Strom znečisťujúci okolie

Zodpovednosť za riešenie: Nitra

Vyriešený
meno
Veronika 22. októbra 2015

Chcela by som dať návrh na odstránenie stromu na fotkách. Každý rok v tomto období je znečistený chodník, cesta, schody, spoločné priestory bytovky, a to všetko znečistí len tento jeden strom. Opadávajúce suché konáre pravidelne ohrozujú okoloidúcich. Takisto čím ďalej, tým viac vydúva svojimi koreňmi obrubník a chodník.

23. október 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
predmetný strom je gledíčia trojtŕňová, strom starý najmenej ako Vaše sídlisko samo, a možno ešte o trochu viac, t.j. okolo 60 rokov. Pred Vaším bytovým domom rastú také dva, a oba patria v podmienkach Nitry medzi výnimočné (po stránke taxonomickej zvláštnosti, veku, vzrastu i kondície). V lokalite Ul. P. Benického sú tieto stromy vôbec najhodnotnejšími.
Dôvody, ktoré uvádzate, považujeme za nedostatočné pre vydanie súhlasu na výrub. Navyše, v aktuálnom období vegetačného pokoja (t.j. do 31.03.2016) bude v zelenom páse, v ktorom obe gledíčie rastú, uskutočnený početný výrub smrekov, orecha a marhule (v podraste dominantných gledíčií) kvôli zlepšeniu presvetlenia bytov a zo sadovníckych dôvodov.
Opad suchých konárov a čiastočne aj listov bude riešený prostredníctvom prizvaného špecialistu, arboristu, ktorý na oboch gledíčiách zabezpečí zdravotný a bezpečnostný rez, a komplexné redukcie korún v zmysle arboristického štandardu. Usmernené zmenšenie korún bude mať za následok zroveň aj zmiernenie opadu lístia.
Porušenie nivelety chodníka a jeho obrubníka je záležitosťou lokálnej opravy, ktorá sa dá taktiež realizovať pri zachovaní oboch stromov.
Rez stromov i opravu chodníka zabezpečujú Mestské služby Nitra, ktorým podnet odstupujeme na riešenie.




Štrba, Útvar hlavného architekta, Mestský úrad v Nitre
27. október 2015

Iveta M

V akom období sa môže vykonávat rez stromov? Iba na jeseň pred zimou, či aj na jar?
Ivet

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania