Námestie mieru-neporiadok a odpadky-neporiadok vo verejnom priestranstve

Zodpovednosť za riešenie: Moldava

Uzavretý
meno
Laura Dittel 25. novembra 2019

Mesto Moldava nad Bodvou úplne zlyháva pri separovanom zbere odpadu na území celého sídliska. Približne 6 mesiacov sledujem stav okolo stojiska smetných nádob na Námestí Mieru za budovou Jednoty, ktoré je väčšinou v absolútne nevyhovujúcom stave. Najväčším problémom však nie je samotné znečistenie, ale fakt, že sa nádoby na separovaný zber (sklo, plasty, papier) nevyprázdňujú dostatočne často, sú väčšinou preplnené a demotivujú aj tak nedostatočne motivované obyvateľstvo k triedeniu odpadu. Ja sama sa najmenej raz týždenne vraciam s vlastným odseparovaným odpadom domov, aby som "vyčkala", kým bude v nádobe dosť miesta. Nemožno však očakávať takúto mieru motivácie od každého občana. Pýtam sa teda, ako mieni mesto tento závažný problém riešiť a hlavne kedy?

02. december 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Ďakujeme za pripomienku , ale nestotožňujeme sa s Vaším konštatovaním, že mesto pri separovanom zbere úplne zlyháva. Mesto sa naopak snaží problém riešiť v rámci svojích kompetencií , pretože ho považujeme za závažný a vnímame ho rovnako ako vy.
Prekážkou v riešení je to, že mesto je od roku 2016 v zmysle Zmluvy o zabezpečení systému združeného nakladania s odpadmi z obalov č. 525/2016 len jedným článkom v zbere separovaného odpadu. Do reťazca tohto procesu zasahujú iné inštitúcie. U nás sú to zberová spoločnosť KOSIT a organizácia zodpovednosti výrobcov NATUR PACK, z ktorých každá má svoju úlohu aj právomoc.
Frekvencia vývozu sa určuje výpočtom z vyseparovaného odpadu a práve to spôsobuje problémy. Ak je separovaný odpad znečistený iným odpadom, spoločnosť NATUR PACK ho nepreberie a KOSIT s ním nakladá ako zo zmesovým komunálnym odpadom. Problémom je tiež aj to, ak plasty a papier majú veľký objem- nie sú stlačené alebo rozobraté- a takto vlastne vývozcovia„ prevážajú vzduch „ ale hmotnosť stanovená výpočtom sa nedosiahne a frekvenciu vývozu spoločnosti nezvýšia.
Mesto vyvíja nemalé úsilie na zvrátenie tohto nepriaznivého stavu. Opakovane rokovalo s uvedenými spoločnosťami a poukazovalo na alarmujúci stav a po dlhom úsilí sa podarilo zvýšiť aspoň vývoz plastov z 2 mesačnej frekvencie a 1 x mesačne. Ďalším krokom boli technické riešenia – uzamkýnanie zberných nádob a v súčasnosti pripravujeme spolu s mestskou televíziou kampaň pre obyvateľov práve na nevyhnutnosť stláčania PET fliaš, rozoberania krabíc a neznečisťovania vyseparovaných komodít- pretože tento problém môžeme vyriešiť len spoločne s obyvateľmi mesta.
Privítali by sme skúsenosti z iných podobne veľkých miest, ako sa s touto situáciou vysporiadať.
Každý nápad môže byť riešením a určite sa ním budeme zaoberať.

PhDr. Jana Kovácsová - mediálne oddelenie, Mestský úrad Moldava nad Bodvou
Zdroj: odbor podporných činností - oddelenie odpadového hospodárstva
Monika Héczey
08. december 2019

Laura Dittel

Dobrý deň,
ďakujem za odpoveď, ale jediný posun od môjho posledného podnetu k podobnému problému v roku 2015 vidím v dĺžke odpovede a počte výhovoriek, ktoré spomínate. Mňa ako občianku tohto mesta zaujíma, čo samospráva, ktorej platím za odvoz odpadu, reálne robí a nie o čo "sa snaží" a "kde vyvíja nemalé úsilie". Nezaujímajú ma vaše dodávateľsko-odberateľské vzťahy a už vôbec nie ich ekonomická prosperita. Mňa zaujíma, riešenie stavu a tiež to čo vy konkrétne pre riešenie tejto dlhodobo zlej situácie robíte, keďže vzťah mám s vami a nie so spoločnosťami, ktoré spomínate. Keďže som svoj druhý podnet v tejto veci postavila na polročnom systematickom sledovaní situácie, konštatujem, že som nezaznamenala zlepšenie situácie od roku 2015. Z toho dôvodu trvám na svojom tvrdení, že samospráva mesta Moldava nad Bodvou na sídlisku úplne zlyháva pri nakladaní so separovaným odpadom z dôvodov, ktoré som vo svojom podnete opísala. Keďže vidím, že mesto nie je schopné situáciu riešiť, budem nútená svoj podnet posunúť na iné orgány.
03. marec 2020

Štefan

Dobrý deň.
Úplne súhlasím s názorom pani Laury Dittel. Sám som už niekoľkokrát hlásil podobné problémy a stretol som sa s rovnakým alibizmom. Tu už výhovorky nestačia, ale treba činy. V minulosti som už navrhoval, aby sa priestor okolo kontajnerov zamykal, aby sme to my, obyvatelia okolitých bytoviek mali pod kontrolou, inak nie je možné zabezpečiť potrebnú separáciu. Ak je možné uzamykanie zberných nádob, prečo by nebolo možné uzamykanie priestoru okolo nich? Zabránilo by sa neporiadku okolo nich a taktiež dovážaniu odpadov "zadarmo" z okolitých dedín, alebo od podnikateľských subjektov vo večerných hodinách. Toto inak neustrážite ani s vyvinutím najvyššieho úsilia.
Treba taktiež zvážiť, či na počet obyvateľov je počet kontajnerov dostatok.
Prikladám foto, stav 2.2.2020.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania