Trieda Andreja Hlinku-strom-zlomený konár

Zodpovednosť za riešenie: Nitra

Vyriešený
meno
rado b. 19. júla 2021

Za dlhým BD na Triede A. Hlinku, smer od podchodu k ZŠ Topoľová je padnutý veľký konár vŕby presne na chodníku + ďalej smer ZŠ je pod ďalšou vŕbou pár malých konárov.

20. júl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň
Ďakujem za vami zadaný podnet ktorý bol preposlaný s požiadavkou o riešenie Odboru Životné prostredie .
Prajem pekný deň

S pozdravom Cok Steinemannová
25. júl 2021

rado b.

Išli sme v piatok večer okolo a videli, že nebol uprataný len zlomený konár, ale vypílený komplet celý strom. Vcelku prekvapenie. Rád by som vedel, či bol odborne posúdený s výsledkom, že je nutné odstránenie...
Poznámka na okraj - nejako špeciálne nebolo po vypílení upratané dané miesto...
26. júl 2021

Júlia

Presne to som si dnes všimla aj ja. Takto sa upratuje po búrke? Človek aby mal strach niečo aj nahlásiť, keď to skončí takto. Stromu mi je ľúto. Bolo by dobre dodať k podnetu nejaké odborné stanovisko.
27. júl 2021

Jozef Balko

0pilit neznamena spilit. z foto vidno ze strom bol vitalny a navyse ide o vrbu ktora po opileni lahko zobrazi a vytvori novu korunu stacilo odstranit len nalomeny konar (konare) ako u nas minuly rok v Leviciach a strom sa po roku opat zazelenal ak bol kmen zdravy nie sprachnively tak velka skoda tohto stromu ze ho odstranili dufam ze sa niekto z kompetentnych k tomu vyjadri.
27. júl 2021

rado b.

Včera som išiel z práce cielene týmto miestom, aby som si to znovu a v kľude pozrel, odfotil. A dá sa opäť skonštatovať, že sú tu 2 veci - jednak, či bolo nutné strom komplet odstrániť (bol posúdený odborníkom?) a druhá vec, že aký neporiadok zostal po (asi) externej firme (preberal danú prácu niekto z MsÚ?) - viď foto. Asi viacerí ľudia by radi počuli vyjadrenie kompetentných...
27. júl 2021

Jozef Balko

Na spilenom kmeni vidno ze pravdepodobne slo o zdravy strom smutne ze to takto dopadlo co na to pan primator a arboristi kto ponesie zodpovednost?kedze podobnych pripadov v meste akosi pribuda.
28. júl 2021

rado b.

So stromami je to pre mesto náročné. Je ich veľké množstvo po celom meste, nielen v parkoch, ale aj na sídliskách, čo je super. Avšak doteraz sa o ne mesto nejako špeciálne nestaralo, stromy majú svoj vek a napr. po búrkach, silnom vetre vidíme dôsledky. Bohužiaľ aj nehody, resp. už aj tragédiu. Aktuálne vedenie mesta koná v tomto smere, viď napr. park. Na druhej strane sú tu aj prípady ako je tento, že možno zbytočne bol strom vypílený. Oslovil som aktívneho poslanca za Chrenovú P. Košťála v tejto veci, poslal mu tento podnet. Mal určité informácie - vraj to nerealizovala externá firma, ale pracovníci Strediska mestských služieb, ktorí mali po tej búrke veľa práce, výjazdov k popadaným, polámaným konárom, stromom po celom meste. Možno aj preto to nebolo poriadne poupratované po vypílení. Otázka prečo a na základe čoho uznali, že tento strom treba priamo celý vypíliť. Keď to vyzerá tak, že strom bol OK. Nie som odborník, ale rád by som počul, videl názor odborníka, zodpovedného pracovníka prečo musel ísť tento strom dole... Mimochodom P. Košťál sa pokúsi vybaviť na meste, aby bolo toto miesto, chodník po prácach upratané.
28. júl 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet opätovne preposielame samospráve so žiadosťou o reakciu.

S pozdravom

Lucia Lopúchová
Odkaz pre starostu
[email protected]
28. júl 2021

rado b.

Doplnené info od poslanca P. Košťála - prídu to pracovníci SMS upratať, pozametať. Čo sa týka stromu a prečo bol komplet vypílený - tak bol na to vážny dôvod. Síce v mieste vypílenia vyzerá OK, ale vyššie na kmeni našli veľkú, resp. hlbokú dutinu. Preto bol strom odstránený, aby nebodaj neprišlo k nehode neskôr (už sme ich bohužiaľ v uplynulom období v Nitre pár mali). Bolo to odsúhlasené aj Odborom ŽP.
29. júl 2021

Jozef Balko

Takymto stromom zvlast vrbam by sa mal aspom ponechat kmen do urcitej vysky kde je zdravy a opilovat az pod dutinou napadnutym miestom potvrdil mí to aj arborista ktori uz osetril a tim zachranil stovky podobnych stromov a rastu dalej ak sa v tom bude dalej pokracovat takymto stylom zial v meste bude zelene len ubudat.
29. júl 2021

rado b.

Áno, toto by mohol byť vhodný postup. Otázka ako to rieši MsÚ v takýchto prípadoch, keď je po búrke po meste viacero postihnutých stromov, či jednotlivo odborník posudzuje každý strom. Bolo by fajn počuť, vidieť reakciu MsÚ k tomuto konkrétnemu stromu, resp. samotnému spôsobu opilovania...
03. august 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
závada bola včera odstránená.

Ing.Vencelová, OŽP
03. august 2021

rado b.

Ďakujem za info p Vencelová. Snáď ste čítali aj diskusiu k tomuto podnetu a v takom prípade by ste nám mohli vysvetliť okolnosti vypílenia tohto stromu, odborného stanoviska k tomu a prípadne aj k postupu orezu stromov, resp. ich vypilovania - viď napr. poznámky p. Balka vyššie... R. Baláž
04. august 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet som odoslala samospráve s prosbou o dovysvetlenie.

S pozdravom

Lucia Lopúchová
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania