Moyzesova-parkovanie-problémové

Zodpovednosť za riešenie: Nitra

Uzavretý
meno
Peter 07. februára 2019

Po celej dlzke Moyzesovej parkuju auta na chodniku - podotykam ide o nedavno robeny chodnik z dlazby ktora uz je na viacerych miestach poskodena. Poskodeny je aj obrubnik ktory nie je postaveny za ucelom parkovania. Auta obmedzuju chodcov. 1.5m nedodrziavaju.

Zdoraznujem ze cez vikend je tu prazdno, ide teda o nedomacich obcanov a zakaznikov zubara a notara. Cez ulicu su poloprazdne parkoviska na ulicach Kalinciakova, Palackeho, Kukucinova.

Na konci za krizovatkou s Janosikovou auta este viac blokuju chodnika tento je nepouzitelny. Jazdia po dlazbe pre nevidiacich.

Ziadam o pravidelnu kontrolu MsP a o riesenie problemu - osadenie stlpikov, DZ a podobne.

13. február 2019

Odpoveď samosprávy

Stanovisko CSO z pohľadu zákona:

V zmysle §52 ods (2) Zákona č. 8/2009 Z.z. zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov „Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať; to neplatí, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením je určené inak alebo ak ide o zastavenie alebo státie vozidla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m okrem zóny s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a zóny s plateným alebo regulovaným státím. V zóne s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a v zóne s plateným alebo regulovaným státím je však na chodníku povolené zastavenie alebo státie bicykla a motocykla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m“

V Zmysle § 61 ods. (1) vyššie citovaného zákona „Dopravné značky a dopravné zariadenia sa smú používať len v takom rozsahu a takým spôsobom, ak to nevyhnutne vyžaduje bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky.“

Pri vytváraní mechanických zábran je potrebné zvážiť aj možný následný dopad – prekážka nielen pre chodcov, prekážka pri údržbe chodníka ale aj nežiaduca bariéra pre záchranné zložky.
Z uvedeného vyplýva, že pokiaľ nie sú dodržané ustanovenia §52, je v plnej kompetencii štátnej a mestskej polície riešiť priestupky represívnymi opatreniami.


OKČ-ŽP
15. október 2019

Peter Selsky

Na Moyzesovej ulici je cez víkend prázdno - parkuje tu pár áut domácich obyvateľov, cez týždeň sa ulica mení na bezplatné parkovisko pričom uličky smer Hodžova ponúkajú platené parkovanie a je tam vždy plno miesta.

Vodiči parkujú zadarmo na novom chodníku - na fotke je ešte starý chodník. Nový chodník je z dlažby a tá je už poškodená aj s obrubníkom a to na viacerých miestach.

Zákazníci zubára a Notára nemajú čo parkovať na chodníku, ktorý je určený len pre chodcov.

ŽIADAM o riešenie podnetu - upozorňujem na poškodzovanie verejných priestorov a žiadam teda aby ste sa k tomu tak aj postavili.

V prípade opakovanej ignorácie budem podnet medializovať a podám sťažnosť na ignoráciu občanov.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania