Záhorácka-Verejný poriadok-iné

Zodpovednosť za riešenie: Malacky

Vyriešený

na streche je umiestnená klietka v ktorej sú odchytene holuby. je toto vôbec legálne? Na mestskej polícii boli informovani ale nevedia s tým nič urobiť, prosím o preverenie, alebo postupenie podľa kompetencie, či nejde o nelegálny odchyt vtákov.

14. apríl 2019

Tana

este jedna foto
15. apríl 2019

Odpoveď samosprávy

Odchyt holubov vykonáva mesto Malacky na základe podnetov občanov, ktorí sa sťažujú na veľký výskyt holubov. Odchyt holubov pre mesto Malacky zabezpečuje OZ Divé krídla, Banská Štiavnica. OZ Divé krídla má všetky potrebné osvedčenia o odbornej spôsobilosti na odchyt túlavých zvierat, osvedčenia na prepravu zvierat, potvrdenia a povolenia od veterinárnej a potravinovej správy a štátnej veterinárnej a potravinovej správy, ktoré ich oprávňujú odchytávať mestské holuby, manipulovať s nimi a prepravovať ich podľa zákona č. 39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti a Nariadenia Rady č. 1/2005 z 22. decembra 2004 o ochrane zvierat počas prepravy a s ňou súvisiacich činností a o zmene a doplnení smerníc 64/432/EHS a 93/119/ES a nariadenia (ES) č.1255/97. Odchyt holubov sa bude vykonávať v mesiaci apríl a máj.
Kto? Útvar výstavby a životného prostredia
Kedy? Apríl/Máj

Gabriela Bedard
MsÚ
16. apríl 2019

Odpoveď samosprávy

K danému podnetu prikladáme aj vyjadrenie OZ Divé krídla:
Na začiatok treba zdôrazniť, že sa jedná o mestské holuby, ktoré vznikli zdivočením holubov, ktoré chovali ľudia v holubníkoch, nejedná sa preto o populácie holubov prirodzene žijúcich vo voľnej prírode.
Treba povedať, že na holuby v mestách sme si už zvykli a považujeme za prirodzené, že v každom meste sa holuby nachádzajú. Problém nastáva až keď sa premnožia nad únosnú hranicu a začína sa ich premnoženie prejavovať. Napr. trusom ničia pamiatky, vyďobávajú omietky, holubí trus sa nachádza v podstate všade v meste od chodníkov cez lavičky, holuby zvyknú sedávať aj na vonkajších klimatizačných jednotkách a znečisťovať ich trusom, obyvatelia podkrovných bytov majú trusom neustále znečistené strešné okná. A v neposlednom rade treba zdôrazniť, že premnožené mestské holuby môžu byť roznášačmi rôznych ochorení prenosných aj na človeka.
Odchyt holubov sa realizuje za účelom zníženia ich populácie, keďže mestské holuby nemajú v mestách prirodzeného nepriateľa a rozmnožujú sa geometricky narastajúcim radom. Mestské prostredie poskytuje holubom dostatok potravy, tepla a prirodzených úkrytov pred poveternostnými vplyvmi, a preto mávajú holuby v meste bežne 3 a viac znášok do roka, čo znamená že z jedného páru holubov (2 holuby) môže byť na konci roka 8 holubov a tak ďalej (100 holubov = 50 párov a na konci roka môže byť z toho cca 300 až 400 holubov).
Odchyt holubov sa realizuje z dôvodu, aby sa mestské holuby nepremnožili, alebo keď už sú premnožené, aby sa ich populácia znížila a udržala na takej miere aby to bolo prijateľné.
Odchyt holubov je realizovaný do živolovných pascí veľkosti cca 2x2x1m s podlahovou plochou cca 4 m2, takáto veľkosť odchytových voliér je pre holuby z pohľadu zabezpečenia ich podmienok (welfer) prijateľná. Umiestnené sú na výškových budovách s rovnou strechou, podľa výskytu holubov tak, aby holuby ktoré prelietajú po okolí na ne dobre videli. Pod slovom pasca si treba predstaviť také menšie pletivové voliéry, ktoré majú vstup urobený tak, že holubom umožnia vojsť dnu, ale už im neumožnia z nich vyjsť. Na samotný vstup sa používajú klasické hrebeňové zábrany, bežne holubiarmi používané na holubníkoch.
Samotný odchyt holubov je založený na tom, že holuby sa lákajú do odchytovej klietky potravou. V každej klietke je dostatok potravy. Najčastejšie používame kukuricu, a zároveň je tam aj nádoba s pitnou vodou. Mestské holuby, ktoré lietajú v okolí, toto lákadlo s potravou vidia, časom pristanú pri odchytovej klietke, ktorú obchádzajú, až narazia na vchod cez ktorý vojdú dnu a tam sa nažerú, ale von sa im už nepodarí dostať, keďže dvierka sa otvárajú dovnútra. Potravy a vody je tam zakaždým také množstvo, aby bola stále v zásobe a holuby ju nedokázali skonzumovať.
Pasce sú pravidelne kontrolované a odchytené holuby odoberané, zároveň je dopĺňaná potrava a voda na pokračovanie odchytu. Odchytené holuby sa prevezú minimálne 100 km a tam sa vypustia.

Zároveň by som tiež zdôraznil, že:
Každý kto chce odchytávať mestské holuby musí dodržiavať zákon č. 39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti a Nariadenia Rady č. 1/2005 z 22. decembra 2004 o ochrane zvierat počas prepravy a s ňou súvisiacich činností a o zmene a doplnení smerníc 64/432/EHS a 93/119/ES a nariadenia (ES) č. 1255/97.
Musí mať osvedčenia o odbornej spôsobilosti na odchyt túlavých zvierat, osvedčenia na prepravu zvierat, potvrdenia a povolenia od Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy a Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, ktoré ho oprávňujú odchytávať mestské holuby, manipulovať s nimi a prepravovať ich.
Naša spoločnosť OZ Divé krídla má v súčasnosti na Slovensku, ako jediná, všetky potrebné povolenia, osvedčenia, skúšky a potvrdenia, ktoré sú potrebné na odchyt holubov ich manipuláciu a premiestňovanie.

S pozdravom
Daniel Haraba
OZ Divé krídla

Gabriela Bedard
MsÚ

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania