Parkovanie na Gogoľovej ulici

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Vyriešený
meno
Martin Vyžinkár 24. decembra 2015

Krátky citát zo Zákona o cestnej premávke:

PRVÁ HLAVA – ZÁKLADNÉ POVINNOSTI
§ 4 Povinnosti vodiča
(2) Vodič nesmie
i) poškodzovať životné prostredie, najmä verejnú a cestnú zeleň.

Ale hlavne:

DRUHÁ HLAVA – JAZDA VOZIDLAMI
Zastavenie a státie § 25
(1)Vodič nesmie zastaviť a stáť
s) na cestnej zeleni a inej verejne prístupnej zeleni, na ostrovčekoch a deliacich pásoch ak to nie je dovolené dopravnou značkou

zdroj:
Predpis č.8/2009 Z.z. Zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Realita na parkovisku v Nových Zámkoch na Gogoľovej ulici je ale iná. Je to v poriadku?

28. december 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet. Bol zaevidovaný a postúpený na MsP. Po preverení skutkového stavu sa vyjadríme k podnetu presnejšie.

S pozdravom,


Nikoleta Makaiová
sekretariát primátora mesta Nové Zámky
30. december 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Hliadky MsP budú vo zvýšenej miere kontrolovať parkovisko pobočky Sociálnej poisťovne Nové Zámky na Gogoľovej ulici.
V prípade zistenia porušenia Zákona č.8/2009 o cestnej premávke budú nedisciplinovaní vodiči riešení v súlade so Zákonom č. 372/1990 o priestupkoch § 22 ods. 1 písm. l) .

S pozdravom


Mgr. Jozef Tököly
náčelník MsP
15. január 2016

Odpoveď samosprávy

Vážený pán Vyžinkár.
Na základe zvýšenej kontrolnej činnosti hliadok MsP na parkovisku pri Sociálnej poisťovne, pobočka Nové Zámky, na Gogoľovej ulici, reagovali zodpovední pracovníci poisťovne a uviedli skutočnosť, že pozemok na ktorom je parkovisko s priľahlou trávnatou plochou je vo vlastníctve Slovenskej republiky a Sociálna poisťovňa je jeho nájomcom. Na MsP bolo doručené oznámenie o vlastníckych vzťahoch s kópiou katastrálnej mapy s vyznačenou hranicou pozemku, ktorá potvrdila vlastníka pozemku.
MsP mala v úmysle problém riešiť avšak z uvedeného dôvodu Vám oznamujem, že Vami citované paragrafy zo Zákona č. 8/2009 o cestnej premávke sa vzťahujú na verejnú a cestnú zeleň a nie na súkromný pozemok, ktorý nie je opatrený legitímnym dopravným značením a tým pádom MsP nemá oprávnenie zasahovať na pozemku, nakoľko si to vlastník neželá.
Napriek uvedeným skutočnostiam boli pracovníci Sociálnej poisťovne, pobočka Nové Zámky požiadaní, aby v rámci svojich možností riešili problém parkovania na ich parkovisku.

S pozdravom


Mgr. Jozef Tököly
náčelník MsP
15. január 2016

Martin Vyžinkár

Dobrý deň pán Jozef Tőkőly, ďakujem Vám za Vašu odpoveď.
Čakal som že bude v podobnom duchu, no toto je predsa len dosť prekvapujúca interpretácia situácie. Ako ste napísali, pozemok je vo vlastníctve Slovenskej republiky a nájomcom je Sociálna poisťovňa. Kto to je Slovenská republika? To nie je nič imaginárne, je to spoločenstvo občanov SR. Teda Vy, ja a rovnako všetci ostatní občania SR. A ja ako občan SR (a obyvateľ mesta NZ) pochybujem že spôsob akým Sociálna poisťovňa užíva pozemok parkoviska (plus okolia), a ktorý Mesto NZ toleruje, je normálny. Prichádza tu k devastácii mestskej zelene (nie je podstatné v koho vlastníctve), prichádza k parkovaniu na verejnej zelenej ploche (navyše vo vlastníctve SR!). Autá pohybujúce sa po rozbahnených plochách znečisťujú mestské komunikácie - ich čistota a stav sa posúva od mestských komunikácií k poľným cestám. Bude Sociálna poisťovňa znášať náklady spojené s čistením ciest? Alebo to je už mimo pozemkov v ich nájme? Nie som právnik, no toto čítam zákone o Obecnej polícii: § 3 Základné úlohy (1) Obecná polícia a) zabezpečuje verejný poriadok v obci, spolupôsobí pri ochrane jej obyvateľov a iných osôb v obci pred ohrozením ich života a zdravia, b) spolupôsobí s príslušnými útvarmi Policajného zboru pri ochrane majetku obce, majetku občanov, ako aj iného majetku v obci pred poškodením, zničením, stratou alebo pred zneužitím i s využitím ústrední zabezpečujúcich signalizáciu a iných zabezpečovacích systémov (pulty centrálnej ochrany), c) dbá o ochranu životného prostredia v obci, d) dbá o dodržiavanie poriadku, čistoty a hygieny v uliciach, iných verejných priestranstvách a verejne prístupných miestach, e) vykonáva všeobecne záväzné nariadenia obce, uznesenia obecného zastupiteľstva a rozhodnutia starostu, f) objasňuje priestupky, ak tak ustanovuje osobitný predpis, prejednáva v blokovom konaní priestupky ustanovené osobitným predpisom4) a priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky5) spáchané neuposlúchnutím pokynu vyplývajúceho 1. z dopravnej značky6) zákaz zastavenia, zákaz státia, zákaz vjazdu, zákaz odbočovania, zákazu otáčania, prikázaný smer jazdy, prikázaný smer obchádzania, vyhradené parkovisko, obytná zóna, pešia zóna, školská zóna, zóna s dopravným obmedzením a parkovisko, 2. zo všeobecnej úpravy cestnej premávky,6) ktorou sa zakazuje zastavenie, státie a vjazd vozidiel = pohyb motorových vozidiel mimo komunikácie predsa povolený nie je. Ak je predsa len správna Vaša interpretácia a nie ste oprávnený v tomto prípade zasiahnuť mal by byť tento problém oznámený Policajnému zboru SR – nakoľko sa jedná o devastáciu pozemku vo vlastníctve SR.
Pridám ešte štyri otázky pre zodpovedného pracovníka MsÚ:
1. Prečo mesto toleruje devastáciu pozemkov na jeho území ?
2. Dokedy budú zdevastované pozemky uvedené do pôvodného stavu?
3. Aké budú náklady na úpravu zdevastovaných pozemkov a z akých zdrojov budú uhradené?
4. Kto bude úpravu zdevastovaných pozemkov vykonávať?
15. január 2016

Martin Vyžinkár

Ráno 15.01.2016:
13. december 2017

Martin Vyžinkár

Dobrý deň, prešli dva roky a všetko je stále rovnaké - zlé alebo veľmi zlé, záleží na počasí. Teraz počas jesene a zimy je problém ešte vypuklejší ako zvyčajne. Takto má vyzerať pozemok vo vlastníctve Slovenskej republiky a v správe štátnej inštitúcie Socialna poisťovňa? K "nutnosti" odkladať autá na verejnú zeleň: cez cestu veľké parkovisko s dostatkom voľných miest, parkovisko pred kinom cez deň tiež voľné (vzdialenosť 2 min), parkovisko pred Starou nemocnicou (5 min.). Bolo by na čase pozemky okolo komunikácie a parkoviska upraviť a uviesť do pôvodného stavu (obnoviť trávnik), prípadne navrhnúť spôsob ako zabrániť jazde mimo komunikácie.
05. september 2019

Veronika Sedláčková

trávnatá plocha už pomaly zarastá

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania