Stavbárska-strom-neorezaný

Zodpovednosť za riešenie: Nitra

Uzavretý
meno
Radoslav Majdan 05. marca 2023

Strom je stále viac a viac naklonený a konáre sa opierajú o okná a fasádu bytového domu pop č. 1451. Pri vetre sa intenzita dotyku koruny stromu s fasádou bytového domu stupňuje. Na jar a hlavne v lete, pri zelenej korune stromu, je to ešte nebezpečnejšie. Naklonený strom veľkej výšky hlavne pri silnejšom vetre, môže spôsobiť újmu na zdraví (živote) obyvateľov a veľké škody na nozrekonštruovanom a zateplenom bytovom dome pop. č. 1451. Prosím o zváženie, či by nebolo lepšie naklonený strom zrezať. Ďakujeme za promtné riešenie problému.

06. marec 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Vami zadaný podnet, ktorý bol preposlaný s požiadavkou o riešenie Odboru Životného prostredia.

Prajeme pekný deň.
18. apríl 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
predmetná drevina bola skontrolovaná zamestnancom odboru životného prostredia MsÚ Nitra.
Drevina je v dobrom zdravotnom stave, koruna bola nedávno redukovaná, t.j. boli orezané konáre smerom od prekážky, čím sa posunulo ťažisko koruny smerom ku kmeňu. Kmeň stromu je mierne vyosený, výraznejšie pri báze kmeňa, avšak vyššie drevina rastie vertikálne.
V súčasnosti sú dôvody na výrub dreviny nedostatočné a nemajú náležitú oporu v zákone č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny.

Ing. Pavelka, OŽP, MsÚ Nitra
18. apríl 2023

Radoslav Majdan

Dobrý deň, chápem, že zákon upravuje výrub stromov v mestách. Ale čo ak strom vyhodnotený ako bezpečný poškodí fasádu domu napr. keď sa konármi pri vetre dotýka fasády? Kto nesenie zodpovednosť za vzniknutú škodu? Mesto, ktoré ho vyhodnotilo za bezpečný?
Podľa mňa uvedený strom rastie príliš blízko medzi budovami, korene má medzi základmi susednej budovy a cestou. Vyrástol ako náletová drevina.

Ďakujem za odpoveď.
22. apríl 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

na základe zverejneného stanoviska samosprávy podnet označujeme ako "uzavretý" ale zároveň opätovne zasielame so žiadosťou o odpoveď na Vašu otázku.

S pozdravom

Tím Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania