Dvorčianska-riešenie dopravnej situácie-nebezpečné

Zodpovednosť za riešenie: Nitra

Uzavretý
meno
LubosNR 16. júla 2019

Dobrý deň prajem

Chcel by som požiadať o doplnenie závory na železničnom priecestí na ulici Dvorčianská v Dolných Krškanoch, nakoľko je toto priecestie veľmi frekventované hlavne nákladnými vozidlami (kamióny), a závory by tu veľmi pomohli. Včera 15.7.2019 tam bola zrážka vlaku a kamiónu, našťastie to dopadlo bez vážnejších zranení. Závory by tam veľmi pomohli aby sa predišlo takýmto zrážkam.

Vopred Ďakujem za odpoveď.

17. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň

Podnet je zaslaný na riešenie železniciam Oblastné riaditeľstvo Trnava.
S pozdravom

OKČ-ŽP
02. august 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Železničné priecestie JIČ SP0815 v km 29,735 sa nachádza na železničnej trati Nitrianske Pravno – Nové Zámky v medzistaničnom úseku ŽST Nitra – ŽST Ivanka pri Nitre. Na priecestí sa jedná o križovanie cestnej komunikácie II. triedy s jednokoľajnou železničnou traťou. Priecestie je zabezpečené svetelným priecestným zabezpečovacím zariadením bez závor, s aktívnou signalizáciou, 2.kategórie, PZS 2, typu AŽD 71. Kontrolné a ovládacie zariadenie je umiestnené v dopravnej kancelárii ŽST Ivanka pri Nitre. Činnosť PZS 2 je v oboch smeroch automatická, závislá na jazdách železničných vozidiel.
Priecestné zabezpečovacie zariadenia sa budujú v zmysle príslušných zákonov, noriem a predpisov a projektová dokumentácia je spracovaná aj v zmysle požiadaviek verejnosti, vznesených na verejnoprávnych rokovaniach, konaných za účelom stanovenia spôsobu zabezpečenia železničných priecestí.
Uvedené svetelné priecestné zabezpečovacie zariadenie bolo vybudované v zmysle schválenej projektovej dokumentácie a vyhovuje bezpečnosti dopravy na priecestí.
K dopravným nehodám na železničných priecestiach dochádza hlavne z dôvodu nedodržiavania ustanovení Zákona 8/2009 Z. z. o cestnej premávke účastníkmi cestnej premávky.
Závory na železničnom priecestí sú v zmysle normy STN P 34 2651, čl.5.3.1 doplňujúcou mechanickou výstrahou, nie základnou výstrahou a nejedná sa o zvýšenie stupňa zabezpečenia priecestia. Odhadované náklady na doplnenie zariadenia závorami predstavujú finančnú čiastku vo výške cca 60 000,- €. Uvedené finančné náklady OR Trnava nemá plánované.
Vzhľadom na uvedené skutočnosti OR Trnava v budúcnosti neuvažuje s doplnením závor na predmetnom železničnom priecestí.
Upozorňujeme, že v zmysle zákona NR SR č.513/2009 Z. z., novelizovaného zákonom č.432/2013 Z. z., §14, ods.3, križovanie dráh s cestnými komunikáciami zriaďuje, rozširuje a zabezpečuje ten, z koho podnetu k tomu dochádza.
S pozdravom

Železnice Oblastné riaditeľstvo Trnava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.