Nad baňou-Hluk z rýchlostnej cesty

Zodpovednosť za riešenie: Nitra

V riešení
meno
Peter Mikuláš 02. februára 2022

Vážený pán primátor, dovoľte, aby som Vás požiadal o riešenie problému s hlukom z diaľnice R1A, ktorý sa dlhodobo ozýva prakticky celou Šindolkou. Je absurdné, že len niekoľko desiatok metrov od rodinných domov (ulica Nad baňou, ale aj Oravská) a len pár metrov od ZŠ Zobor je povolená rýchlosť 130km/h. Veď tie deti sa na ihrisku nemôžu ani rozprávať, taký je tam hluk. Zachytil som info, že pán Šabík by rád urobil z celého úseku R1A mestskú komunikáciu so zníženou rýchlosťou, nám by aspoň zatiaľ pomohla znížená rýchlosť aspoň po nadjazd nad diaľnicou (pri Forde). Protihluková stena je asi utópia, a zníženie rýchlosti na povedzme 80km/h (reálne budú chodiť autá stovkou) by nepochybne znamenalo výrazné zníženie hluku, ale aj spalín od cestnej dopravy.

02. február 2022

LubosNR

Kde ste zobrali že je tam povolená rýchlosť 130km/h? Od kruhového objazdu po odbočku na ulicu Svätourbanská je stále rýchlosť 50km/h nakoľko koniec Nitry je hneď za touto ulicou. A od tabule je rýchlosť 90km/h.. Áno nie každý to dodržuje ale hluk je podobný či už ide 90km/h alebo 130km/h. Takže jediné riešenie je protihluková stena.
02. február 2022

Peter Mikuláš

LubosNR - vlastne áno, technicky je tam 90km/h, ale prakticky to skoro každý berie už ako rýchlostnú cestu. Protihluková stena by bola ideálna, ale keď sa na to pozrieme realisticky, aspoň čiastočne by sa to riešilo aj znížením rýchlosti, resp. upozornením vodičov tabuľou, aby aspoň tú 90tku rešpektovali.
03. február 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň
Ďakujem za vami zadaný podnet ktorý bol preposlaný na vedomie UHA a odboru Dopravy.
Prajem pekný deň
04. február 2022

LubosNR

Peter Mikuláš - Ono jedine pomôže protihluková stena. Lebo pre väčšinu vodičov je dopravná značka ukazujúca maximálnu povolenú rýchlosť len číslo na nejakom plechu. Takže je jedno aká tam bude rýchlosť či 90km/h 80km/h alebo hocijaká iná, väčšina pôjde podľa svojich pravidiel, tak to proste u nás je.
28. marec 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, uvedenú požiadavku hlavne vo vzťahu k zníženiu rýchlosti a eliminácie hlukovej záťaže prerokujeme s kompetentným cestným správnym orgánom.

S pozdravom.

Ing. Matúš Maruniak
dočasne poverený výkonom funkcie vedúceho odboru dopravy

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania