Kláštorné námestie-Mestský mobiliár-iné

Zodpovednosť za riešenie: Malacky

Uzavretý

Ako je to s CO krytom v Malackách? Máme nejakú možnosť úkrytu v prípade núdze?

10. marec 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, pre prípad nevyhnutnej ochrany obyvateľov má mesto vypracovaný Plán ochrany obyvateľstva a Plány evakuácie a ukrytia. Na území mesta sa nenachádzajú odolné ani plynotesné úkryty, ktoré uvádza vyhláška Ministerstva vnútra SR č. 532/2006 (o podrobnostiach na zabezpečenie stavebnotechnických požiadaviek a technických podmienok zariadení civilnej ochrany).
Ukrytie obyvateľov je podľa tejto vyhlášky riešené budovaním tzv. jednoduchých úkrytov budovaných svojpomocne – tie musia spĺňať stanovené kritéria. Ak nie sú k dispozícii, ukrytie obyvateľstva sa zabezpečuje v ochranných priestoroch budov (pivnice, suterény, podzemné garáže, prvé nadzemné podlažia). Hlavnou požiadavkou je ich dokonalé utesnenie. Ochrana pred kontamináciou je tým vyššia, čím hlbšie je ochranný priestor zapustený do zeme. Odporúča sa prednostne využívať veľké miestnosti s malým počtom okien a dverí, ktoré nie sú v rohu budov a ktoré susedia s ďalšími miestnosťami vhodnými na ochranné priestory. Vhodné je, ak sú blízko kúpeľne a sociálne zariadenia.

Ľubica Pilzová, hovorkyňa mesta
10. marec 2022

Martin

Ďakujem za odpoveď.
Píšete že "Na území mesta sa nenachádzajú odolné ani plynotesné úkryty,...". Na území mesta sa, ale nachádza kryt ktorý možno nespĺňa plynotesnosť, ale ako podzemný úkryt by sa (namiesto pivníc, suterénov a pod. ako spomínate) využiť dal - https://www.cokryt.sk.

Predpokladám, že o tomto kryte mesto vie (fotky z r. 2021 sú od p. Ondroviča a na niektorých je aj sám pán primátor) a teda by som sa chcel spýtať či do tohto krytu (hoci nie plynotesnému, ale isto lepšiemu ako napr. pivnica) má prístup aj ostatné obyvatelstvo Malaciek.
11. marec 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme opätovne preposlali samospráve.

S pozdravom
Anna Rybáriková
Odkaz pre starostu
[email protected]
14. júl 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
V tomto konkrétnom podnete som požiadal administrátorov o zmenu statusu na "uzavretý". Portál Odkazprestarostu.sk slúži hlavne pre hlásenie problémov týkajúcich sa hmotných vecí, ktoré môžu byť upratané, opravené, vymenené, alebo odstránené. Z mojej pozície a prostredníctvom tohto portálu neviem k podnetu viac uviesť.
Ďakujem za pochopenie.
Kto? Útvar výstavby a životného prostredia
Kedy? Júl 2022

Matúš Gelinger
ÚVaŽP

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania