Husova-Zeleň a životné prostredie-iné

Zodpovednosť za riešenie: Nové Zámky

V riešení
meno
Emil 15. januára 2021

Dobrý deň pán starosta.
Bývam v rodinnom. Pred pár rokmi som neseparoval odpad. Každý týždeň (hlavne v lete kvôli PET) so mal plnú smetnú nádobu. Už pár rokov separujem. Do žltého vreca to, čo tam patrí, do modrého papier do zeleného sklo. Urobil som so kompostér, kam dávam aj kuch. odpad. A kľudne by som mohol vyložiť smetnú nádobu raz za 6 týždňov. Napriek tomu budem platiť viac a budú mi vyvážať smeti každý druhý týždeň. No kto by sa nevykašlal za takýchto podmienok na separovanie? Ako ma mesto motivuje aby som separoval? A ďalšia vec. Bolo zvykom, že cez jarné a jesenné upratovanie som vyyložil (v mojom prípade len BIO odpad) pred dom a Branter ho odviezol. Čo má COVID spoločné s tým, že tak nebolo? A jesenné upratovanie? zrušené a zákaz vstupu do Brantnera pre verejnosť. Geniálne.

25. január 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Mesto Nové Zámky pristúpilo k zvýšeniu poplatku za komunálne odpady aby aspoň čiastočne pokrylo vyše 600 tisícový deficit medzi príjmami a výdavkami za komunálne odpady tzn., že mesto roky doplácalo za nakladanie s odpadmi od obyvateľov, v dôsledku trvalo nízkeho poplatku za tieto služby.
Zákon o odpadoch prikazuje samosprávam mať vyrovnaný rozpočet v oblasti komunálnych odpadov. Mesto muselo pristúpiť k takémuto kroku z dôvodu neudržateľnosti systému odpadov v ďalších rokoch.
V druhom polroku 2021 pribudne taktiež nový druh zberu – kuchynského odpadu od domu k domu ( t.j. priamy vývoz spred rodinných domov), ktorý opätovne navýši náklady pre mesto za nakladanie s odpadmi.
V nádobách na zmesový komunálny odpad sa často nachádzajú aj zložky triedeného odpadu, ktoré by mohli byť zhodnotené, ale končia na skládke odpadu. Znížením frekvencie zberu pre domácnosti s 1-2 obyvateľmi na 2 x mesačne sa snažíme docieliť, efektívne nakladanie s odpadmi a zvýšiť mieru triedenia odpadov. Do budúcna sa bude čoraz viac apelovať na občanov, aby triedili odpad a produkovali čo najmenej zmesového odpadu. Ekologické hľadisko by mala byť najväčšia motivácia pre všetkých.
Jarné a jesenné upratovanie prebiehalo v novom režime, a to z dôvodu zákazu zhromažďovania väčších skupín, pri zbere odpadu spred rodinných domov bolo na mieste až do 15 pracovníkov pri starom režime zberu.
Jesenné upratovanie taktiež zrušené nebolo, prebiehalo v termíne od 16.11. do 14.12.2020, taktiež zberný dvor je zavretý len dočasne a to z dôvodu zákazu vychádzania, ktoré stále platí.

S pozdravom

Mesto - Mestský úrad
Odbor komunálnych služieb

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania