Vozidlo MsP na chodníku pred ZŠ na Mostnej ul.

Zodpovednosť za riešenie: Nové Zámky

Vyriešený
meno
Martin Vyžinkár 14. októbra 2015

Dobrý deň, na viacerých prechodoch pre chodcov pred základnými školami hliadkujú pracovníci Mestskej polície a riadia dopravu tak aby školáci mohli bezpečne prejsť na druhú stranu ulice. Prečo ale (pred ZŠ Mostná) pravidelne parkuje ich služobné vozidlo na chodníku medzi kinom a cestou? Pred kinom je predsa obrovské a v tom čase prázdne parkovisko. Okolo kina sú chodníky v zlom stave, ich dláždený povrch je miestami takmer úplne zničený – platí to aj pre plochu kadiaľ prechádza auto MsP. Správanie sa pracovníkov MsP má byť pre občanov vzorom – platí to aj tu?

15. október 2015

Odpoveď samosprávy

Vážený pán Vyžinkár.

Príslušníci MsP pravidelne, každý pracovný deň od 07,15 do 08,00 h., zabezpečujú prechody pre chodcov v lokalitách, kde je zvýšený pohyb žiakov ZŠ.
Uvedený prechod pri ZŠ Mostnej, na štátnej ceste, ul. F. Kapisztóryho je mimoriadne nebezpečný z dôvodu vysokej frekvencie motorových vozidiel. Vzhľadom k skutočnosti, že na prechode bolo v minulosti niekoľko kolízií s arogantnými vodičmi motorových vozidiel, služobné motorové vozidlo MsP je pri cestnej komunikácii umiestnené tak, aby bolo zjavne viditeľné z oboch smerov jazdy, čím upozorní na prítomnosť hliadky MsP zabezpečujúcej prechod.
Z vyššie uvedených dôvodov Vám oznamujem, že zaparkovaním služobného motorového vozidla MsP na Vami uvádzanom mieste nie je porušovaný žiadny zákon. Naopak, prioritou MsP je bezpečnosť osôb a v danom prípade bezpečnosť našich detí pohybujúcich sa po nebezpečnej cestnej komunikácii.
S pozdravom,


Mgr. Jozef Tököly
náčelník MsP
15. október 2015

Martin Vyžinkár

Parkovaním na chodníku MsP neporušuje žiadny zákon, pochopiteľne – má tú možnosť parkovať tak ako je na fotografii. Odvolávať sa tu ale na ne-porušovanie zákona sa mi zdá nepatričné. V našej krajine celkovo zákon nemá veľkú váhu, vždy sa nájde výnimka ktorá ospravedlní čokoľvek. Pre správanie sa a spolunažívanie ľudí sú omnoho dôležitejšie veci ako zákon – sú to napríklad modely a vzorce správania sa. Vaši zamestnanci, ako verejní činitelia, majú na formovanie vzorcov správania sa obyvateľov mesta obrovský vplyv! Rodičia a deti chodia po chodníku do školy, čo tu uvidia: auto na chodníku, je to teda OK. Okoloidúci vodiči tiež vidia auto na chodníku, tiež sa im to asi zdá postupne normálne. Potom možno v meste vidieť takéto spôsoby parkovania. Ono to ale normálne vôbec nie je. Ľudia kopírujú to, čo okolo seba každodenne vidia – a tu je obrovská úloha a rezerva každého obyvateľa nášho mesta ktorému na kvalite prostredia záleží. Že je niečo v súlade so zákon ani náhodou neznamená, že je to aj správne a spoločensky akceptovateľné. Ospravedlňovať parkovanie vozidla MsP na chodníku poukázaním na zvýraznenie prítomnosti policajnej hliadky pre okoloidúcich vodičov je prinajmenšom diskutabilné (prinajhoršom trochu smiešne). Napríklad dnes ráno (15.10.2015) bola na prechode hliadka bez zvýraznenia svojej aktivity odstaveným služobným vozidlom. Sám tadiaľ ráno chodím (občas aj autom) – vždy ma dostatočne upúta a udrie mi do očí výrazná farba ich oblečenia. Aby bola vodičmi registrovaná ich prítomnosť auto na chodník klásť netreba. Ak už je nutné auto ako pozadie, môže to byť aj o 10m ďalej – no na parkovisku.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania