Svetelné križovatky na Hviezdoslavovej

Zodpovednosť za riešenie: Nitra

Uzavretý
meno
Anonymný užívateľ 13. apríla 2015

V sobotu 11.4. večer som čakal na semafóroch na križovatke Hviezdoslavova – Čajkovského. Zrazu rana. Opäť vodič jedného osobného auta pri odbočovaní vľavo nedal prednosť oproti idúcemu vozidlu. Zdá sa mi, že havárie tohto druhu sú na Hviezdoslavovej triede príliš často.
Chcel by som zodpovedných za dopravné značenie poprosiť o vyriešenie situácie, aby sa havárie neopakovali. Na 4-prúdovej triede takejto veľkosti sa vodiči automaticky pohnú po zasvietení zelenej. Neočakávajú, že by mali ešte dávať prednosť, myslia si, že semafóry to zabezpečili...
Viem, je to chyba vodiča, ktorý nedal prednosť, ale keď sa nehody tohto druhu stále opakujú, je to chyba aj zodpovedných za dopravné značenie.
Ďakujem.

14. apríl 2015

Pavel

Myslím, že by pomohla zelená šípka v protiľahlom rohu križovatky alebo ešte lepšie samostatné semafóry so šípkami vľavo. Vzhľadom na veľkosť tejto cesty, množstvo áut, ktoré po nej prechádza a frekvenciu havárií, ktoré sa tam opakujú, by sa investícia do bezpečnosti (i plynulosti) dopravy na križovatkách na Hviezdoslavovej triede nemala odkladať. Ďakujem.
20. apríl 2015

Odpoveď samosprávy

Podľa vyhlášky č. 9/2009 k zákonu o cestnej premávke signál s plným zeleným svetlom "Voľno" znamená pre vodiča možnosť pokračovať v jazde, a ak dodrží ustanovenia o odbočovaní a také odbočovanie nie je zakázané dopravnou značkou, možnosť odbočiť vpravo alebo vľavo. Podľa zákona o cestnej premávke vodič odbočujúci vľavo je povinný dať prednosť v jazde protiidúcim motorovým vozidlám i nemotorovým vozidlám.
Navrhujete použiť dopravné značenie upozorňujúce na danie prednosti. V prípade ak sme umiestnili nejakú dopravnú značku na tejto križovatke tak nemá žiaden význam, nakoľko riadenie dopravy svetelnou signalizáciou je nadradené zvislým dopravným značkám.
Aj zmysle citovaného zákona sa dopravné značenie používa na nevyhnutné zabezpečenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.
Uvedené pravidlo je všeobecné pravidlo a riešiť ho dopravným značením nie je možné.
Nakoľko nie je jasné z podnetu o aké ľavé odbočenie sa jedná navrhovaný signál so zeleným svetlom v tvare šípky pre opustenie križovatky nie je možné použiť.

Ján Pánský, referent pre dopravu, útvar hlavného architekta, referát dopravy a cestného hospodárstva.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania