Kruhový objazd- R1 Nitra-Juh

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Neriešený
meno
LubosNR 15. júna 2017

Dobrý Deň

Mám takú otázku. Neuvažovalo mesto Nitra nad kruhovým objazdom na Rýchlostnej ceste R1 výjazd Nitra-Juh, Lebo už sa tam stalo niekoľko dopravných nehôd (v semptembri 2015 dokonca aj smrtelná nehoda). Najhoršie je ked je velké množstvo kamiónov čo chcú íst na Nitru tak sa tam tvoria dlhé kolóny. Podľa mňa je tam dostatok miesta na kruhový objazd a verím tomu že by táto križovatka bola bezpečnejšia a plynulejšia

16. jún 2017

Odpoveď samosprávy

Uvedená križovatka je riešená ako dočasná križovatka. Táto križovatka nevyhovuje bezpečnej a plynulej cestnej premávke. Bohužiaľ mesto nemá kompetencie v realizácii tejto križovatky. Jednak je tu cesta II. tr. a rýchlostná cesta R1, ktorej riešene spadá do kompetencie okresného úradu, Nitrianskemu samosprávnemu kraju a Národnej diaľničnej spoločnosti. Mesto poukazovalo viac krát na nevhodné riešenie tejto križovatky.
Riešenie tejto križovatky je súčasťou preložky cesty I/64 - Nitra - Komjatice. Projektovú dokumentáciu zabezpečuje Slovenská správa ciest. Súčasťou dokumentácie je navrhnutá mimoúrovňová okružná križovatka, ktorá rieši smerovanie dopravy bezpečnejšie a hlavne plynulejšie. Mesto požiadalo Slovenskú správu ciest o urýchlené riešenie tejto preložky cesty I/64 aj s ohľadom na výstavbu závodu na výrobu automobilov v priemyselnom parku. Slovenská správa ciest nám oznámila, že toho času sa spracováva štúdia realizovateľnosti, ktorá má byť ukončené v septembri tohto roku.

Ján Pánský, Mestský úrad Nitra, útvar hl. architekta, referát dopravného urbanizmu a inžinieringu
30. jún 2017

Ondrej Hencz

Dobrý deň. Zachytil som na stránke nitralive.sk správu ohľadne preložky I64. Článok ( http://www.nitralive.sk/doprava/1194-prelozka-cesty-1-triedy-komjatice-nitra ) je z roku 2011 a dodnes nie je vypracovaná štúdia realizovateľnosti? Týmto tempom z tej preložky nič nebude ako je to aj s dialnicami. Istý čas tam chodili riadiť dopravu policajti čo veľmi pomohlo, ale už ani tí tam nechodia. Nemôžu tam dať aspoň semafory? S pozdravom Hencz
30. jún 2017

Ondrej Hencz

Prikladám fotografiu ohľadne situácie na danej križovatke.
06. júl 2017

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme preposlali aj priamo Slovenskej správe ciest.

S pozdravom

Martin Kollárik
[email protected]
11. september 2020

LubosNR

Dobrý deň žiadam o opätovné otvorenie tohto podnetu a aby sa to už konečne začalo riešiť. Lebo táto križovatka nie je doriešená. Skoro každý deň tam bývajú dopravné nehody no stále sa nič nedeje. Bola správa že by sa mala stavať okružná križovatka prelom 2020/2021. No nakoniec sa to posunulo až na rok 2023. Ako ja neviem načo sa čaká,kým tam príde k viacerým úmrtiam? Už tam jedna obeť na tejto križovatke je. Asi sa čaká na podobnú nehodu ako minulý rok na Zlatomoraveckej ceste. Tam dlhé roky cesta v hroznom stave zomrelo tam 12 nevinných ľudí a do pol roka bola cesta opravená.
Chodím touto križovatkou skoro každý deň a len čakám kedy do mňa niekto nabúra.
Kamióny čo idú z R1 doľava na Nitru tak ak ich niekto nepustí jednoducho nemajú šancu vyjsť.
15. september 2020

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný Slovenskej správe ciest so žiadosťou o vyjadrenie.

Andrea Addová
Odkaz pre starostu
[email protected]
02. marec 2023

*pt*

Ubehli dalsie dva roky od poslednej odpovede , a situácia sa den za dnom zhorsuje.
Tlaci niekto z mesta na prislusne statne organizacie aby vec konecne zacali riesit? Lebo ak si niekto mysli, ze uradnik v Bratislave cely den nerozmysla nad nicim inym , len ako pomoct chudakom Nitrancanom, tak as velmi myli!
02. marec 2023

LubosNR

Ten kto povolil takto otvoriť túto križovatku by mal okamžite skončiť. Za viac ako 10 rokov nebolo mesto Nitra schopné vytvoriť tu okružnú križovatku. Hlavne že všade sú cyklochodníky o ktoré sa tiež nikto nestará. Ale ako som už písal vyššie asi 1 úmrtie na tejto križovatke nestačí.
05. marec 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol zaslaný Slovenskej správe ciest.

S pozdravom

Tím Odkaz pre starostu
[email protected]
20. marec 2023

LubosNR

Tento podnet je tu už takmer 6 rokov a po takej dobe to dáte ako NERIEŠENÝ. To ako vážne toto? Čiže sa kruhového objazdu asi tak skoro nedočkáme skvelé.
20. marec 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol automaticky označený ako neriešený z dôvodu, že sa Slovenská správa ciest nevyjadrila do 14 dní. Podnet opätovne prepošleme danému subjektu.

S pozdravom

Tím Odkaz pre starostu
[email protected]
23. marec 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

SSC poslala stanovisko:

"Slovenská správa ciest IVSC Bratislava má v pláne prípravu stavby I/64 Komjatice .- Nitra z dôvodu kapacitne zvyšujúceho dopravného zaťaženia a z výsledkov dopravného posúdenia zo štúdii realizovateľnosti sa potvrdila opodstatnenosť uvedenej stavby. Z výsledkov dopravného posúdenia a predpokladania smerovania dopravy nulového stavu (bez realizácie preložky cesty I/64) vyplynulo nasledovné riešenie, rozdelenie stavby pre jeho dôležitosť:

Ivanka pri Nitre – Nitra I. etapa cca.8 km
Výsledky kapacitného posúdenia – stupeň kvality dopravy D

Obchvat obce Komjatice II. etapa cca 10,883 km
Výsledky kapacitného posúdenia – stupeň kvality dopravy D v roku 2037 až 2047.

Úseky dosahujúce stupeň kvality dopravy D nie sú síce kapacitne prekročené, ale v zmysle STN nespĺňajú požiadavku kvality dopravy pre cesty I. triedy, pre ktoré sa požaduje stupeň „C“.

Súčasťou projektu je riešenie križovatky Čermáň v km 18,575, ktorá je navrhnutá ako mimoúrovňová, novú trasu cesty I/64 dopravne prepojí s rýchlostnou cestou R1 – Nitra juh – B. Bystrica, s cestou II/562 v smere Nitra – Trnovec nad Váhom ako aj s miestnymi komunikáciami. Stavba je v súlade s podmienkami územnoplánovacej dokumentácie VUC NSK zmeny a doplnky č. 1/2005, č. 2/2007, č.2022. V ÚP je vedená územná rezerva pre novú trasu I/64 v kategórii C 22,5/80. Slovenská správa ciest má v špecifikácii na rok 2023 zaradenú stavbu I/64 Komjatice - Nitra, I. etapa (Nitra - Ivanka pri Nitre) s prípravou aktualizácie dokumentácie stavebného zámeru DSZ/DÚR a zámeru EIA s predpokladom začatia verejného obstarávania 1Q/2023. Podľa harmonogramu predpokladáme realizáciu stavby v roku 2030, s dĺžkou trvania 30 mesiacov.

Slovenská správa ciest Bratislava bude postupovať v zmysle záverov zo Štúdie realizovateľnosti I/64 Topoľčany – Nitra - Komárno s podmienkou ďalšieho postupu investičnej prípravy je pridelenie finančných prostriedkov MD SR na jednotlivé stupne dokumentácii -Zámer EIA, DÚR/DSZ, DSP, DP/DRS.

Mesto Nitra na základe zvyšujúcej dopravnej zaťaženosti v danom úseku si dalo vypracovať pre urýchlenie realizácie danej lokality technickú štúdiu 12/2017 „Križovatka R1 Nitra, juh – Čermáň, napojenie SO103, 110, 123 a ulice Jakuba Haška“ Rieši návrh veľkej špirálovej turbookružnej križovatky osadenej medzi existujúcou cestou II/562 Nitra – Cabaj – Čápor, ulicou Jakuba Haška a poľnou cestou k TKO Katruša. Výhľadovo bude cesta II/562 v smere na Cabaj (Trnovec nad Váhom) napojená na plánovanú cestu I/64 Komjatice – Nitra. Križovatka má vonkajší priemer D =70,3 m. V súčasnej dobe nemáme vedomosť v akom štádiu pripravenosti je uvedená križovatka."

S pozdravom

Tím Odkaz pre starostu
[email protected]
24. marec 2023

*pt*

Väčšiu hatlaninu som v živote nečítal a to robím na rôznych stavbách 20 rokov :-O
Sa nečudujme , že to tu tak vyzerá , keď toto dokáže štátny moloch poslať ako oficiálne stanovisko :(

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania