Štefánikova-strom-invazívna rastlina

Zodpovednosť za riešenie: Modra

Vyriešený
meno
Odkaz Starostovi 28. februára 2022

Dobrý deň, ak sa nemýlim a toto je Ailanthus altissima (Mill.) Swingle – pajaseň žliazkatý, invazívna rastlina, je potrebné odstrániť ho.

543/2002 Z. z.
Ochrana prirodzeného druhového zloženia ekosystémov
§ 7b
Nepôvodné druhy rastlín a invázne druhy rastlín

(3)
Vlastník, správca alebo užívateľ pozemku je povinný odstraňovať invázne druhy rastlín podľa odseku 2 zo svojho pozemku spôsobom, ktorý ustanoví ministerstvo všeobecne záväzným právnym predpisom, a starať sa o pozemok tak, aby sa zamedzilo ich opätovnému šíreniu. Ak ide o výskyt inváznych druhov rastlín na lesných pozemkoch, postupuje sa podľa programu starostlivosti o lesy.21)

Štátna ochrana prírody Slovenskej Republiky.
http://www.sopsr.sk/invazne-web/?page_id=116

15. marec 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet.

Vašim podnetom sa budeme zaoberať a odpovieme čo najskôr.

Ďakujeme

MsÚ Modra
21. marec 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet. Dreviny sa nenachádzajú na pozemku vo vlastníctve mesta Modra. Vlastníkom pozemku na ktorom sa nachádzajú Vami správne identifikované invázne dreviny je právny subjekt s ktorým mesto ohľadne likvidácie týchto inváznych drevín komunikuje.
Vlastník pozemku bol poučený o svojich povinnostiach v zmysle zákona č. 150/2019 Z.z. Zákon o prevencii a manažmente introdukcie a šírenia inváznych nepôvodných druhov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Spôsob odstraňovania inváznych drevín je definovaný v prílohe č. 2 Vyhláška č. 450/2019 Z.z. vyhláška Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovujú podmienky a spôsoby odstraňovania inváznych nepôvodných druhov.
U tohto druhu je predpísaný spôsob odstraňovania chemicky a to z dôvodu intenzívnej výmladnosti a následne sa až suchý odumretý strom vyrúbe. Tento proces môže trvať dlhšie obdobie 2-3 roky.

Ing. Kristína Čechová
samostatný odborný referent ŽP
13. apríl 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

daný podnet bol medzičasom vyriešený.

Ďakujeme

MsÚ Modra

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.