Výrub stromov - CENTRUM

Zodpovednosť za riešenie: Nitra

Vyriešený
meno
Slavo 29. júna 2014

Dobrý deň,
chcem sa opýtať ako prišla radnica na to, že tieto sýto zelene stromy (špeciálne strihané kríky) pred VÚB v centre mesta sú preschnuté, umierajúce a majú preschnuté korene ?
Pracovník radnice alebo firmy, ktorá robí správu o drevínách pre mesto má rontgenove oci ktorými dokáže vidieť stav korenov stromov bez toho aby spraviil kontrolny vrt alebo ich uplne odokryl ?

Tym stromom nic nie je, su velmi pekne, jedine davaju na celej ulici pocas leta nejaky tien a ludia radi popod ne chodia a chrania sa tak aspon na chvilku pred slnkom.

Komu vadia a preco ich chce radnica vypíliť ?

04. júl 2014

Odpoveď samosprávy


Dobrý deň.
Diagnostika a sadovnícke hodnotenie drevín sa v drvivej väčšine prípadov dokážu zaobísť aj bez prístrojovej analýzy alebo invazívnych metód , aké navrhujete. Tieto metódy sa využívajú na spresňovanie nejednoznačných alebo nedostatočne preukazných záverov vizuálneho hodnotenia, a to nie je tento prípad.
Výrub katálp na Štefánikovej ulici pred VÚB Mesto Nitra pripravuje dlhodobo, a vyplýva z niekoľkoročného pozorovania, nie z výsledkov Dokumentu starostlivosti o dreviny alebo z náhodného hodnotenia počas jedného krásneho júnového nedeľného odpoludnia.
Hlavnými dôvodmi pre výrub, resp. pre náhradu stromov, sú ich vek a zhoršená kondícia, so všetkým, čo s tým súvisí. Samozrejme klesá odolnosť stromov voči škodcom a chorobám, a znižuje sa ich estetická hodnota, čo v danom priestore uličného parteru centrálnej mestskej zóny iste nie je optimálne. Niektoré príznaky môže vidieť i laik, ak je dostatočne vnímavý a pozorný. Odhliadnuc od popisu fotografie v miestnej tlači, najvýraznejší následok a zároveň aj príčina progresívneho zhoršovania kondície všetkých predmetných stromov je dlhoročný výskyt štítničky Pseudaulacaspis pentagona. Napriek minuloročnému ošetreniu stromov možno kolónie tohto cicavého hmyzu vidieť na spodnej strane konárov aj listov ako viac či menej súvislý biely povlak. Na listoch teraz ešte síce nie sú zásadnejšie zmeny, ale počas leta pravdepodobne znova dôjde k ich vädnutiu a následne opäť aj rozvinutiu múčnatky. Boj proti napadnutiu primárnym škodcom je veľmi náročný a zdĺhavý, preto Mesto Nitra v kontexte druhu, veku a kondície stromov sa rozhodlo uskutočniť koncepčnú výmenu stromoradia. Akcia, pri ktorej kompletné odstránenie stromov bude vzápätí sprevádzané výsadbou nových odolnejších vzrastných stromov, bola aktuálne pre tento rok zaradená medzi priority na úseku drevinovej verejnej zelene a má za cieľ stav v lokalite zlepšiť a stabilizovať.


Branislav Štrba
Útvar hlavného architekta MsÚ v Nitre

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania