P.O. Hviezdoslava-Verejné služby-restaurovanie artefaktov

Zodpovednosť za riešenie: Levice

Vyriešený
meno
Iveta 30. septembra 2019

Levická synagóga. Som úprimne prekvapená, akú krásnu budovu sa z tej zničenej trosky podarilo vytvoriť. Žiaľ nikto ju nepropaguje a je väčšinou prázdna. Nevedia o nej Levičania a už vôbec návštevníci. Mala by byť výrazne označená. V r.2011-2012, keď prebehla jej úplná rekonštrukcia, bola šťastnou náhodou nájdená zakopaná Zakladania listina z roku 1883, ktorá je vraj vystavená v priestoroch synagógy. Nie je. Je v sklenej vitríne zakrytá a skrytá pred návštevníkmi. 28.3.2011 odborná komisia rozhodla, že nálezy (listina, mince,kalendár) budú zreštaurované a zostanú ako jeden zbierkový predmet v Tekovskom múzeu. Tieto nálezy doteraz - OSEM rokov neboli zreštaurované. Mesto, ako majiteľ synagógy, by malo nájsť prostriedky, aby tieto dobové poklady zachovalo aj pre ďalšie generácie.

01. október 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet.

MsÚ Levice
18. december 2019

Iveta

17.12.2019 som sa bola pozrieť v synagóge, či niekto niečo podnikol, keďže tu nie je žiadna odozva. Pán sprievodca povedal, že asi v polovici novembra sa boli na nálezy pozrieť vedúca Mestského kultúrneho strediska s pani mimo Levíc, ktorá vraj ohodnotí - odhadne čiastku potrebnú na zreštaurovanie. Fotila si to mobilom rovno cez vitrínu. Takže od 30.9.2019, kedy som podnet podala, sa nič nevyriešilo. Vlastne sa nič nerieši, odkedy boli nálezy v roku 2011 nájdené. Ani mesto, ani Tekovské múzeum. Budeme čakať ďalších vyše sto rokov, kým sa tie nálezy úplne rozpadnú na prach ? Do synagógy už aj zateká. V priechode už opadáva omietka a plesnivejú steny. Zase žiadna náprava. Necháme túto budovu zas zmeniť sa na chátrajúcu ruinu ? Naďalej táto kultúrna pamiatka nie je nijako výrazne označená a málokto o nej vie.
25. august 2020

Iveta

25.8.2020. Je niekto kompetentný, kto vie odpovedať, kedy sa zreštauruje nález z roku 1883 ? Minulý rok v novembri si to bola fotiť reštaurátorka. Za deväť mesiacov snáď už mohla vypočítať čiastku potrebnú na zreštaurovanie.

V synagóge je práve výstava obrazov. Podľa sprievodcu ju videlo maximálne PÄŤ ľudí. Treba akcie v tejto synagóge jasne a zreteľne spropagovať. Vytlačiť veľké plagáty a veľké pútače ( vyvesiť aj vo výklade levickej informačnej agentúry). Aby ľudia vedeli, že sa tam niečo koná, aby si mohli tieto zaujímavé programy, výstavy , koncerty pozrieť. Nevedia o nich ani občania Levíc, nieto ešte návštevníci z iných miest.
26. august 2020

Odkaz pre starostu Levice

Podnet bol opätovne odoslaný samospráve,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]
04. december 2020

Iveta

Dobrý deň. Od 30.9.2019 čakáme na vyjadrenie niekoho kompetentného, kto sa bude vedieť vyjadriť, kedy bude zreštaurovaný nález. To ozaj ani po vyše roku nikto nedokáže ??? Asi potom za svojím písacom stolom nemá načo sedieť.
07. december 2020

Odkaz pre starostu Levice

Podnet bol opätovne odoslaný samospráve,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]
08. december 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, reštaurovanie listiny mesto zverilo listinu do rúk reštaurátora Štefana Kocku. V rámci prác boli odstránené plesne, nahradené zničené a chýbajúce časti, retušovanie, lisovanie, odsávanie vlhkosti, podlepenie špeciálnym japonským papierom... Listina bola dodaná v špeciálnej kazete, ktorá zaručuje dokumentu optimálne podmienky, aby nedošlo k ďalším poškodeniam vplyvom slnka či vlhkosti. Zreštaurovaná listina bola mestu odovzdaná na jeseň t.r.

útvar primátora, MsÚ Levice
08. december 2020

Iveta

Dobrý deň. Ďakujeme veľmi pekne za odpoveď a za zreštaurovanie listiny - takto sa zachová aj pre ďalšie generácie.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania