Poplatky za komunálny odpad

Zodpovednosť za riešenie: Malacky

Vyriešený
meno
Peter Barniak 10. apríla 2018

Dobry den, sme 5-clenna rodina a mame podla VZN mesta narok na vyvoz TKO (120l nadoba) 1x tyzdenne. Pri doslednom triedeni a predchadzani vzniku odpadu sme platili do roku 2017 cca 95€ / rok, za rok 2018 prisiel vymer vo vyske cca 115€. Pytam sa, kde je motivacia pre obcana? Vyvoz sme si pred 8 rokmi zvolili 2x mesacne, aj ked mame narok 1x tyzdenne. Momentalne by naplnime 120l nadobu za cca 5-6 tyzdnov, takze by stacil vyvoz 1x mesacne. Taka moznost v Malackach neexistuje a je to velka skoda. Clovek sa snazi ale vidiet to nie je. Nas rozpocet sa nezruti na vyske poplatku ale ine viacclenne rodiny to mozno zatazi viac. Chcem sa spytat, ake kroky podnika mesto, aby tento archaicko-socialisticky system vyberu poplatku za TKO zosuladilo s dnesnou dobou a motivovalo obcana. Dakujem

12. apríl 2018

Roman

No snaživci sú vždy mimo systém a nepochopení... Ak však chceme systém zmeniť k lepšiemu - mali by sme myslieť aj na to, že sú tu ľudia, ktorí už pri kúpe produktov myslia na čo najnižší odpad z neho. My sa doma tiež snažíme odpad minimalizovať a dokonca sme kúpili dážďovky do vermikompostéru (robíme si vlastný humus z bio odpadu). Dcéra má projekt na strednej škole o recyklácii... Je škoda nerobiť osvetu práve týmto smerom - podporte znižovanie odpadu! Ako píše p. Barniak, budeme to robiť aj napriek úzkoprofilovému systému, no bolo by nás viac, ak by bolo k dispozícii viac možností a osvety, prečo to tak robiť. Ďakujem vopred :-)
14. apríl 2018

Martin Kovar

Tak to ma šokovalo, pretože sme práve nad predĺžením intervalu vývozu uvažovali v domnení že niečo ušetríme. To naozaj nie je žiadna motivácia tak sa nečudujme že stále nevieme na Slovensku vytriediť odpady.
04. máj 2018

Odpoveď samosprávy

Mesto Malacky je dlhodobo s výškou poplatku za komunálny odpad pod sadzbami poplatkov nielen v našom regióne, ale aj na Slovensku. v tomto roku prišlo k čiastočnému navýšeniu poplatku o 4 Eurá na osobu/rok z dôvodu navýšenia frekvencie vývozu odpadu v sídliskách a zvýšeniu frekvencie čistenia kontajnerových stojísk. Zároveň štát preniesol na mestá novú povinnosť zabezpečenia zberu a likvidácie biologicky rozložiteľného odpadu, čo pri doterajšej výške sadzby poplatku nebolo možné zabezpečiť. Snažíme sa udržať prevádzky schopný systém zberu a zhodnocovania odpadov v Malackách, čo ale pri zvyšujúcich sa nákladoch nie je jednoduché udržať, keďže napriek separovanému zberu odpadov stúpa celkový objem spracovávaných odpadov. Do budúcnosti nevylučujeme úplnú zmenu systému a spôsobu úhrady poplatkov za komunálne odpady s cieľom individualizovať jednotlivé domácnosti.


Gabriela Bedard
MsÚ Malacky
09. máj 2018

Tomasko

Takto to dopadne , ked je uplatnovana solidarnost. Na druhej strane viete ako v rodinnom dome setria za odvoz smeti? Vozia ho k bytovkam. alebo hadzu do verejneho kosa. Nehovorim ,ze vsetci ,ale robia to ( a jedneho takeho apaca som si aj odsledoval)
09. máj 2018

Peter Barniak

Tomasko - mate ciastocne pravdu ale nesuhlasim. Aj v obci je predpisana rychlost 50kmh a nie kazdy ju dodrzuje. Ak budeme vsetkych hadzat do jedneho kosa, nevytazi z toho nikto. je to o kontrolnych mechanizmoch. funguje to v X obciach.
10. máj 2018

Tomasko

PEter: Aky kontrolny mechanizmus? Ze ludia v domoch vypaluju nepotrebny odpad, aby nemusel v zbernom dvore platit. Ze drviva vacsina obyvatelov domov vyvaza rastlinny odpad za svoj pozemok ( niekomu inému). Chodte sa prejst po lese a pozrite co tam je poodnasaneho nabytku a odpadu. Ludia su lakomi a lenivi. Preto bude vzdy poctiva mensina trpiet.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania