Zápach z kanalizácie

Zodpovednosť za riešenie: Modra

V riešení
meno
Anonymny obcan 11. augusta 2018

Dobry den, chcem nahlasit podnet ohladom neskutocneho smradu z kanalizacie. JE TO NEUNOSNE. Clovek si teraz ked je 35stupnov ani nemoze otvorit okno lebo do domu sa mu dostane ten slzny plyn z kanalizacie. Pisal som aj do vodarni a nikto neodpisal. Mesto Modra na to tiez kasle nech sa tu aj zadusime.
S pozdravom minimalne 10 obcanie byvajuci pri kanale na Narodnej ulici.

14. september 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet. Všetky podnety a sťažnosti k zápachu na Národnej ulici postupujeme a riešime s BVS, a.s. (prevádzkovateľ kanalizácie). Stanovisko BVS, a.s. je, že prevádzka BVS, a.s. fyzicky kontroluje jednotlivé šachty problematických úsekov kanalizácie a výsledkom je, že nedochádza k hromadeniu kalov kanalizácií, všetko voľne a bezproblémovo odteká. Takisto čerpacie stanice sú v 24 hodinovom monitoringu, neevidujú havárie či odstávky. Z uvedeného vyplýva, že problém zápachu nemôže byť spôsobený (zlým alebo nesprávnym) prevádzkovaním predmetnej kanalizácie.
BVS, a.s. za zdroj zápachu považuje prepad zo žúmp z nehnuteľností, t.j. niektoré ešte neidentifikované nehnuteľnosti majú odpadové vody z nehnuteľností vyvedené s prerušením cez žumpu alebo septik. Fermentácia odpadovej vody je zdrojom zápachu v kanalizácií. V ucelenom systéme verejnej kanalizácie Dubová – Kráľová – Modra, ktorej súčasťou je čistiareň odpadových vôd, je v zmysle zákona č. 394/2009 Z.z. zakázané kvôli ovplyvňovaniu procesu čistenia vypúšťať do stokovej siete obsah žúmp a odpadové vody z domových čistiarní odpadových. Vypúšťanie žumpových vôd skracuje aj dĺžku životnosti potrubí a spôsobuje nepríjemný zápach v okolí poklopov šácht do kanalizácie.
Navrhovaným riešením problému je osadenie protizápachových filtrov na Národnej ulici v Kráľovej.
Mesto Modra bude požadovať od BVS, a.s. čo najskoršie osadenie filtrov a následne bude informovať občanov.

S pozdravom

M. Gavorník, zástupca primátora
16. november 2019

Nina Skalická

Dobrý deň, reagujem na odpoveď BVS, a.s.. Ak som tomu dobre rozumela, niektoré bytové domy sa napojili na kanalizáciu cez pôvodnú žumpu, čo je podľa vodného zákona zakázané. Domy sa musia napojiť priamo a žumpa sa viac nesmie používať. A ja sa pýtam, kto im to povolil, respektíve, skolaudoval? Hádam nechcete tvrdiť, že v Modre sa môže len tak niekto načierno napojiť na kanalizáciu? Takže sa netreba tváriť, že mesto Modra za tento stav nemôže. Dokonca aj v dnešnej dobe sa stavebný úrad pri kolaudácii radšej tvári, že nič nevidí, aby nemusel nič riešiť. Vlastná skúsenosť.
S pozdravom.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.