Prístup na most za Ikeou

Zodpovednosť za riešenie: Malacky

V riešení
meno
Martin Matuškovič 04. januára 2018

Už niekoľko rokov sa nedá dostať na bicykli k mostu cez dialnicu za Ikeou.

http://malackepohlady.sk/?p=20663

Kedy sa konečne dočkáme zmeny v prospech obyvateľov mesta a prípadných cykloturistov?

04. január 2018

Luboš

Dostať sa dá, ale musíte cca 200 m tlačiť, alebo riskovať defekt. Prístupová cesta je žiaľ "zatiaľ" neupravená.
05. január 2018

Martin Grujbár

Vyriešiť tento problém môže len správca uvedenej komunikácie prípadne vlastník. Mesto pravdepodobne nie je ani vlastníkom a ani správcom.
05. január 2018

Martin Matuškovič

Riadna cesta tam nikdy nebola, ale "miestne pomery" umožňovali bezproblémový prístup po polnej ceste.

Mesto však má páky aj na tieto veci. Je stavebným úradom a teda predtým, než na niečo jeho stavebný úrad dá pečiatku, môže sa riešiť aj to, aby bol okrem súkromného záujmu rozvoja podnikania a zvyšovania zisku naplnený aj verejný záujem na zvyšovaní kvality života obyvateľov mesta, ktorý môže mať podobu realizácie kompenzačnej výstavby cyklochodníka.

Zaujímalo by ma, ako a kedy sa IKEA Components vysporiada so svojím záväzkom, ku ktorému sa v článku prihlásil ich manažér výstavby. Kompenzácia minimálne za to, že nám výstupmi zo svojich komínov zasmradzujú mesto by bola namieste. V materskom Švedsku by to tak dlho netrvalo (vraj jeseň 2016), ale tu ich to asi netrápi, tu sú v lacnej východnej Európe.

A celkom by ma zaujímalo, či nemali za povinnosť nejakú náhradnú výsadbu za les, ktorý tam pred pár rokmi padol v záujme rozvoja spoločnosti...
05. január 2018

Martin Grujbár

Ikea vlastní alebo využíva uvedený most? Tiež by ale zaujímalo ako je to s tým záväzkom/kompenzáciu.
08. január 2018

Roman

Záväzok tu je ale ako to už u nás chodí, kým na to mesto nezačne tlačiť, nič sa nezmení. Je to super, že si na začiatku roka vytiahol tento problém, pretože by to bolo úžasné, keby sa to dalo vyriešiť tento rok. S menšími deťmi je to vlastne jediný koridor ako sa dá pomerne bezpečne prepraviť na bicykli z mesta do lesa. Keďže aj na Továrenskej je ako-taký cyklochodník.
19. január 2018

Luboš

Podnet bol označený ako "neriešený". Mesto by sa ale mohlo k podnetu vyjadriť.
19. január 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
pozemky na oboch stranách mosta sú vo vlastníctve spoločnosti IKEA. Mesto sa so spoločnosťou IKEA dohodlo, že umožní prejazd cyklistov cez svoje súkromné komunikácie. Na rovnakej dohode sa pracuje s VLM SR Malacky.

Matej Farkaš, MsÚ Malacky
19. január 2018

Roman

Tento odkaz vznikol na základe toho, že mesto sa v minulosti dohodlo s Ikea na prejazde cyklistov - to už bolo dávno zverejnené - teraz je však otázka, či niekto na tom pracuje a kedy by ten prejazd bol jasne označený a cyklista sa nebrodil bahnom. Čiže Vaša terajšia odpoveď len zosumarizovala fakty, ktoré sú známe. Most asi nepatrí Ikea a štandardne asi nie je možné kúpiť pozemky na dvoch koncoch mosta bez zápisu ťarchy na týchto pozemkoch, s tým, že je nutné umožniť prejazd cez most, či dotyčný pozemok. Ide teraz skôr o to, či na tom mesto bude pracovať a či sa stanovil termín, kedy možno očakávať výsledok...
24. január 2018

Martin Matuškovič

Dobrý deň pán Farkaš

Vaša odpoveď znamená, že dohoda bola uzavretá a IKEA Components sa mestu zaviazala, že cez svoje komunikácie pustí cyklistov k mostu.

Môžete teda zverejniť obsah dohody, t.j. za akých podmienok a ktoré ich komunikácie môžeme využívať a ako sa teda k predmetnému mostu dostaneme?
02. február 2018

Odpoveď samosprávy

Mestský úrad vyčerpal možnosti naplnenia dohody, o ktorej sme písali. Informácia bola sprostredkovaná primátorovi mesta, ktorý túto tému otvorí na výročnom stretnutí s generálnymi riaditeľmi spoločnosti z priemyselného parku, ktoré by sa malo uskutočniť vo februári.

Gabriela Bedard
MsÚ
02. február 2018

Martin Matuškovič

Ďakujem za informáciu

Každopádne som rád, že sa táto vec dostane na pretras s pánmi GR. Dúfam, že sa vec posunie správnym smerom a slubotechny splnia, k čomu sa dobrovoľne zaviazali...
01. marec 2018

Martin Matuškovič

Dobrý večer p. Bedard

Dnes je 1. marec. Ako dopadlo stretnutie pána primátora s pánmi generálnymi riaditeľmi na tému prisľúbeného prístupu k mostu cez diaľnicu?

Bola dosiahnutá nejaká dohoda?
16. apríl 2018

Martin Matuškovič

Takže po dvoch mesiacoch žiadnych správ z MÚ informujem o zistení, že okolo parkoviska za IKEA Components pre osobné autá vedie k mostu celkom slušná cesta vysypaná makadamom
17. apríl 2018

Luboš

Táto cesta je tam už od jesene minulého roka. Ja som si myslel, že sa bude ešte nejako upravovať, aby tam nehrozil defekt. Ale vypadá to, že je to už konečný stav.
26. apríl 2019

Peter

Už niekoľko rokov nie je možné s bicyklom bez brodenia sa v horách prachu dostať k cyklotrase Malacky-Jabloňové. Pre rodiny s deťmi je lepší prístup z továrenskej nakoľko sa tak vyhnú frekventovanej Perneckej ceste a na továrenskej je vybudovaný cyklochodník. Momentálne tam IKEA zase niečo buduje a prejsť tadial je problém :( Je to cyklotrasa vedúca až do jabloňového s možnosťou napojenia sa na cyklotrasy k červenému krížu až do Levár, prípadne do Lozorna s pokračovaním na Košariská, Borinku. Už sa to rieši od roku 2016. Vtedy IKEA ešte zvažovala vybudovanie cyklo-chodníku pri plote až k tomuto mostu. No poslednú dobu mam pocit že by to najradšej zavreli celé ☹

http://malackepohlady.sk/?p=20663

Kedy sa konečne dočkáme zmeny v prospech obyvateľov mesta a prípadných cykloturistov?
26. apríl 2019

Luboš

Na tabuli, ktorá ohraničuje stavbu je napísané, že sa tam buduje iba protihlukový val, ktorý by mal byť ukončený 5/2019. Podľa mojich informácií sa upravuje terén a len dúfam že súčasťou tejto terénnej úpravy bude aj cesta(chodník), ktorý umožní cyklistom dostať sa na spomínaný most.
26. apríl 2019

Roman

To bude iba protihlukovy val, tak ako je to vidiet pred mostom pri jazde po dilnici od malaciek do ba. Pochybujem, ze sa v tomto smere nieco udialo, inac by to uz slavnostne vytrubili... Skoda, pretoze tato cesta ma fakt velky potencial a je to jedno z mala miest ako sa dostat v pohode cez dialnicu. Druhe miesto je pod dialnicnym mostom za padzelkom - priamkou predlzena Zahradnicka. Aj toto je miesto, kde by nebolo odveci naplanovat cyklotrasu von z mesta.
04. máj 2019

Martin Matuškovič

Protihlukový val, hmm

To asi zvuky z diaľnice znižujú kvalitu uskladneného dreva. Len aby za tým zase nebola nejaká čertovina...

Apropo, na ten protihlukový val nebolo potrebné stavebné povolenie? Ak áno, čo spravilo mesto, aby IKEA dostála svojmu sľubu?
11. december 2019

Monika Ježková

Dobrý deň,

prosím administrátora o opätovné preposlanie samospráve, ako sa tento podnet z januára 2018 podarilo doriešiť.

Ďakujem veľmi pekne.
13. december 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
podnet sme opätovne preposlali samospráve.
S pozdravom
Administrátorka portálu

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.