Kremnická-premnožené holuby

Zodpovednosť za riešenie: Nitra

Vyriešený
meno
rado b. 31. decembra 2021

Premnožené holuby sú známy problém. Mesto pristupuje k obmedzeniu ich výskytu odchytom prostredníctvom klietok osadených na viacerých miestach v meste, aj na Chrenovej. Dovolím si upozorniť na miesto, kde sa vyskytujú, hniezdia dlhší čas, roky. Ide o budovu Lipy, ktorá je myslím v majetku mesta, frekventované miesto kadiaľ prechádza denne množstvo ľudí. Toto miesto nie je vôbec čisté ako by malo byť (v komentároch link na môj podnet), holuby k tomu ešte pridávajú svoje. V článku (link v komentároch) sa píše o tom- citujem: "Dôležité sú aj opatrenia na zamedzenie alebo sťaženie hniezdenia, čo znamená zabezpečenie budov a bytov tak, aby sa zamedzilo prístupu holubov na povaly či balkóny.“ Teda mesto by mohlo zabezpečiť toto miesto, aby sa predišlo k hniezdenie a množeniu holubov. Ďakujem.

30. december 2021

rado b.

Tu ten článok venovaný premnoženiu holubov v meste, z ktorého som citoval - https://www.nitrianskyhlasnik.sk/premnozenie-holubov-so-sebou-prinasa-problemy-ako-sa-tomu-vyhnut/
30. december 2021

rado b.

A ten podnet týkajúci sa tohto miesta, teda okolia Lipy, ktorú chce mesto vrátiť kultúre, ale ruke v ruke s tým by malo byť aj skultúrnenie, vyčistenie okolia Lipy na čo netreba veľké investície -https://www.odkazprestarostu.sk/nitra/podnety/112063/kremnicka-chodnik-znecisteny
03. január 2022

rado b.

Holuby su premnozene a potom sa obyvatelia Chrenovej, mesta nachadzaju aj uhynute holuby ako napr. pred casom pred poliklinikou - https://www.odkazprestarostu.sk/nitra/podnety/110713/fatranska-zviera-uhynute, resp. na Dlhej alebo Zdiarskej, kde som odstranenie zdochnuteho holuba riesil prostrednictvom nahlasenia na Mestskej policii (prisiel ho vziat prislusny veterinar). Nie je to prijemne, ked sa po sidlisku valaju uhynute holuby, teda kazda akcia zamerana na obmedzenie ich poctu ma zmysel, aj tento nahlaseny podnet.
12. január 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň
Ďakujem za vami zadaný podnet ktorý bol preposlaný s požiadavkou o riešenie Odboru Životné prostredie .
Prajem pekný deň

Cok Steinemannova
18. január 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

v rámci jesenného odchytu sa tento realizoval aj na Kremnickej ulici. Bolo to v mesiacoch november - december 2021 a v rámci tohto sa odchytilo 147 kusov holubov. Cieľom odchytu je eliminovať počty holubov čo najviac. Ak ale tento problém stále pretrváva v spolupráci so Službytom budú na budove nainštalované zábrany a ostne, ktoré by mali sadaniu holubov na budovu zabrániť.

Ing. Jana Königová
referent pre poľnohospodárstvo
18. január 2022

rado b.

Ďakujem za odpoveď. Myslím si, že problém v tejto časti Chrenovej III. pretrváva, aj napriek odchytom. Na tomto mieste Lipy dlhodobo hniezdia, majú tam fajn podmienky. Ktovie koľko generácií holubov odtiaľto už vyletelo. A zároveň toto frekventované miesto holuby znečisťujú. Bolo by dobré to riešiť. Vopred ďakujem.
06. február 2023

rado b.

Situácia s holubmi na tomto mieste pokračuje, stále sú tu prítomné, hniezdia tam a je po nich slušný neporiadok... špinavá budova, chodník atď... viď foto. Bolo by vhodné to riešiť, aby sa tu ďalej nemnožili - viď vyjadrenie Odboru ŽP o niečo vyššie: "...Ak ale tento problém stále pretrváva v spolupráci so Službytom budú na budove nainštalované zábrany a ostne, ktoré by mali sadaniu holubov na budovu zabrániť." Resp. popis tohto podnetu.
Mimochodom neporiadok na jednej z fotiek (v priestore tohto priechodu - aj pri kine Lipa), požiadavka na jeho vyčistenie je nahlásený v rámci iného podnetu: https://www.odkazprestarostu.sk/nitra/podnety/112063/kremnicka-chodnik-znecisteny.
07. február 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet preposielame samospráve na opätovné vyjadrenie.

S pozdravom

Tím Odkaz pre starostu
[email protected]
17. február 2023

rado b.

Samospráva sa zatiaľ nevyjadrila, ani akcia na mieste sa žiadna neuskutočnila. No problém pretrváva. Nech sa páči fotky zo včera, pozostatky "holúbkov".... páči sa im tu veľmi, posedávajú, hniezdia roky, t. j. špinia, vyvádzajú mladé, a aj končia svoju pozemskú púť... Tak snáď sa dočkáme tej akcie....
15. marec 2023

rado b.

Článok v Nitrianskych novinách na tému premnožené holuby - síce zamknutý článok, ale dá sa vyčítať čo by bolo ideálnym riešením - redukovať počty holubov aj takto, odoberať im vajcia, nie ich nechať kade-tade hniezdiť a rozmnožovať sa, napr. aj tu v rámci Lipy:
https://mynitra.sme.sk/c/23146853/nitrianske-holuby-skoncili-v-kafilerii-salianske-v-lese.html
12. december 2023

rado b.

O pár týždňov tento podnet "oslávi" 2 roky. V reakcii mesta z januára 2022 odznelo aj toto: "...
Ak ale tento problém stále pretrváva v spolupráci so Službytom budú na budove nainštalované zábrany a ostne, ktoré by mali sadaniu holubov na budovu zabrániť."
Následne, konkrétne tento rok som dvakrát upozorňoval, že tento problém pretrváva, podložil som to aj fotografiami. Tak do tretice - aktuálne foto. Stav sa nemení, holuby tu majú raj a znečisťujú budovu aj okolie... dokedy....?
13. december 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Vami zadaný podnet, ktorý bol opätovne preposlaný Odboru životného prostredia.

Ďakujeme za trpezlivosť.
03. apríl 2024

rado b.

Včera som si všimol, že došlo k výraznému posunu v riešení tohto podnetu - viď foto. Nainštalovaná sieť proti holubom, ktoré na parapetoch hniezdili, množili sa a špinili budovu, tiež priestor pod ňou. Viď foto. Ďakujem. Aj za finálne upratanie trusu po holuboch, resp. celého medzipriestoru medzi budovou kina a touto časťou, kde hniezdili holuby. Síce to bolo obsahom iného podnetu, ale pridám to aj tam (https://www.odkazprestarostu.sk/nitra/podnety/112063/kremnicka-chodnik-znecisteny).

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania