za 2 týždne) máme roztrhané žlté vrecia s plastom a je to rozfukané po ulici! Nie raz som bola svedkom, ako naši spoluobčania z Ladislavovho dvoru preskočia plot rodinného domu a hrabú sa v smetiaku.. a rovnako aj keď sú žlté vrecia s plastami na ulici (napr. plast z jogurtu alebo podobné iné plasty, ktoré nie sú zálohované) tak ich roztrhnú a hľadajú fľaše s označením “Z”… no samozrejme, vyhádzaný bordel si už neupracú. Bola som toho nie raz svedkom. Žiadame vás o riešenie problému a nie iba zatvorenie prípadu s tým, že je to vyhovujúce. Prídete to zbierať a upratovať kazdý krát vy? Pretože my už na to nemáme nervy. Smetiari to nezoberú, iba to čo je vo vreci… to, že sú rozfúkané fľaše lebo NIEKTO roztrhal vrecia a hľadal €, tak to už smetiari neriešia. S tým si ruky nešpinia.. žiadame vás preto o normálne smetiaky, ktoré budú chránené pred takýmito skutkami našich spoluobčanov! Myslite konečne aj na nás, ktorí žijeme a snažíme sa udržiavať prostredie čisté aj mimo centra Levíc.
01. júl 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, zber triedených zložiek komunálneho odpadu od obyvateľov bývajúcich v rodinných domoch je zabezpečovaný do pridelených farebných vriec. V prípade poškodenia takýchto vriec, obyvatelia rodinných domov môžu požiadať o dodanie nových, buď poskytovateľa služieb na t.č. 036/6312 709 alebo referát komunálnych vecí na t.č. 036/6350 237, prípadne zaslať požiadavku na e-mailovú adresu [email protected].  V najbližšom období dodávateľ služieb doručí obyvateľovi RD sadu vriec na triedený zber (žlté, modré, čierne). Obyvatelia  z rodinných domov , kde je vývoz odpadov možné zabezpečiť zberovou technikou,  si však môžu zakúpiť  u  predajcu plastové nádoby na triedené zložky (žltú, modrú )  a plnohodnotne využívať pri triedení odpadu.
 

odd. životného prostredia a komunálnych vecí MsÚ Levice

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.