V. Clementisa-parkovanie-problémové

Zodpovednosť za riešenie: Malacky

Vyriešený

Evicka77

27. jún 2020

MAL MAL

Osobne auto este v poriadku ale tato dodavka zapricinuje: - Chodci ju musia obchadzat - Auta musia uplne spomalit - Neda sa vyjst z garaze len za cenu ist do protismeru A to je 30 m parkovisko, ktore vybudovalo mesto Keby vodicka zastavila len na chvilu rste je to akceptovatelne, ale parkuje takto cele dni a noci. Vobec ju nezaujimaju susedia, Mestska policia pokial viem ju uz upozornila ale zrejme ani to nie je pre nu nie institucia ktoru by respektovala.
27. jún 2020

MAL MAL

MA532DO
30. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Váš podnet sme postúpili Mestskej polícii, ktorá vo svojej odpovedi uviedla.

Hlásenie zo dňa 27.06.2020 :
,,14.43 hod. - oznam od občana, že na ul. V. Clementisa č. 8 parkuje dodávka a blokuje chodník. Hliadka sa následne skontaktovala s majiteľkou vozidla, ktorá uviedla, že do predmetného vozidla nakladá bio odpad, ktorý následne vezie na zberný dvor a práca jej bude trvať ešte cca 30 minút, ale vozovka je prejazdná aj pre SUV vozidlá. Hliadka bola svedkom prejazdu vozidiel a v danej lokalite parkuje podobným spôsobom viacero vozidiel - NERIEŠENÉ."

V uvedenej lokalite bývajú a aj parkujú najmä majitelia vozidiel, ktorí parkujú nesprávnym spôsobom. Cesta, ktorá je vyobrazená na foto, je jednosmerná ulica, tzn. že je prejazdná len jedným smerom. Podľa fotky je zrejmé, že cesta prejazdná je. Zákon o priestupkoch uvádza, že aby bola naplnená skutková podstata spáchania priestupku, musí byť naplnený súčasne materiálny znak priestupku (porušenie alebo ohrozenie záujmu chráneného zákopnom, resp. nebezpečnosť činu pre spoločnosť), ako aj formálny znak priestupku (1./ objekt - záujem chránený zákonom, 2./ objektívna stránka - vonkajšia stránka priestupku, 3./ subjekt - FO, ktorá v čase spáchania priestupku dovŕšila 15. rok veku, bola príčetná a nevzťahuje sa na ňu excempcia a 4./ subjektívna stránka - vnútorná stránka priestupku). V tomto prípade je naplnená len formálna stránka priestupku.

Ako ste si iste všimli, na fotke za dodávkou v pozadí stojí ďalšie vozidlo SUV cez celú šírku chodníka, preto je čudné, že oznamovateľovi/oznamovateľke vadí konkrétne toto 1 vozidlo. Problém je v celej lokalite "Malá Čína", do ktorej lokality spadá konkrétne aj táto ulica. Všetko ide o jednosmerky, ktoré sú prejazdné, aj keď vozidlá parkujú na chodníkoch, ide o krátke ulice, po ktorých prejde len minimálne áut, takže chodníky sa vzhľadom na parkujúce vozidlá na nich využívajú minimálne, dokonca aj chodci využívajú na prechod cestu, pretože by museli chodiť cik-cak, raz na cestu a raz na chodník (okolo parkujúcich áut)... V prípade, že by sme uvedenú lokalitu začali riešiť, museli by sme riešiť komplexne všetkých vodičov vozidiel parkujúcich na chodníku, nielen bielu dodávku vyobrazenú na foto. Bolo obdobie, keď sme v uvedenej lokalite zakladali za stierače oznámenia o nevhodnom parkovaní, na čo ľudia - obyvatelia danej lokality - reagovali podráždene, kde majú parkovať a pod. Časom sa však situácia upokojila a veci riešime viac-menej na oznam. V prípade, že "nespokojný občan" zavolá, stála služba na miesto vyšle hliadku, ktorá vec preverí a vo väčšine prípadov sa to snažíme riešiť len ústnym dohovorom bez sankcionovania. Obdobne môže reagovať aj prispievateľ na OPS, tzn. keď zavolá, hliadka vec preverí a vhodný spôsob riešenia určí na mieste.

Záverom teda ešte zopakujem, že parkujúci v uvedenej lokalite bývajú a aj parkujú a väčšina je so súčasným stavom spokojná.
Kto? Útvar výstavby a životného prostredia, MsP Malacky

Matúš Gelinger
ÚVaŽP
03. august 2020

MAL MAL

Je to jednosmerna ulica a ked prechadza auto tak sa chodec nema kam uhnut ked parkuje uvedene auto na chodniku. Na chodniku moze parkovat auto ale musi tam zostat volne 1,5 m.
03. august 2020

MAL MAL

Aj u Mestskej policie by som predpokladal ze sa bude riadit zakonom a ten je jasne napisany. Parkovanie na chodníkoch rieši novela zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke § 52 ods. 2.. §52 ods. 2 zákona č. 8/2020 Z. z. o cestnej premávke § 52 (2) Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať; to neplatí pre cyklistov podľa § 55 ods. 1, pre vodičov samovyvažovacieho vozidla podľa § 55a ods. 2, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením je určené inak alebo ak ide o zastavenie alebo státie vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 3 500 kg na okraji chodníka priľahlého k ceste, pri ktorom ostane súvislá voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m okrem zóny s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a zóny s plateným alebo regulovaným státím. Na chodniku ma zostat 1,5 m volneho.
03. august 2020

Odkaz pre starostu

Dobrý deň p. MAL MAL,
v tomto prípade navrhujeme kontaktovať priamo Mestskú políciu, ktorá vyšle hliadku a vie dané zle parkujúce vozidlo riešiť namieste.
Z pohľadu portálu Odkaz pre starostu bola na váš problém uvedená adekvátna odpoveď od Mestskej polície. Navyše priamo v odpovedi odporúčajú volať hliadku, ktorá bude danú vec riešiť.
S pozdravom
Administrátor OPS

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania