Nedostatočné dopravné značenie

Zodpovednosť za riešenie: Nitra

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 19. júna 2012

Chalupkova ulica sa pouziva vyslovene na "ryzovanie penazi" mestskou policiou.

Na mieste, kde vacsine vodicov nie je intuitivne jasne, ze sa tam nesmie parkovat (naopak, miesto na to vyslovene navadza) sa rozda kazdy den niekolko pokut - vid fotka.

Situaciu by vyriesilo namalovanie niekolkometrovej zltej ciary aspon na stranu vozovky, kde nie je explicitny zakaz zastavenia.

20. jún 2012

Odpoveď samosprávy

Bohužiaľ musím konštatovať, že všeobecne je veľká neznalosť dopravných predpisov. Výraz „ nie je intuitívne jasný“ zákaz zastavenia je použitý veľmi nesprávne a nevhodne. Podmienky premávky vozidiel na pozemných komunikáciách sa riadia zákonom o cestnej premávke. V § 23, ods. 1 sa uvádza - Vodič smie zastaviť a stáť len vpravo v smere jazdy v jednom rade a rovnobežne s okrajom cesty, čo najbližšie k okraju cesty a na jednosmernej ceste vpravo i vľavo. Ak nie je ohrozená bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, vodič smie v obci zastaviť a stáť kolmo, prípadne šikmo na okraj cesty alebo zastaviť v druhom rade. Pri státí musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre každý smer jazdy. Pri zastavení musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre oba smery jazdy. Porušenie tejto podmienky je uvedené aj v sadzobníku pokút, ktoré vydalo ministerstvo vnútra. Výška je stanovená na 60€.

Z tohto jasne vyplýva, čo musí vodič splniť, aby dodržal podmienky státia na ceste. Pisateľ navrhuje zriadiť vodorovné dopravné značenie – žltú súvislú čiaru, ktorá by vyznačovala priestor kde je zastavenie a státie zakázané. Uvediem ďalšie § zákona o cestnej premávke - §61, ods. 1 - Dopravné značky a dopravné zariadenia sa smú používať len v takom rozsahu a takým spôsobom, ako to nevyhnutne vyžaduje bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. A taktiež znenie § 8, ods. 7 vykonávajúcej vyhlášky k zákonu o cestnej premávky č. 9/2008 - Dopravnými značkami a dopravnými zariadeniami sa spravidla nevyznačuje zákaz alebo príkaz vyplývajúci zo všeobecných ustanovení pravidiel cestnej premávky.

Je nemysliteľné, aby sme všetky zákazy vyplývajúce zo zákona vyznačovali dopravným značením. Potom by bol na cestách les dopravného značenia, čo by určite neprispelo k bezpečnosti cestnej premávky.

Možno ešte dodatok. Ak by sme dodržiavali dopravné predpisy tak by polícia, či už štátna, alebo mestská „neryžovala“ na pokutách. A som presvedčený, že nie je účelom mestskej polície v tomto prípade, ale aj všeobecne, získavať peniaze z pokút.

Ing. Ján Pánsky
referent pre dopravu
20. jún 2012

Anonymný užívateľ

Zlta ciara je naozaj "les dopravného značenia"...
25. september 2012

sigma

"Je nemysliteľné, aby sme všetky zákazy vyplývajúce zo zákona vyznačovali dopravným značením." - Ako by to vyzeralo, keby sme pri kazdom parkovani behali s metrom okolo auta?

Suhlasim, ze v protismere sa nema parkovat, ale toto nie je jednosmerka, takze za 60 E kýbel farby vyliať na zodpovedného za dopravu v meste.

"A som presvedčený, že nie je účelom mestskej polície v tomto prípade, ale aj všeobecne, získavať peniaze z pokút." - ďakujem za pobavenie.
13. marec 2013

Barbora

Vzhladom k tak castemu nespravnemu parkovaniu na tomto konkretnom mieste by zlte ciary prisli vhod. Vnimam to ako znacenie typu "usek castych dopravnych nehod".
25. apríl 2013

marek

Vidim, ze pan Pansky je tazky intelektual. Sa mi paci velmi. Podla mna je hlavne cela mestska policia uplne zbytocna, skutocne zbytocnejsi organ obce si uz ani neviem predstavit. Oni nerobia nic ine ako sa prechadzaju a pokutuju. Su uplne vyhodene peniaze. Okamzite by som ich zrusil.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania