Vyrúbané stromy - a čo náhrada?

Zodpovednosť za riešenie: Nitra

Uzavretý
meno
Anonymný užívateľ 21. marca 2013

V predchádzajúcich mesiacoch bolo odstránených z Chalúpkovej ulice sedem dospelých stromov. Chcem sa spýtať kedy a kde je navrhovaná náhradná výsadba, aby nahradila spoločenskú hodnotu odstránených drevín.
Tento problém sa vyskytuje aj v okolitých uliciach. Bude mesto iba uberať zeleň alebo aj sadiť novú??

27. marec 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, v reakcii na nižšie uvedenú otázku/podnet zasielame nasledovnú odpoveď:

Výruby na Chalupkovej ulici v Nitre, ale aj na ďalších blízkych uliciach Spojovacia, Richtára Peregrina, Smetanova, Šafárikova či Hodžova, boli povolené práve z dôvodu postupnej koncepčnej zmeny nevyhovujúcej priestorovo-vegetačnej, taxonomickej i vekovej skladby drevín v danej časti mesta.

Pôvodný zámer na okamžité doplnenie novej stromovej výsadby na Chalupkovej ulici hneď po výruboch sa napriek príprave Odboru komunálnych činností a životného prostredie MsÚ v Nitre v jeseni 2012 už nepodarilo z finančných dôvodov naplniť, preto táto lokalita je registrovaná ako prioritná pre výsadbu koncom tohto roka.
Na iných vyššie menovaných uliciach, kde boli v ostatnom čase vykonané ďalšie výruby, vzhľadom na menšiu šírku uličných zelených pásov zväčša nie je možné uvažovať s novou výsadbou stromov, tu by mali byť preto dopĺňané iba krovité druhy stredného, ale najmä nízkeho vzrastu, a to postupne, v časovom horizonte do dvoch rokov.
Podobne v celom vnútrobloku bytových domov, zovretom ulicami Chalupkovou, Spojovacou a Richtára Peregrina, možno predpokladať iba miestami dosadbu niekoľkých solitérnych stromov, pretože kostra porastov aj ich priestorové usporiadanie sú tu najmä vďaka skupinám dlhodobo perspektívnych vzrastných brestov a javorov v dobrom a udržateľnom stave.

Napriek tomu, že možno jednoznačne konštatovať, že prevažná väčšina problémových drevín bola už v ostatných rokoch z lokality odstránená, dotknuté ulice by mali byť súčasťou územia, na ktoré bude v tomto roku spracovaný aj Dokument starostlivosti o dreviny, preto nemožno definitívne vylúčiť prípadné ďalšie výruby zo sadovníckych, zdravotných alebo bezpečnostných dôvodov.


S pozdravom
Štrba, Útvar hlavného architekta MsÚ v Nitre, 037/65 02 319
02. apríl 2013

Anonym

iba rubete a nikde nesadite

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania