Malá Hora-Zeleň a životné prostredie-iné

Zodpovednosť za riešenie: Martin

V riešení
meno
Ján 11. novembra 2021

V lesoparku firma Brantner odstránila všetko napadané lístie. Zobrali sme tak stromom prirodzenú výživu z tlejúceho lístia, drobným živočíchom a hmyzu úkryt. Navyše sme zbytočne zamorili územie hlukom a výfukovými plynmi z mechanizmov, ktoré z plochy lístie odstraňovali. Takto sa ekológia a ochrana životného prostredia nerobí. Či áno???!!!

11. november 2021

viktor

to tak ked tieto veci riesia mentalni atleti
15. november 2021

Odpoveď samosprávy

Predmetná lokalita je súčasťou parkovej verejnej zelene, na území kde platí I. stupeň ochrany. Preto mesto neponecháva lístie pod stromami v parkoch. Je síce pravdou, že tak čiastočne oberáme prírodu o "výživu", avšak v danej lokalite je prioritnou parková funkcia a údržba zelene spočívajúca aj v kosení a údržbe trávnatých plôch. Čo by ponechané veľké množstvo lístia neumožňovalo. Lístie sa však úplne odstrániť z uvedených plôch nedá, takže čiastočne tam malé množstvo lístia do prvej jarnej kosby zostane a prírode "výživu" poskytne.
Kto? oks
Kedy? 11/2021

Ing. Branislav Bella, vedúci OKS, MSÚ Martin
17. november 2021

Róbert

Keby neodstranili, tak vypisujete, ze neodstranili.
19. november 2021

Ján

Pán Róbert uisťujem vás, že keby lístie neodstránili, tak by som bol spokojný a nikde by som nevypisoval, že "neodstránili". Ak ste si dobre prečítali môj podnet, tak pochopíte, že prečo!
05. december 2021

Ján

Treba si položiť otázku čo vlastne chceme. Či prirodzený lesopark s rastlinami, stromami, hmyzom a živočíchmi, ktoré tam patria, alebo neprimerane kosený a napadaného lístia zbavený
lesopark skoro bez života, ale s informačnou tabuľou pri chodníku na ktorej sa dozvieme čo tam rástlo a žilo.
28. január 2022

Juraj Marček

keď parková zeleň a nie ochrana prírody prosím, tak teda žiadam o odborné zásahy pri starostlivosti o parkovú zeleň a nie toto.. opakovane zamestnanci firmy Brantner Fatra pri zbere popadaného lístia svojimi štvorkolkami rozjazdia tie drobné potôčiky, ktoré zo svahu vyvierajú, vrátane vsakovacej plochy toho najvýdatnejšieho.. k hodnote a významu spomenutých prírodných útvarov (aj v parkovej zóne) bolo odborníkmi už napísané a povedané veľa, tak už len ten manažment prosím dotiahnuť ;)
30. január 2022

Ján

Súhlasím pán Marček a pripájam aj názor Ing.Topercera - vedeckého pracovníka UK Bratislava
a známeho ekológa ktorý hovorí, že: " Opadané lístie okrem výživy pre stromy (byliny a kry) a úkrytov pre drobné živočíchy, funguje jeho prirodzený rozklad do pôdy o.i. ako jeden z účinných spôsobov sťahovania uhlíka z atmosféry, a teda opatrenie proti zmenám klímy."
Treba k tomu niečo dodať?!!!

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania