Parkovanie na sídlisku Klokočina - Diely

Zodpovednosť za riešenie: Nitra

Uzavretý
meno
Ján 29. januára 2014

Dobrý večer,
Chcel by som sa spýtať ako je možné, že doteraz sa rešpektovalo státie na chodníku a zrazu nie?keby sa aspoň rešpektuje do nejakej určitej hodiny, že sa tam môže parkovať. Predchvíľou zhruba o 23:45 som bol svedkom mestských policajtov ako každému dali papuče na autá tí čo stoja po chodníkoch na ulici Považská a tí čo stoja po celej zástavke, tak ani jedno nedostalo papuču Pýtam sa ich, že prečo teda aj oni nemajú?Odpoveď taká, že to sa rešpektuje do určitej hodiny a tak prečo nie aj tým čo stoja po chodníkoch?tej odpovedi som sa nedočkal, viem, že porušujú tým zákon, ale doteraz tam parkovali autá aj poldňa a nikomu to nevadilo, mestskí policajti chodili okolo a nič. Len teraz je taká novinka od minulého týždňa, že už pekne začali rozdávať papuče každému čo sa postaví na ten chodník, čo doteraz tam bez akýchkoľvek problémov sa parkovalo. Príklad na fotke,ktorá síce nieje aktuálna, ale vidieť ako sa tu takto ešte prednedávnom v pohode parkovalo a zrazu nie. Ďakujem za prípadnú odpoveď a riešenie.

29. január 2014

Majo

Chodnik nieje parkovisko
29. január 2014

Odpoveď samosprávy

Na otázku, že sa doteraz rešpektovalo parkovanie na Považskej a odteraz nie Vám neviem odpovedať.
Tak ako ste uviedli, vodiči sa dopúšťajú priestupku voči zákonu o cestnej premávky. V zákone sú jasne stanovené za akých podmienok nemôžme parkovať. V diskusii sa už aj vyjadril občan - chodník nie parkovisko. Chodník patrí chodcom. Parkujúce vozidlá vytlačili chodcov na vozovku, kde sú ohrozovaní cestnou premávkou. Odstaviť vozidlá môžete tam, kde je to povolené a kde netvoria prekážku, či už chodcom alebo vozidlám ( napr. Popradská, stredná časť Kmeťovej ).
O tom akým spôsobom sa riešia priestupky rozhoduje policajt na mieste.

Ján Pánský, referent pre dopravu, útvar hlavného architekta, ref. DaCH
29. január 2014

Ján

Ale zaujímavé, že doteraz to nikomu nevadilo, že sa tam parkovalo. Áno, chodník nie je parkovisko ale stačí prísť večer o ôsmej a už tu neni kde parkovať. Tak kde má človek zaparkovať svoje auto?A samozrejme mestská polícia si rieši len to čo sa im chce, ako aj keď som teda oznámil im, že prečo na tej zástavke ani jedno auto nemá papuču a hneď na chodníku majú,že idú to riešiť a samozrejme, že to neriešili a odišli. Ale škoda slov.
15. február 2014

jojo

Moja žena tiež raz dostala na Dieloch papuču. Čudovala sa, lebo na tom mieste parkovala dlhé roky a nikto ju ani len neupozornil (samozrejme, nebolo to celkom kóšer podľa vyhlášky). Zistila to ráno, keď práve išla s deťmi k lekárovi. Menšieho syna mala na rukách v deke. Zavolala policajtov. Najprv len jedni prešli okolo zmapovať situáciu, potom prišli tí "papučiari". Keď som tam prišiel, veľmi nás prekvapila solidarita okoloidúcich. Viacerí sa pristavovali a hlasno protestovali proti pokute, dokonca, zrazu zastavilo nám neznáme okoloidúce auto a vodič cez okno policajtom vynadal... Keď sa začal tvoriť hlúčik ľudí (išli z konečnej MHD), bolo zrejmé, že policajti ťahajú za kratší koniec. Zdalo sa mi, že aj im je to celé trápne. Dokonca jeden z nich povedal, že oni za to nemôžu, že oni to neboli a vyhováral sa na kolegov, ktorí vraj, nevie prečo, si vybrali práve naše auto. Napokon to skončilo pokutou 100 Sk. Pamätám si, že taká nízka pokuta nám urobila takmer radosť :-) Náhodným angažovaným okoloidúcim, ktorí sa nás rázne zastávali, chcem i touto cestou poďakovať. Odvtedy, keď idem ráno pešo a vidím "papučiarov" v akcii, z vďačnosti k mojím neznámym obrancom sa tiež "prihovorím" policajtom a žiadam ich o empatiu a zhovievavosť.
15. február 2014

jojo

Iná skúsenosť, ale so štátnymi policajtami.
Na parkovisko som prišiel autom asi o jednej v noci. Našťastie tam bolo jedno miesto. Policajti išli okolo a hneď boli pri mne. Podozrievavo kontrolovali, či som auto neukradol alebo nechcel práve ukradnúť.
Najprv som bol trochu oplašený, ale nakoniec som im poďakoval zato, že neišli nevšímavo, ľahostajne okolo, že si robia dobre svoju prácu. Veď v tom aute mohol byť naozaj niekto iný ako ja...
17. február 2014

Lu

nokoment... posledná odpoveď z mestskej polície je že dostali sťažnosť na parkovanie na uvedenom chodníku a musia sa tomuto miestu intenzívne venovať. A ked si chce občas prenajať parkovacie miesto na klokočine /dieloch/ tak odpoveď z mesta je že je nedostatok parkovacích miest a prenajom parkovacieho miesta nie je možný. Položme si otazku koľko penazí by sa dokázalo vybrať z prenájmu a použiť na rozširovanie parkovacích miest v meste. Zoberme si príklad z mesta Šaľa. Na tom ich malom sídlisku majú tiež problém s parkovaním a 99% parkovacích miest je v prenájme. na celej ulici nájdete tak max. 3 miesta ktoré nie sú reserve a akonáhle vám niekto zostane stát na Vašom mieste okamžite mestská polícia riešie pokutu a nedovolené parkovanie. Poslanci by konečne mali začať riešiť podstatné veci na sídliskách a nie zábrany na chodníkoch a iné ..........
24. december 2017

Peter Zrubec

Dobrý deň. Bývam na Rynskej a ak prídem domov po 20,00h tak nezaparkujem ani o dve ulice ďalej. Keby je možné parkovať s pol autom na chodníku. Chodník je dosť široký. Aspoň vo večerných hodinách by to bolo fain.
03. máj 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň
Ďakujem za vami zadaný podnet ktorý bol preposlaný s požiadavkou o vyjadrenie sa k parkovacej politike Odboru Dopravy a s požiadavkou o riešenie MsP. Prajem pekný deň

S pozdravom Cok Steinemannová
13. máj 2021

Erik Duchoň

Napriek tomu, že sa jedná o starší podnet, odpoveď zostáva rovnaká. Vodič je povinný rešpektovať a dodržiavať pravidlá cestnej premávky. V tomto prípade sa jedná o ustanovenie zákona o cestnej premávke, ktoré pojednáva o chodníkoch. Predmetné ustanovenie bolo dokonca už novelizované a sprísnené, jazda po chodníku je zakázaná, parkovanie možné zo strany chodníka hraničiacej s komunikáciou a ponechanie 1,5 metra pre chodcov. To, že sa snažíme byť tolerantnejší na sídliskách poznajúc situáciu s nedostatkom parkovacích miest, nemôže byť pre prípadného sťažovateľa na porušovanie zákona odpoveďou spojenou s neriešením jeho podnetu. Jednoducho sa tým musíme zaoberať a vykonať úkony na navodenie právneho stavu. My sme kontrolný poriadkový útvar mesta a tak ako už bolo napísané vyššie: chodník nie je parkovisko. Chodník patrí chodcom. Parkujúce vozidlá vytlačili chodcov na vozovku, kde sú ohrozovaní cestnou premávkou. Odstaviť vozidlá môžete tam, kde je to povolené a kde netvoria prekážku, či už chodcom alebo vozidlám.

S pozdravom
Mgr. Erik Duchoň
Náčelník Mestskej polície v Nitre

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.