Vihorlatská-Zeleň a životné prostredie-iné

Zodpovednosť za riešenie: Nitra

V riešení
meno
rado b. 27. augusta 2022

Na tejto ulici je popri ceste, chodníku kolmé parkovanie a v rámci neho sú 4 zelené plochy/ostrovčeky. Tie sú dosť dlho zanedbané - burina, nálety a pod., viď foto. Človek, keď sa príde pozrieť, hneď uvidí. Bolo by fajn to dať do poriadku, vyrezať nálety, ostrihať kríky, vytrhať burinu a super by boli kvety, trvalky pre hmyz, čo poviete? Ďakujem.

31. august 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň
Ďakujem za vami zadaný podnet ktorý bol preposlaný s požiadavkou o riešenie Odboru Životné prostredie .
Prajem pekný deň

S pozdravom Cok Steinemannová
31. august 2022

Odpoveď samosprávy

Komplet celé parkovisko je majetkom frimy eustream a.s. ide o súkromný pozemok vrátane ostrovčekov.
02. september 2022

rado b.

Ďakujem za info. Neuvedomil som si to. No nedá mi nereagovať. Ide síce o súkromný pozemok a parkovisko, ale využívajú ho aj obyvatelia mesta, konkrétne vedľa stojacich bytových domov (2x11-poschodový), kde nie je dostatok parkovacích miest – ako vidieť aj na titulnej fotke podnetu. Pozerám na katastrálnej mape a okrem EUSTREAMu (väčší pozemok v rámci tohto priestoru) vidím aj druhého majiteľa – cirkev... V každom prípade ide o verejný priestor, verejnosť ho nevníma z pohľadu majiteľov pozemkov ako sa to stalo mne. Nemohlo by mesto byť iniciatívne a riešiť úpravu verejného priestoru, i keď v súkromných rukách? S cieľom, aby nevyzeral takto? Podľa mňa mohlo. Mám ja ako občan komunikovať s majiteľmi pozemkov, aby som docielil ich úpravu? Ďakujem za pochopenie.

Napadla ma ešte jedna vec. Pri niektorých podnetoch mesto rieši aj veci súvisiace so súkromnými pozemkami – napr. pri tomto mojom som sa aj zaujímal, či nie je povinnosťou majiteľa pozemku riešiť orez jeho stromov, ktorých konáre prevísajú do verejného priestoru, zavadzajú ľuďom:
https://www.odkazprestarostu.sk/nitra/podnety/117444/kremnicka-strom-neorezany
V rámci podnetu je aj:
Odpoveď samosprávy
Dobrý deň,
dreviny prerastajúce zo súkromného pozemku na komunikáciu boli orezané v 26.týždni.
Ing. Vencelová, OŽP
04. september 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, Mesto Nitra môže vyzvať majiteľa pozemku na pravidelnú údržbu, v tomto prípade, vzhľadom na druh pozemku, len v zmysle § 127 bod 1 Občianskeho zákonníka (zákon č. 40/1964 Zb.)
Pokiaľ vlastník neuposlúchne výzvu Mesta Nitry, uvedený problém je možné riešiť ako občianskoprávny spor v zmysle ustanovení zákona č. 40/1964 Zb. v znení neskorších predpisov – Občianskeho zákonníka, o ktorom je oprávnený rozhodnúť príslušný súd na základe kvalifikovanej žaloby.
Mesto Nitra orezáva dreviny presahujúce zo súkromného pozemku do komunikácii, chodníkov, alebo, keď zeleň zakrýva dopravnú značku, jedná sa o frekventované časti, kde by mohlo dôjsť k úrazu, alebo škody na majetku - vozy NKS zabezpečujúce zvoz komunálneho odpadu, sanitky, požiarnici a pod. Preto Mesto prednostne zasahuje a vie si odobriť svoj postup, pokiaľ by sa majiteľ ohradil a žiadal by náhradu škody, čo sa v praxi viac krát potvrdilo.
Pekný zvyšok dňa.
Kto? OŽP v súčinnosti s SMs
Kedy? november 2022

Ing. Ľ. Šterdasová, OŽP, Mestskú úrad Nitra
05. september 2022

rado b.

Ďakujem za vysvetlenie, nové informácie p. Šterdasová. Teda môžete skúsiť vyzvať majiteľov pozemkov, aby svoje pozemky udržiavali. Snáď by nejako aj zareagovali, možno aj pozitívne. Predpokladám, že by mesto nešlo cestou súdneho sporu, množstvo času, úsilia a prípadne aj prostriedkov na riešenie takejto "malej veci"...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania