Nezvládnuté mestské zásahy

Zodpovednosť za riešenie: Nitra

Uzavretý
meno
Jan 06. decembra 2014

Dobrý deň,
Máme tu ďalších dôkaz chýbajúcich odborných znalostí, zdravého sedliackeho rozumu, predstavivosti, prípadne kombinácii všetkých troch.
Autor podnetu v Mestských zásahoch určite nemal na mysli úplné zničenie pekných prícestných zelených pásov a ich nahradenie chladným a škaredým štrkom v ktorom sú nasadené doslova buriny.
Malo ísť o dosadenie farebných kvetov do už existujúcich zelených TRÁVNATÝCH pásov.
Požadujeme danú aktivitu radšej zastaviť, skôr ako budú ďalšie časti mesta takto "zošpatnené".

09. december 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet, v reakcii na pripomienky uvádzame:
1/ Trvalkové výsadby boli založené odbornou firmou s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti trvalkového škôlkarstva a realizácii výsadieb
2/ Pri realizácii boli zvažované 2 možnosti, osadiť trvalkové pásy do zelených trávnikov, resp. ich založiť v celom profile zeleného pásu.
3/ Druhá možnosť bola po úvahe zvolená z nasledovných dôvodov ... zúžením trávnatého pásu na polovicu až tretinu by sa veľmi skomplikovala údržba trávnikov v budúcnosti, obe strany zeleného pásu zo strany cestnej komunikácie i pešieho ťahu trpia zasoľovaním a odhŕňaním snehu v zimnom období a pod.
4/ Tzv. buriny v záhone sú štandardné xerofytné trvalky v príslušnej konconovembrovej fenofáze. Trvalkové záhony sú kombinované i s cibuľovinami /10ks na m2/ tak, aby sa zabezpečila vysoká sezónna premenlivosť a celoročný efekt výsadieb.
5/ Predpokladáme, že pisateľ podnetu uzná, že ťažko hodnotiť estetiku záhona 3 týždne po založení výsadieb v neskorojesennom termíne. Poprosíme Vás ešte o trošku trpezlivosti.
Ďakujem za pochopenie!

Štefan Lančarič Útvar hlavného architekta, Mestský úrad v Nitre
09. december 2014

Jan

p. Lančarič, ďakujem za odpoveď.

3/ soľ tej tráve určite nepomáha, avšak nie je až takým problémom nakoľko v opačnom prípade by všetky prícestné zelené pásy po zime neboli "zelené".
5/ uznávam, avšak: nepoznám síce konkrétne druhy rastlín ktoré boli vysadené, ale určite budú aj takto o rok počas zimného obdobia (4-5 mes v roku !!! ) bez listov a kvetov a teda takto upravené plochy nebudú "Zelené" ale chladné kamenisté ako teraz (!). Takže z toho dôvodu by som volil skôr výsadbu do zeleného pásu
09. december 2014

jozo

p. Jan - treba trpezlivosť :) na jaro sa zazelená, a na budúci rok na jeseň to bude vyzerať trocha inak ako teraz 3 týžne po výsadbe - rastliny urobia behom roku hmotu ... :) použitie kombinovaných výsadieb trvaliek, cibulovín, tráv - tzv. perenemixov je štandardné a hojne používané najmä na západ od nás - čechy, nemecko,... na slovensku sú pekne urobené kruhové objazdy v Trnave, v Bratislave okolie lakeside parku,...Netreba sa báť bude a je to OK :)
12. apríl 2015

Obcan

oznacte prosim ako neriesene

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania