Parkovanie na sídlisku - šikovne využitý potenciál a rezervy

Zodpovednosť za riešenie: Nové Zámky

Vyriešený
meno
Martin Vyžinkár 23. marca 2015

Ulice na sídliskách mesta Nové Zámky sú upchaté autami. Každému je jasné, že plány podľa ktorých boli postavené ani náhodou nerátali s množstvom áut ktoré sa na nich dnes nachádzajú – toto je fakt ktorý je daný. Určite sa ale dajú nájsť príklady, keď jednoduché riešenia a šikovné praktické využitie ponúkaných možností prispelo k zlepšeniu parkovacích možností pre obyvateľov sídlisk. Na fotografiách z ulice P. Blahu je príklad šikovného riešenia pri zvýšení kapacity slepej ulice pre parkovanie: šikmé parkovanie pri chodníku poskytlo omnoho vyššiu kapacitu než tradičné parkovanie súbežne s chodníkom. Na ulici cez križovatku autá stále parkujú súbežne s chodníkom – v línii tam je možné zaparkovať asi 12 áut, pri šikmom parkovaní by bolo množstvo určite vyššie. Čo je potrebné pre zvýšenie parkovacej kapacity: biele čiary a jedna dopravná značka určujúca spôsob parkovania. Náklady by možno pokryl prenájom najbližšej parkovacej plochy. Možno by vďaka úprave spôsobu parkovania zopár áut ubudlo z okolitých chodníkov či prechodov pre chodcov. Prečo to nerobí mesto? Prečo sa to nedeje už pri vyznačovaní vyhradených parkovacích miest? Vie niekto koľko potenciálu skrývajú ulice sídliska pre šikovné spôsoby parkovania? Je možné, že desiatky áut z chodníkov by mohli byť zaparkované omnoho civilizovanejším spôsobom.

30. marec 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet. Bol zaevidovaný pod číslom 07594 a postúpený na Odbor komunálnych služieb - Referát dopravy. Po preverení skutkového stavu sa vyjadríme k problému presnejšie.


Nikoleta Makaiová
sekretariát primátora mesta Nové Zámky
22. apríl 2015

Odpoveď samosprávy

Dovoľte nám poďakovať sa za Váš podnet v mene Mesta Nové Zámky.
Mesto Nové Zámky v mesiaci marec 2015 predstavilo svoje priority. Medzi tieto priority patrí i zlepšenie parkovacích možností pre obyvateľov Nových Zámkov. Z uvedeného dôvodu sa v súčasnosti komplexne prehodnocuje systém parkovania v meste Nové Zámky.

Váš podnet ohľadom vytvorenia šikmých parkovacích plôch je plne využiteľný, avšak rozmery státia a šírku komunikácie pri pozdĺžnom, šikmom a kolmom parkovaní upravuje Slovenská technická norma /STN/. Základným predpokladom je šírka komunikácie v metroch, ktoré sa vždy skúmajú a sú rozhodujúce pri vyznačovaní nových parkovacích miest.


Mgr. Monika Kuteničová
vedúca odboru komunálnych služieb



23. apríl 2015

Schizofrenia Malomocna

"...v súčasnosti komplexne prehodnocuje systém parkovania" - to sa da povedat uplne na kazdy problem... Chybaju mi tam konkretnosti:
1. kdo to prehodnocuje
2. dokedy to bude prehodnocovat
3. kde budu zverejnene vysledky prehodnocovania
4. da sa na prehodnocovani spolupodielat (pripominkami,...)
...

vdaka, schiza
05. september 2021

Mikuláš

Dobrý deň prajem !
Nakoľko bolo zrušené prenajatie miesta na parkovanie, nájdu sa vynaliezavé osoby, ako na Jazdeckej 14 , zo zadnej strany činžiaka - parkovisko vodidiel.
Z uvedeného vchodu začali praktizovať to , že na miesto svojho auta pri odchode na nákup a podobne, postavia na miesto auta svoje bicykle a uzamknú ich. Takto nikto nevie zaparkovať na to miesto. Aj tak je málo miesta na parkovanie. Tieto osoby si nezákonne obsadzujú miesto svojimi bicyklami na verejné parkovanie na pozemku mesta bez úhrady . Je to na zamyslenie. Asi to bude nová móda na udržanie si miesta na zaparkovanie svojho vozidla pod svojimi oknami.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania