Ničenie fasády Kostola Martina, statiky, živelné parkovanie

Zodpovednosť za riešenie: Martin

Vyriešený
meno
Stanislav 12. januára 2018

Martin - kultúrne centrum Slovákov? Aký je vzťah samosprávy, poslancov, primátora Hrnčiara, mestskej parkovacej organizácie Turiec, a.s.k najstaršej národnej kultúrnej pamiatke mesta - Kostola sv. Martina? Dokumentuje to ich postoj k ničeniu fasády najstaršej národnej kultúrnej pamiatky Martina (jeho dominanty!), jej bezprostredného okolia, ničenie chodníkov, znemožňovanie prístupu chodcov k budove... Predtým dlhodobé ničenie statiky kostola a okolia ťažkotonážnymi, parkovanie stavebných vozidiel na chodníkoch pred kostolom... Mesto Martin neinformovalo pred výstavbou obchodného centra Galéria susedný subjekt - RK FÚ MT. Kolaudácia Galérie a jej otvorenie vedením mesta prebehla bez dostatočného zabezpečenia okolitej infraštruktúry a parkovacej zóny!

16. január 2018

Miso

Dobry den, ocenujem, ze upozornujete na problem, no na tejto stranke ako si mozete vsimnut u starsich podnetov Vam nik z kompetentnych neodpovie. Cele mesto upada. Rozpadaju sa chodniky, cesty su derave a ziadne rozumne investicie. Ale najhorsi je absolutny nezaujem poslancov o problemy nas obcanov! Preto je dobre pripominat ludom, nech sa poobzeraju okolo seba, a ci to co vidia je skutocne to chceli a su spokojni ako sa poslanci staraju o nase mesto. Tento rok su komunalne volby, najlepsi sposob ako “vystavit” aktualnym poslancom vysvedcenie za ich (ne)cinnost.
12. február 2018

Odpoveď samosprávy

celý problém je o prístupe obyvateľov a vodičov, nie len z Martina, okresu Martin ale celkovo. Odstavovanie motorových vozidiel medzi OC GALERIA MARTIN a kostolom nebolo nikdy povolené, ani určené zvislým a vodorovným doprav. značením. Počas výstavby OC GALÉRIA MARTIN, vzhľadom na zariadenie staveniska ako i stavenisko samotné, v tomto úseku Námestia SNP – Riadok odstavovali vozidlá vodiči, ktorí pracovali na výstavbe, pričom už počas výstavby bol hlavný dodávateľ stavby METROSTAV , a. s. Praha, pracovisko Bratislava, upozorňovaný na to, že vozidlá nesmú byť v tomto úseku odstavované. Zo strany Mesta MT ako i Rímskokatolíckeho farského úradu bolo odstavovanie tolerované. Po ukončení výstavby a odstránení zariadenia staveniska Mesto Martin a cestný správny orgán toleroval z dôvodu otvorenia OC GALÉRIA MARTIN a vianočných a novoročných sviatkov odstavovanie motorových vozidiel. OC GALÉRIA Martin má vytvorené parkovisko na streche objektu, avšak počas sviatkov ešte zhotoviteľ dokončoval plochy umiestňovaním dopravného značenia a signalizačnej časti (počet voľných Pa miest). Vodiči vedome porušovali existujúce dopravné značenie “IP 25a – Pešia zóna - začiatok” a “IP 25b – Pešia zóna – koniec” tým, že vjazd je povolený len s platným potvrdením, ktoré vydáva Mesto Martin, ale neoprávňuje parkovať a odstavovať motorové vozidlá v pešej zóne. Motorové vozidlá môžu byť odstavené-parkované len na miestach vyznačených dopravným značením a tento úsek nebol a nebude vyznačený pre odstavovanie-parkovanie vozidiel. Z dôvodu, že ani po viacerých upozorneniach Mestskou políciou Martin a pracovníkmi OC GALÉRIA Martin si vodiči neuvedomili porušovanie predpisov, Mesto Martin po dohode so zainteresovanými stranami (VMČ STRED, MsP Martin, OR PZ SR, ODI Martin, TURIEC, a. s., Martin a OC GALÉRIA MARTIN) umiestnilo dopravné značenie 2x “B34 s dĺžkami úsekov”, aby zabránili svojvoľnému odstavovaniu-parkovaniu vozidiel. Avšak ani po cca 10-14 dňoch a upozorneniach vodiči nerešpektovali toto DZ, podľa nich si to nevšimli a tak bolo ešte doplnené o 1x “B34 – Zákaz zastavenia” so šípkou.
Po doplnení DZ “B34+šípka” sa neparkovanie vozidiel zlepšilo ale aj tak Mestská polícia Martin vodičov nerešpektujúcich umiestnené DZ rieši blokovú pokutou alebo umiestnením blokovacieho zariadenia – tzv. papučou s následnou pokutou (info. od náčelníka MsP Martin).
Úprava priestoru – vozovky po zariadení staveniska bude realizovaná v priebehu mesiacov apríl-máj 2018 zhotoviteľom stavby OC GALÉRIA MARTIN po ukončení zimného obdobia.


Ing. Jarmila Mráziková, OKS, MsÚ Martin

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.