Chátrajúce ihrisko so život ohrozujúcim pieskoviskom

Zodpovednosť za riešenie: Malacky

Vyriešený
meno
Monika Ježková 24. apríla 2017

Dobrý deň,

toto ihrisko na Malom Námestí 2 chátra už roky, hrdzavé konštrukcie, chýbajúca sieťka na basketbalovom koši, zničené a ošúchané lavičky, špaky, odpadky, ale čo je priam život ohrozujúce je pieskovisko, ktoré slúži ako toaleta pre pouličné mačky, exkrementy a moč v teplých dňoch zapácha a kopí sa tam hmyz. Ak som dobre postrehla dosky boli nedávno natreté a časť piesku vymenená ale to problém možnej nákazy nevyrieši.

Podľa môjho názoru by sa toto nebezpečné pieskovisko malo nadobro odstrániť, vymeniť lavičky a opraviť, natrieť hojdačku ktorá jediná robí deťom tu v okolí radosť na tomto konkrétnom ihrisku.

Ďakujem.

27. apríl 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podľa informácií z Tekosu, bolo pieskovisko 24.4. prekopané a vyhrabané v rámci pravidelnej údržby. Ďalšie práce sú plánované v máji.

Matej Farkaš, MsÚ Malacky
23. máj 2017

Monika Ježková

Veľkú radosť mám, že lavičky aj smetný kôš sa natrel a teším sa na pokračovanie v prácach na tomto ihrisku :)
25. máj 2017

Monika

Dobrý deň prajem,

ráno mi prišiel mail že mi s radosťou oznamujete že môj podnet je vyriešený, tak som sa tam hneď ráno išla s radosťou pozrieť ako sa podnet po rokoch chátrania vyriešil.

Prepáčte ale tento stav považuje mesto za vyriešený? Zbytky po páskach, sieťka na basketbalový kôš stále chýba, aj hojdačka, rámy sú prehrdzavelé. Opäť v pieskovisku exkrementy od mačiek.
Ak sa exkrementy z povrchu odstránia nevyrieši to možnú nákazu detí, preto opätovne žiadam mesto o zrušenie pieskoviska a nahradenie trávou alebo iným detským prvkom.
A nehovorím o zápachu ktorý sa začne zas a znova šíriť v letných dňoch.
31. máj 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
stav podnetov neurčuje mesto, ale administrátor portálu Odkaz pre starostu.
Udržiavacie práce postupne prebiehajú. Problém exkrementov vo verejných pieskoviskách žiaľ bude stále, nakoľko k nim budú mať vždy prístup mačky. Pieskoviská sa však pravidelne čistia, dezinfikujú a vymieňa sa piesok.

Matej Farkaš, MsÚ
09. jún 2017

Monika Ježková

Dobrý deň,

budem sa opakovať, že ak sa pieskovisko prehrabe a exkrementy a odpad odstráni problém to nevyrieši. Mamy s deťmi ktoré tu nežijú si možno nejako neuvedomia aká nákaza hrozí keď vidia prehrabané pieskovisko, a ak je pieskovisko pre deti určené a nemôžu ho využívať načo potom takéto pieskovisko udržiavať? Neviem ako je to v iných častiach mesta ale ja žijem v okolí Malého Námestia a veľmi mi na okolí záleží. Ako som spomínala vyššie navrhujem pieskovisko odstrániť a nahradiť iným hracím prvkom pre deti alebo zasypať a zasiať trávu a ponechať často využívané lavičky a hojdačku.
07. júl 2017

Monika Ježková

Prešiel ďalší mesiac a ihrisko stále v rovnakom stave.
24. júl 2017

Monika Ježková

Ihrisko stále v rovnakom stave.
29. júl 2017

Monika Ježková

Čo hrozí z piesku
Jedným z nich je toxokaróza, ktorej pôvodcom m je škrkavka psia a mačacia. Škrkavka poškodzuje orgány a vylučuje toxíny poškodzujúce organizumus. Dieťa sa nakazí tak, že infikovaný piesok zje a vajíčka parazitov sa dostanú do tráviaceho traktu. Pojedanie piesku u malých detí však nie je nič neobvyklé. Buďte preto ostražití.
Ďalším ochorením, ktoré si môže dieťa priniesť je toxoplazmóza, ktorú vyvoláva parazit Toxoplazma gondii. Nachádza sa v mačacom truse. Ochorenie sa prejaví zvyčajne v dospelosti. U tehotných žien hrozí riziko poškodenia plodu alebo potrat.
Aj pri ochorení s názvom giardióza alebo lamblióza je zdrojom nákazy mačka. Prvok Giardia spôsobuje tráviace ťažkosti. Do tela sa dostane požitím nakazenej stravy, piesku, hliny alebo trávy, prípadne pitím vody. Jedným z príznakov pri neliečenej nákaze je podvýživa. Diagnóza sa stanoví pomocou dôkazu pôvodcu v stolici alebo v sekréte tenkého čreva. Ochorenie sa lieči antibiotikami.
Baktéria Shigeĺla spôsobuje ochorenie shigelóza. Prenáša sa špinavými rukami cez ústa. Vyvoláva hnačky, nevoľnosť, zvracanie, bolesti brucha.
Dieťa sa pri hre v piesku môže nakaziť aj salmonelózou. Je to hnačkové ochorenie, ktoré sprevádzajú hnačky, horúčky a bolesti hlavy.
Pamätajte na to, že parazity, baktérie, vajíčka deti získajú nielen kontaktom s infikovaným pieskom, hlinou, ale aj kontaktom s nakazeným zvieraťom alebo medzi sebou.
30. august 2017

Monika Ježková

Zachvílu príde jeseň a opäť ako roky rokúce sa nič nespraví len sa bude čas predlžovať.
28. január 2022

Monika Ježková

Dobrý deň,

celé ihrisko bolo odstránené a povrch zarovnaný.

Podnet - vyriešený

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania