Harmónia-neporiadok a odpadky-čierne skládky

Zodpovednosť za riešenie: Modra

V riešení

Dobry den, z kontajneroveho stojiska v Harmonii (odbocka cez potok na Badogy) si zacali chatari robit skladku pokosenej zelene zo svojich chat. Neviem kde najblizsie to mozu legalne zaviest, ale toto urcite nie je v poriadku. Dalsi problem je dlhodobo nedostatocna kapacita kontajnerov, vid. foto v nedelu na poludnie. Do vecera to bude este horsie.

10. júl 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý den,
podnet opätovne preposielame samospráve.

Matúš Sedlák
Odkaz pre starostu
[email protected]
10. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Sme rovnakého názoru ako Vy, že to čo sa s pravidelnosťou na tomto stojisku opakuje nie je v poriadku. Stojisko mesto aj v spolupráci s dobrovoľníkmi dočisťuje. Každý vlastník chaty, ktorý si plní svoju poplatkovú povinnosť má možnosť bezplatne tento odpad odovzdať na zbernom dvore. Zberný dvor je otvorený aj v sobotu aby k nemu mali prístup aj chatári. Informácie o tom kam aký odpad môžu obyvatelia mesta uložiť sú dostupné na internetovej stránke mesta. Takže to či bude v tejto lokalite príjemné a čisté prostredie majú v rukách jeho obyvatelia.
Druhý problém ktorý ste spomenul, je nedostatočná kapacita kontajnerov. Mesto sa tomuto problému v tejto lokalite venuje dlhodobo. V predchádzajúcom období navýšilo počet zberných nádob. V dostupných lokalitách zaviedlo adresný zvoz odpadu od chát, ktoré sú obývané celoročne a sú dostupné pre zberové vozidlo. Napriek tomu sa Vami popísaná situácia nijak nelepší. Problémom stojísk v tejto rekreačnej oblasti, nie je nedostatočná kapacita kontajnerov ale to, že je do týchto kontajnerov je ukladaný odpad, ktorý do nich nepatrí ako stavebný odpad, elektroodpad, nábytky a taktiež vysoký podiel bioodpadu - pokosená tráva či konáre. Tento problém sa zlepší až vtedy, keď užívatelia týchto stojísk, prestanú byť k seba navzájom bezohľadný a začnú zodpovedne pristupovať k odpadu, ktorého sú sami producenti.


Ing. Kristína Čechová, referent ŽP, MsÚ
10. júl 2019

Matej

Takze ak spravne rozumiem, neplanujete robit nic na zlepsenie situacie?
12. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
nemyslíme si, že odstraňovanie čiernych skládok, pravidelné upratovanie stojísk, navýšenie počtu kontajnerov, zavedenie adresného zvozu odpadu, vybudovanie väčšieho zberného dvora a tým aj sprístupnenie jeho služieb chatárom je nič.
Bohužiaľ je pravdou, že všetky konvenčné opatrenia, ktoré výrazne nezasahujú do užívateľského komfortu obyvateľov v tejto lokalite zlyhávajú. V súčasnosti pracujeme na viacerých variantoch riešenia tohto problému. Vami popísaný problém sa týka cca. 64 ks 1 100 l zberných nádob umiestnených vo viacerých lokalitách.

Ing. Kristína Čechová, referent ŽP, MsÚ
22. november 2020

katarina

Tieto problémy má celá Harmónia už minimálne 10 rokov a žiaľ sa mestu nepodarilo problém odstrániť. Vhodné by boli veľkoobjemové kontajnery. A pokiaľ ide o čistenie stojísk, to sa veru uskutočňuje minimálne, dovolím si povedať, že aktivitu mesta nebadať. Tiež by trebalo umyť kontajnery, tie snáď nikdy umyté neboli. Mesto by malo v Harmónii tento problém poriešiť, lebo je to ozaj nechutné, že popri kontajneroch behanú aj potkany!
08. marec 2021

Matúš

Harmónia-neporiadok a odpadky-čierne skládky

Pri stojisku smetiakov už pár rokov vzniká čierna skládka bioodpadu. Čo s tým mesto plánuje urobiť? Ľudia si už zvykli, že to tam je, je potrebné to čo najskôr odpratať. Je tu jar, v najbližších týždňoch sa to opäť zaprace. Sú tam vianočné stromčeky, konáre, lístie, všetko zo záhrad.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.