Šúrska-znečisťovanie-vody

Zodpovednosť za riešenie: Modra

Vyriešený

Potok smerom k surskemu rybníku zapácha a je znečistený od úrovne kde vteka do potoka kanalizácia (betónová vypust pravdepodobne zo smeru areálu stavebnín). Nad touto vypustou potok nevykazuje známky znečistenia.

13. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet, Vašim podnetom sa budeme zaoberať. Odpovieme čo najskôr.

S priateľským pozdravom

Alena Červenková
asistentka zástupcu primátora
MsÚ Modra
23. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

v mieste, kde ste zistili znečistenie potoka, v blízkosti čerpacej stanice na Šúrskej ulici a pod meno „Jaro“ napísali odkaz pre starostu, je zaústenie odľahčovacej stoky verejnej kanalizácie do Stoličného potoka.
Bratislavská vodárenská spoločnosť má povolené obvodným úradom ŽP v Pezinku zo dňa 7.12. 2012 vypúšťanie odpadových vôd z odľahčovacích objektov verejnej kanalizácie mesta Modra do recipientu Stoličný potok na Šúrskej ulici. Vypúšťanie odpadových vôd v tomto mieste do Stoličného potoka na Šúrskej ulici, je povolené len v čase trvania prívalových dažďov, za podmienky zmiešavacieho pomeru 1:8, t.j. na jeden podiel odpadovej vody, 8 podielov dažďovej vody. To znamená, že v len prípadoch prívalových dažďov, keď je kanalizácia plná aj dažďovej vody, je možné vypúšťať za týchto podmienok vysoko zriedenú odpadovú vodu cez odľahčovacie stoky do Stoličného potoka. To je funkcia odľahčovacej stoky verejnej kanalizácie, odľahčiť verejnú kanalizáciu v období prívalových dažďov, v opačnom prípade, by splašky tiekli po ulici.

Na druhej strane sa stávajú aj nepredvídateľné situácie, ku ktorej došlo aj začiatkom júla a na ktorú ste upozornili aj Vy, kedy v dôsledku nezodpovednosti nás občanov, vhadzovaním tuhých častí do toaliet (plienky, vložky, vlhčené utierky a pod.), došlo k upchatiu verejnej kanalizácie, jej nespriechodneniu a tak sa splašková voda začala valiť cez odľahčovací kanál do Stoličného potoka. Na 24-hodinovú službu BVS, a.s. bola nahlásená táto porucha a ešte v ten istý deň bola odstránená a kanalizácia bola spriechodnená. Samozrejme, príbrežná vegetácia zachytila niektoré tuhé časti.

S úctou
Katarína Ružeková poltárska

S úctou
Katarína Ružeková Poltárska

Referát odpadového a vodného hospodárstva
Mesto Modra
23. júl 2020

jaro

Ďakujem za rozsiahlu odpoveď 👍

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania