Za Jordánom-Zeleň a životné prostredie-iné

Zodpovednosť za riešenie: Martin

V riešení
meno
Ľubomír Dávidík 24. augusta 2019

V časti ulice Za Jordánom už niekoľko rokov nečistili koryto Jordánu. v Hornej časti pri Mikone na jar niečo vyčistili, ale v tejti časti vôbec nič, všetky trávy sa už vysemenili, čo nepraje alergikom a hlavne v koryte už rastú stromy, ktoré už majú výšku aj 5 metrov. Niektoré rastú aj v medzi kameňmi v múre, čo oslabuje a ničí koryto.
Blíži sa jeseň, čas dažďov a prietok tohto koryta je značne obmedzený.
Viem, že mesto to nečistí, ale je to v kompetencií Povodia Váhu, ale treba apelovať na skoré vyčistenie.
Už na pohľad to je strašné.

30. september 2019

Odpoveď samosprávy

Vyjadrenie Povodia Váhu:

Odstraňovanie nánosov z toku Sklabinský v intraviláne mesta Martin vykonáva Slovenský vodohospodársky podnik, š.p., Správa povodia horného Váhu Ružomberok periodicky po jednotlivých miestnych častiach.

Realizácia odstraňovania nánosov z toku Sklabinský v intraviláne mesta Martin v poslednom období:
rok 2008: MČ Košúty po železničný most v MČ Priekopa
rok 2011: od železničného mosta po cestný most na Ul. Priekopská (pri areáli firmy Mikona)
rok 2016-2017: cestný most na Ul. Priekopská (pri areáli firmy Mikona) po LIDL
rok 2017-2018: MČ Košúty
rok 2019: dočistenie pod cestným mostom na Ul. Priekopská (Mikona) - v tomto mieste nie je možný vstup mechanizmu do toku, bolo potrebné žeriavom vkladať špeciálny nakladač do toku.
V roku 2020 plánujeme realizovať odstránenie nánosov v MČ Priekopa v úseku železničný most – cestný most na ul. Priekopská (Mikona).

Nánosy v toku v súbehu s Ul. Za Jordánom sú minimálne, zavegetovanie dna má zanedbateľný vplyv na prevedenie zvýšených prietokov.
Vykosenie dna koryta toku nie je možné z kapacitných dôvodov v súčasnej dobe vykonať, nakoľko väčšina pracovníkov SPHV Ružomberok je do 20.10.2019 presunutá na práce na Revízii Vodného diela Hričov – Mikšová – Považská Bystrica. Náletové dreviny v koryte toku Sklabinský evidujeme, budú odstraňované v mimovegetačnom období.

Dovoľujeme si Vás informovať, že Správa povodia horného Váhu Ružomberok, pod ktorú spadá aj región Turiec vykonáva údržbu tokov v 213 mestách a obciach, pričom dĺžka spravovaných tokov je cca 3750 km. Z tohto dôvodu nie je možné naraz aktuálne riešiť všetky požiadavky každej obce, resp. mesta na opravu, údržbu, alebo čistenie tokov v ich intravilánoch, resp. extravilánoch.

Ing. Jarmila Mráziková, ved. OKS

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania