Napervillská-trávnatá plocha-vyschnutá

Zodpovednosť za riešenie: Nitra

Uzavretý
meno
rado b. 07. septembra 2022

"Aby Nitra rozkvitala." Postreh našinca na margo večnej témy kosenie po návšteve Nemecka. Prežili sme asi najteplejšie a najsuchšie leto. Dôsledky cítime, vidíme všetci. Robia sa rôzne opatrenia na zníženie dôsledkov klimatickej zmeny, samosprávy, organizácie sa s ňou snažia bojovať. Napr. aj úpravou kosenia, ktoré má dopad, vplyv i na biodiverzitu. Zaužívané sú pomaly golfové trávniky, ale toto by už mohla byť minulosť, nie? Čo poviete na meste? Pozrite si pár fotiek z jednej lokality pod Zoborom, v časti Brezového hája a porovnajte s Nemeckom, mestom Kassel a Hann. Münden. Bol to šok prísť v tropickej polovici júla z Nemecka domov a vidieť kosiť vyprahnutú a suchú stredovú plochu na kruhovom objazde pod Zoborom, inde. Nepripravuje sa nejaká zmena, úprava systému kosenia?

05. september 2022

rado b.

Ide o problém kosenia, intenzívneho, ktorého dôsledkom sú práve takéto plochy počas leta po celom meste, nielen tu v hájiku, ale aj na Dlhej ulici, po ktorej chodím do práce, resp. inde. A suchá tráva je len jeden z aspektov takéhoto systému kosenia. Ďalšia je biodiverzita, negatívny vplyv kosenia na ňu. Ďakujem za vyjadrenie.
06. september 2022

rado b.

Z fotiek je jasné čo je z Nitry a čo z Nemecka. Fotka č. 5 ukazuje ako by to mohlo byť, vyzerať aj u nás - v Brezovom hájiku, pod výpadovkou R1A sú trávniky, kde sa nehrajú deti, ľudia nevenčia svojich štvornohých miláčikov, teda kosenia a la golfové ihrisko nie je vôbec namieste. Čo je lepšie - vyschnutá plocha, tráva, ale zelená tráva s rozkvitnutými kvetmi? A vystupuje tu aj ekonomický pohľad (špeciálne teraz s mega rastom cien PHM, práce atď.) - koľko sa investuje do nekonečného kosenia po celom meste, keď by sa dalo ušetriť a venovať peniaze na iné dôležitejšie veci, napr. na boj s klimatickou krízou
08. september 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň
Ďakujem za vami zadaný podnet ktorý bol preposlaný s požiadavkou o riešenie Odboru Životné prostredie .
Prajem pekný deň

S pozdravom Cok Steinemannová
08. september 2022

Jana

Čo som si všimla, tak kruhový objazd na Štúrovej je už takto pokosený - iba okraj a stred ponechaný. Aj to už zhejtovali na FB :) Súhlasím, že by mohlo byť viac takto kosených plôch mimo aktívneho pohybu obyvateľov - nedá sa to robiť všade na sídlisku - alergici, psíčkari apod., a potom to treba aj vysvetliť obyvateľom, prečo sa tak robí.
01. máj 2023

rado b.

Krivany v okrese Sabinov dávajú šancu opeľovačom. Pripájajú sa k svetovej kampani Máj bez kosenia. Nebudú kosiť všetku zeleň v obci tak, aby na prirodzených plochách ostali kvitnúce kvety a byliny hlavne pre včely... Nekosením sa pridávajú k mestám Levoča, Košice, Trnava či Viedeň a Londýn, kde sa tiež rozhodli dopriať opeľovačom poriadnu hostinu. A čo Mesto Nitra?
https://spravy.rtvs.sk/2023/05/krivany-davaju-sancu-opelovacom-obec-sa-pripaja-k-svetovej-kampani-maj-bez-kosenia/
01. máj 2023

rado b.

V tomto kontexte a tým čo odznelo v reportáži v obci Krivany (niektoré trávniky - "anglické/golfové", tak žiadané a udržiavanú mnohými ľuďmi sú podľa včelárov zelená púšť) ma zaujal včera aj tento citylight..."Možno chce byť tvoj trávnik v skutočnosti lúkou." ;-)
05. máj 2023

rado b.

Dovolím si k tejto téme ďalšie informácie. Napísal som priamo na MsÚ v súvislosti s problematikou kosenia, jeho úpravy, iniciatívy Máj bez kosenia (reportáž Správ RTVS z obce Krivany - viď vyššie), prínosov pre hmyz, ale z pohľadu klimatickej zmeny/krízy. A dostal som promptnú odpoveď od vedúceho Odboru ŽP Ing. Š. Lančariča:
"Dobrý deň. Biodiverzitné lúky sú vysiate na svahu Mikovíniho ulica, novozaložené v Brezovom háji, upravený je režim kosenia na veľkom kruhovom objazde na Štúrovej / Bratislavskej, na Novozámockej.
Výhľadovo máme v pláne upraviť režim kosieb v časti Brezového hája, v Novom parku, v prícestných a stredových zelených pásoch Hviezdoslavova, Novozámocká, Dlhá ul.
Plošné nekosenie je v mierke krajského mesta asi nereálne, nie len kvôli verejnej mienke, ale i z pohľadu následnej biotechniky kosby, v každom prípade je podnet zaujímavý a verím, že sa nám podarí plochy s upravenou / zníženou frekvenciou kosby postupne rozširovať."
08. jún 2023

Jana

Aktuálne foto z Mikovíniho ulice. Nekosené a pokosené plochy sa striedajú a dá sa tam poprechádzať. Za mňa super riešenie.
08. jún 2023

rado b.

Ďakujem za foto, ukážku z Klokočiny, kde často nechodievam. Aké parádne pásy aj s kvetmi! Postrehol som pred časom z Brezáku (v prílohe foto), že ponechávajú stále ten pás, kde na jar kvitli tulipány. Včera som si všimol cestou z mesta, že vedľa SPU je vykosený pás povedľa chodníka a zvyšná plocha bola ponechaná (o tieto plochy sa myslím stará samotná univerzita, ktorá sa hrdí prívlastkom Zelená, tak by mohla mať k takejto starostlivosti blízko). Ako v Nemecku ;-) Otázne je to, či to bolo takto ponechané na týchto miestach cielene, lebo odpoveď šéfa Odboru ŽP na to nesedí. Tak uvidíme. Poprosím adminov portálu, aby tento podnet opäť otvorili a požiadali o reakciu mesto - Odbor ŽP. Ďakujem.
08. jún 2023

rado b.

A tu foto zo včera - plochy v areáli Zelenej univerzity SPU
08. jún 2023

rado b.

Pridávam pár ďalších fotiek z areálu SPU, cielene som si dnes pozrel toho viac... čo k tomu dodať - super, veľmi dobrý prístup ku koseniu + množstvo kvetov, ktoré hmyz obľubuje - palec hore!
09. jún 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, na svahu Mikovíniho ulica sú vysiate Biodiverzitné lúky, kde zámerne prebieha kosba týmto režimom, že sú vynechávané plochy.

OŽP, MsÚ, Nitra
09. jún 2023

rado b.

Niekedy skočím pozrieť tú Mikovíniho ul. ;-) Výborne, palec hore! Presne toto by bolo super rozšíriť aj na ďalšie miesta, plochy v meste... lúky pozitívne aj pre hmyz, biodiverzitu, nekosené plochy zadržiavajúce vlahu, ochladzujúceho prostredie, tiež fajn pre hmyz. Nebojme sa toho, poďme do toho! ;-) Díky.
13. jún 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, aj zelený pás pred univerzitou bol založený mestom v spolupráci s Botanickou záhradou SPU, v údržbe mesta. V Brezovom háji okrem spomínaného pásu boli založené 2 nové plochy biodiverzitných lúk. V zelených pásoch, kde boli založené mechanizované výsadby cibuľovín, vrátane Hviezdoslavovej a Dlhej ulice boli upravené režimy kosenia.

Odbor životného prostredia
20. jún 2023

rado b.

Minulý týždeň som videl ďalšie miesta v areáli SPU - úprava kosenia/nekosenie, palec hore!
20. jún 2023

rado b.

Reagujem na tie informácie k zelenému pásu pred SPU - mysleli ste ten priamo prícestný pás na Triede A. Hlinku - založený v spolupráci s Botanickou záhradou?
20. jún 2023

rado b.

Prípadne mal odbor ŽP na mysli tieto nekosené pásy s kvetmi už priamo pred univerzitou, pred aulou? Tie sú úplne super ;-)
20. jún 2023

rado b.

V pondelok som objavil aj tieto lúky v Brezovom hájiku, mimo hlavných trás - sú to myslím tie nové, čo ste založili. Úplná paráda, super!
20. jún 2023

rado b.

Odbor ŽP uvádza aj toto: "...V Brezovom háji okrem spomínaného pásu..." Mali ste asi na mysli tento pás popri hlavnom chodníku z Chrenovej smerom k zastávke MHD na kruhovom, ktorý som predtým (vyššie spomínal), že bol po odkvitnutí jarných cibuľovín ponechaný bez kosenia. Vyzeralo to pekne, no minulý týždeň ma prekvapilo, keď som tú plochu našiel totálne vykosenú na "ježka" - škoda, neviem prečo k tomu došlo, už to vadilo?
06. júl 2023

rado b.

Niečo o biodiverzite, jej dôležitosti a aktuálnom stave...
"....Biodiverzita, rozmanitosť života na Zemi, má zásadný význam pre zdravie a blaho našej planéty. Nejde len o zachovanie jednotlivých druhov, ale aj o zachovanie zložitých interakcií, ktoré prebiehajú medzi nimi a prostredím, v ktorom žijú. Žiaľ, v posledných rokoch sa rýchly úbytok biodiverzity stal jedným z najvýznamnejších problémov, ktorým ako globálne spoločenstvo čelíme...."
https://www.aktuality.sk/clanok/NWWxeyg/na-kazdom-druhu-zalezi-preco-je-biodiverzita-dolezita-a-ako-mozeme-chranit-ohrozene-zvierata-na-slovensku/

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania