Nesvadská cesta - smetisko v cestnej priekope.

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Vyriešený
meno
Martin Vyžinkár 11. mája 2016

Priekopy na Nesvadskej ceste sú plné odpadu: v jednej priekope plastový PET odpad, postupne dopĺňaný a pri každej kosbe rozsekaný, v druhej priekope záhradný odpad. Kulisa vstupu do mesta. Keďže jazdíme autami, v rýchlosti 60-70 km/h, s očami upretými na cestu pred seba na tom čo je v cestných priekopách nezáleží. Ten odpad tam ale stále je!

11. máj 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Ďakujeme za Váš podnet, v nadväznosti na vykonané šetrenie si Vám dovoľujeme oznámiť, že vecne príslušným na riešenie Vášho podnetu je Slovenský pozemkový fond, Bratislava.

S pozdravom


Nikoleta Makaiová
sekretariát primátora mesta Nové Zámky
11. máj 2016

Oto

"Mesto" to vyzbiera a uprace... A...?! ...čo ďalej?! O pár dní - ťýždňov to tam bude zase. Môj čisto súkromný a zaujatý názor je taký, že je to zbytočná práca a vyhodené peniaze. Za moje aj vaše dane si viem predstaviť užitočnejšie veci pre občanov ako neustále zbieranie odpadkov po hovädách (lebo inak ich nazvať neviem). Osobne môže takéto zbieranie kašlať...

Tento Váš podnet je zaujímavý námet aj pre diskusiu v celkom inej rovine. Roky vidím, ako Mesto sporadicky upratuje dookola stále tie isté lokality. Zároveň v mieste kde bývam vidím stále (takmer denne) roky dookola konkrétnych ľudí, ktorý tam odhadzujú PET fľaše od cúča, drobné odpadky, staré handry, nepotrebné podovlákané haraburdy a pod. Chápem, že mestská polícia nemôže byť vždy a všade, ale na takéto veci by hádam dozerať mohla. Zároveň si viem predstaviť diskusiu na celospoločenskej úrovni o alternatívnych trestoch pre takýchto asociálov, ktorí robia bordel. Oficiálne im nikto nič nemôže, lebo spôsobia škodu malú až nijakú a zároveň nemajú formálne nijaký majetok. Zaslúžili by si riadnu bitku, ale to sa zase tiež nesmie, lebo ľudské práva a pod...

Skúste navrhnť nejaké riešenie problémov ktoré tu fotíte a prezentujete, lebo inak je to o ničom.
14. máj 2016

Martin Vyžinkár

Dobrý deň Oto, môj názor je zasa ten, že udržiavanie mesta vôbec nie je zbytočná práca a vyhodené peniaze. Aj ja si za moje a Vaše dane viem predstaviť omnoho užitočnejšie veci ako okolo seba vidím. No za vyhodené peniaze považujem iné veci, z posledných v NZ napríklad kúpu nového auta pre primátora za nemalú sumu. Aby som sa ale vrátil priamo k téme: udržiavanie čistoty a poriadku mestských priestorov je vec zásadná. To v akom prostredí žijeme sa odzrkadluje na našom správaní. Zanedbané prostredie prináša len ľahostajnosť a necitlivosť k jeho kvalite, stavu či zmene.
Problém ako tento a možnosti jeho riešenia nie sú len v rukách MsP. No aj tu je možno robiť viac: bol niekto pokutovaný za znečisťovanie verejného priestranstva (životný štýl: odbalím - dojem - dopijem - dofajčím - zahodím kde som)? Ako príklad tu uvediem dve blízke lokality: hrádza a chodník pri supermarkete K. a bývalý chodník, teraz divoké parkovisko, oproti Colnému úradu. Ani v jednom prípade tam nešlo o dielo "asociálov - bol to len následok nezáujmu a necitlivosti voči stavu prostredia.
K riešeniu problému: je napríklad také mesto, kde riešenie problémov všeobecného úpadku a nezáujmu začalo nulovou toleranciou voči bežným a malým priestupkom. Od toho sa prešlo postupne k zásadnejším veciam. Toto možno po prvé. Po druhé ma napadá nejaké vytvorenie vzťahu k miestu cez ľudí, nejaký spôsob zainteresovania občanov (či organizácií, firiem) v danej lokalite. Už viackrát sa mi stalo, že pre mňa na akoby anonymnom a bez zrejmého majiteľa či úživatela verejného priestranstva sa našiel človek čo mal o jeho stav, kvalitu či nekvalitu záujem.Takže v rýchlosti: nulová tolerancia a vytvorenie vzťahu. A potom jedna veľmi jednoduchá vec: nech je pravidlom, že pred kosbou sa priestory vyčistia od odpadkov.
S pozdravom, MV
16. máj 2016

Martin Vyžinkár

Dobrý deň,

ďakujem Vám za informáciu, že správcom pozemku pri Nesvadskej ceste je Slovenský pozemkový fond BA. Nebudem sa Vás pýtať, či ste túto štátnu inštitúciu informovali o tom, že sa na jeho pozemku nachádza smetisko (podľa všetko to pre Vás nie je podstatné). Tiež asi nemá zmysel kontaktovať SPF, možno by som sa dozvedel, že pozemok je v správe Slovenskej správy ciest. Kedže nechcem ráno prechádzať popri smetisku, upratal som odpad sám. Čo už.
P.S. 1: stále si myslím, že úlohou Obce je starostlivosť o jej celé územie, nielen o pozemky v jej
priamej správe.
P.S. 2: Pán Oto, takže aj dane zostali kde sú, aj priekopa je bez odpadu.
17. máj 2016

Oto

Pán Vyžinkár, ste PÁN! Ja len držím palce mestskej polícii, štátnej polícii a hlavne bežným ľuďom, aby si všímali viac, kto a kde robí bordel, a "niečo" s tým robili. Niečo myslím aj obyčajné napomenutie, upozornenie, alebo kľudne aj bonz na políciu. Je to naše prostredie a riešenie typu, niekto to uprace (slušný človek, alebo zamestnanci, či aktivační pracovníci samosprávy) a vyše 95% ľudí na to dlhodobo kašle je tak trochu na nič.

U nás "doma" bývajú desiatky ľudí a x rodín. Okrem tej mojej + jednej cca 70 ročnej dôchodkyne ešte nikdy nik nezbieral odpad okolo bytovky. Poviem úprimne, nebaví ma to. Upozorním susedku na neporiadok, ktorý urobila... ...škaredo zazerá a prestane zdraviť.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania